Programmeren en bestaande software voor andere dingen gebruiken.

Mijn automatische Media Center

Door sebastius op maandag 1 augustus 2011 23:00 - Reacties (19)
Categorieën: Project, Resultaat, Software, Views: 15.497

Wij kijken graag series. Ik neem niet vaak de tijd om echt een film te kijken en dan is 45 minuten simpel vermaak ideaal voor mijn spanningsboog :P.

Nu heb ik mezelf al ruim een jaar omringd met de gesloten muren van Apple. Eenvoudig een filmpje kijken op de iPad vereist omzetten. Iets op de Apple TV? Kopen of omzetten.

Het leek eerst zo mooi, een AppleTV2 onder de TV. Piepklein prachtig doosje dat alles ging regelen. Ik had zelfs een flinke bom duiten aan Amerikaans iTunes tegoed geregeld. Blijkt dat alles wat ik via iTunes aanschaf op de ATV2 haperend afspeelt. Ook omgezette content via Handbrake of MKVtools leverde de nodige frustraties op: geluid uit sync, beeld houterig, you name it.

Een bijna net zo grote ergernis als het kijken van materiaal was het verkrijgen van materiaal. Alles is te vinden op Usenet, maar je moet elke keer er weer aan denken, opzoeken, uitpakken, gedoe.

Duidelijk was dat dit niet een wenselijk scenario is. En ik heb de afgelopen dagen een mediacentertje ingericht dat precies doet wat ik wil. Tijd voor een echte oplossing en in deze blogpost laat ik je zien hoe je zelf een fatsoenlijk mediacenter bouwt dat:

- Films en series automatisch download
- Van afstand (binnen huis in mijn geval) te beheren is
- Films en series fatsoenlijk afspeelt en ook een net overzicht maakt (geen geklooi met mapjes, bestandsnamen etc)
- Ook de iPads van een flimpje kan voorzien voor als je lui in je nest ligt

Dit is wel een lange blogpost. Ik werk niet alle stappen 100% uit, ze wijzen meestal zichzelf.

Hardware

Hoewel de hoofdmoot van dit stuk een software-aanpak is, begin ik toch met de hardware. Ik ben er wéér ingetrapt: ik heb een Mac Mini (2011) gekocht. Klein, HDMI, 500gb, en compatible met alles wat ik in huis heb voor het netwerkgebeuren.

http://pinoytutorial.com/techtorial/wp-content/uploads/2011/07/mac_mini_2011_1.jpg
En waarom ook niet. Ik heb huisgehouden en een heleboel ouwe gadgets verkocht met dank aan V&A. Bij elkaar voorzag dat in 100% van de aanschafkosten :P.

Natuurlijk kun je in plaats van een Mac Mini ook een andere Apple of zelfs elk willekeurig machientje dat Windows of LInux draait pakken. Geen enkel probleem. Ik koos voor een Mini omdat ik dan totaal niet na hoef te denken ;) en ik vind ze zo ontzettend mooi.... (en als ik in mn klas een keer met iMovie aan de slag wil kan ie zo in m'n rugzak!)

Ik koos voor het meest standaardmodel, dus de i5 2.3 met 2gb geheugen en 500gb harddisk. Een film kijk ik nooit een tweede keer, dus ik gooi na gebruik alles steeds weg. 500gb is ruimte zat dus. En als ik een bepaalde film ooit nog eens wil kijken download ik hem wel opnieuw!
Aanschaffen
Mac Mini
Apple Remote
Newsgroup account (ik gebruik Eweka)
eventueel account op NZBsrus of NZBmatrix of iets dergelijks
iPad app: AIr Video

Software

Wederom: de hoofdmoot van dit MediaCentertje draait op elk platform. Ik gebruik Mac, maar dat betekent niet dat jij dat ook moet! Ook zijn er voor alle programma's die ik gebruik diverse alternatieven: kies bewust!
Stap 1: Mac Mini klaarmaken voor gebruik
Installeer de Mini onder de TV met (nu nog) een keyboard/muis. Kan gewoon elk willekeurig USB setje zijn. Loop de welkomstrituelen door, stel een wachtwoordje in etc.

Mac OSX Lion heeft een paar tweaks nodig. We zetten beheer op afstand aan (Systeemvoorkeuren -> Delen -> Schermdeling. Ook delen we de hele harddisk (of alleen de downloadsmap) zodat je vanaf afstand er in kunt schrijven.

Verder heb ik de programmafolder weer terug in de Dock gezet, ik geloof niet zo in Launchpad maar dat is voorkeur. Ook heb ik de dock flink uitgemest. Bluetooth en Wifi gebruik ik niet, dus die staan bij mij uit (zal vast weer een paar miliwatt schelen)

Ik ben vanaf dit punt weer lekker aan m'n bureau gaan zitten en heb de Mac verder remote ingesteld. Je kunt natuurlijk ook gewoon bij je TV blijven zitten.
Stap 2: SABnzb instellen
http://www.iedereenkandownloaden.nl/sabnzb.gif
SABnzbd is vandaag ons eerste programma. Het is een Usenet download client. Crossplatform, gratis, simpel en het checkt en pakt uit.

SABnzb komt tegenwoordig met een mooie wizard om je op weg te helpen. Stel je provider in, zorg dat je lokaal en extern kunt beheren (let op! Stel een wachtwoord in als je niet wilt dat een random persoon er in gaat klooien!). Ik laat alles in /Downloads (./Complete en ./Incomplete) terecht komen, vond ik het makkelijkst.

Nu de tweaks:Maak twee categorieën aan: movies en tv. Stel die naam ook in als pad (zonder ./ of wat dan ook). Nu komen bestanden getagged als movies in de map movies terecht en tv in de map tv. Handig voor XBMC strakjes!

Stel hier ook eventueel je NZB indexeeraccounts in. We hebben ze niet nodig maar dan raak je ze ook niet kwijt.
Stap 3: Sickbeard
http://readynasxtras.com/sites/default/files/images/sickbeard_logo.png
Sickbeard is echt een bizar programma. Het toppunt van moderne techniek. Je geeft aan welke series je volgt (en vanaf welke aflevering en welke kwaliteit) en hij zorgt dat alles bij SABnzb terecht komt. Het is echter voor Mac gebruikers een beetje spannend om te installeren/draaien.

Volg deze guide om Sickbeard te installeren. Je kunt Sickbeard starten met 'python sickbeard.py -d' . De -d zorgt er voor dat Sickbeard draait zonder dat je terminal open hoeft te houden.

Ikzelf heb een mini-app gemaakt met Automator om Sickbeard te starten:

Voer Shellscript uit
code:
1
2
cd /directoryvansickbeard
python SickBeard.py -d


Meer is het niet.

Goed, Sickbeard moet nog wel even ingesteld. Stel de retentie van je Usenet provider in, koppel Sickbeard aan SABNZB met de API key, username en password en stel als SABnzb Category 'tv' in. Kies bij Search Providers voor alle providers die je hebt en kies sowieso voor Womble en SickBeard Index. Bij Notifications kun je de boel koppelen aan XBMC maar daar komen we straks op terug!
Stap 4: CouchPotato
http://couchpotatoapp.com/media/images/couch.png

Wat Sickbeard doet met series doet CouchPotato met films. Zet je films in de wanted rij (ook films die nog niet uit zijn!) en je krijgt vanzelf binnen afzienbare tijd een download!

De reden dat we eerst SickBeard installeerden is dat het volgen van die guide het klaarzetten van CouchPotato erg makkelijk maakt:

mapje maken, erheen met terminal en intikken:

code:
1
git clone git://github.com/RuudBurger/CouchPotato.git


Dan krijg je alles binnen. Easy! Daarna kun je gewoon met FInder de CouchPotato.app starten (is in principe dezelfde truc die we zelf met Automator voor SickBeard hebben gemaakt).

Loop er weer doorheen, stel alles in naar jouw prefs en klaar!
Stap 5: XBMC
http://logo.cafepress.com/4/802324.gif

XBMC is waar alles samenkomt... Fantastisch programma, ik ken het al jaren maar was de charme vergeten. Het is nu echt hét mediacenter programma (naar mijn idee). Als Mac alternatief is er ook nog Plex, maar dat ken ik (nog) niet.

Download en installeer de boel. Voeg bij video's via 'add source' je map TV series toe en kies de TVdb scraper. En bij Movies natuurlijk de Moviedb scraper. Eitje. Als je een serie of film download dan gaat XBMC proberen de boel te herkennen, plaatjes en teksten er bij en goan!

Maar wat nou als XBMC al draait? Hoe krijgen we dan de nieuwe dingen er zonder te werken ingepropt? Daar zijn Notifications voor. Ga bij de XBMC settings naar Network en zorg dat je via HTTP XBMC kan besturen. Kies een vrije poort en stel een username/password in.

Even terug naar SickBeard (localhost:8081 in mijn geval) en stel de notifications voor XBMC in. Ditto voor CouchPotato.
Stap 6: Air Video
http://blog.macsales.com/wp-content/uploads/2010/04/airvideoICN.png

Air Video is een server dat films live omzet voor de iPad/iPhone/iWhatever. Het heeft een client app die te koop is en een gratis server. Downloaden en instellen dan maar!

We hebben het hier getest en we konden op de TV een HD aflevering kijken en op twee iPads twee andere bestanden kijken. Geen enkel probleem! (maar als hij ook nog gaat downloaden dan wordt het wel spannend ;) ). Op deze manier kan m'n vriendin op de TV een horrorfilm kijken en ik kan op m'n gemakkie verder met 24 of Falling Skies. (ik kan slecht tegen horror ;) )
Stap 7: Wrapping up
In principe is al het werk nu klaar. Je kunt via opstartitems er voor zorgen dat alle apps automatisch starten (SABnzb, CouchPotato, SickBeard en XBMC) zodat je zonder keyboard/muis aan de gang kunt. Ook AIrVideo kun je automatisch laten starten. Ik heb Time Machine een backup laten draaien zonder de downloads map, dat kost ongeveer 10 a 20gb maar is wel handig mocht er ooit iets mis gaan.

Wensen

Ik ben nog niet helemaal tevreden. Ik mis nog:

- Eenvoudig muziek verkrijgen (mogelijk komt Headphones hier voor)
- Airplay slave support, dat ik door het hele huis dezelfde muziek kan draaien

Verder heb ik 4gb ram besteld omdat ik merkte dat de machine af en toe toch krap komt te zitten. Uiteraard staan m'n zinnen nog op een SSD maar eigenlijk doet dat niet zoveel (alleen voor boot) dus dat laat ik nog even hangen tot ik de machine ook mee naar school ga nemen en merk dat ie niet snel genoeg is.

Maar verder is het fenomenaal hoe ver je kunt komen met een willekeurige PC/Mac. Alles automatisch, geen gedoe en ook nog in bed een film kunnen kijken. Ik vind het zelf geniaal en ben de ontwikkelaars van al deze software best wel dankbaar.

Waarom ik Apple liefhebber ben geworden

Door sebastius op woensdag 3 november 2010 10:23 - Reacties (31)
Categorieën: Overig, Software, Views: 4.436

Let op! Dit is geen uitlokking voor een onwijze flamewar. Hou het gezellig en draag positief alternatieven aan, daar hebben we wat aan.

De afgelopen maanden ben ik Apple liefhebber geworden. Een vreemde keuze voor een tweaker die tot heel kort geleden alles zelf bouwde, z'n Windows tot de laatste snipper afstelde en daar eigenlijk alles mee kon. Sterker nog, ik was echt absoluut tegen Apple computers/Mac OS. Ik had wel een iPod touch, maar daar hield het mee op.

Wat is er gebeurt? Nou ja een paar gekke dingen:

Het begon met een iMac G3 bij de kringloop winkel, die ik kocht voor een tientje. Deze heb ik met liefde opgeknapt en opnieuw geinstalleerd. Wat me opviel is dat die machine, ondanks z'n leeftijd (bijna 10 jaar!) nog best leuk mee kon komen voor normaal officewerk en heel basaal browsen. Muziek klonk op de speakertjes prachtig. Maar ach, dit was puur een aanrommel ding en uiteindelijk heb ik hem weggegeven aan een kind op de naschoolse opvang waar ik werk.

Maar toen kwam ik op een basisschool om stage te lopen. Hun 'computerlokaal' stond vol met een 8tal oude iBook G4 laptops en er werden films gemonteerd op een PowerMac G5. Wederom viel me op hoe lang de machines al mee gingen zonder enige vorm van onderhoud (ja een stofdoek af en toe). 6 jaar mishandeld worden door kinderen en dan nog functioneren is eigenlijk fantastisch als je er even over nadenkt.

Omdat ik Mac OS totaal nog niet snapte (en ik wel kinderen wilde ondersteunen) besloot ik van mijn oude Acer laptopje een Hackingtosh te maken. Ernaast had ik nog gewoon een Windows PC als 'daily driver'. Het was een hoop gerommel, eerst met 10.5 projecten als iDeneb geloof ik en later met zo'n bootCD voor 10.6 Leopard. Na al het geklooi had ik een bijna perfect functionerend laptopje.

Ja leuk, het kan precies hetzelfde als mijn Windows bak, wat win ik er mee?

En toen installeerde ik iLife en iWork. En die twee programma's hebben mijn hele visie op computers drastisch verandert.

Precies rond die tijd (meivakantie) was ik bezig bij de Naschoolse opvang om elke vakantiedag een krantje te maken voor de ouders. Ik schoot bergen foto's en de kinderen schreven (dicteerden) de teksten. Ik wilde graag een vaste herinnering maken voor de kinderen 'voor later'. Puur als experiment ging ik eens in iPhoto kijken (standaard op iedere Mac!).

Nog nooit heb ik zo'n goed stuk fotobeheer software gezien. Alles kun je taggen op gebeurtenis, je kunt dingen bundelen en vooral: gezichten aangeven. Zo kan ik met twee muisklikken alle fotos van een kind doormailen naar een ouder. Een ander voordeel van iPhoto is de prachtige software om fotoboeken te maken. Voor de meivakantie bestelde ik de boeken nog bij Apple (erg prijzig maar wel erg mooi en snel).

Gek genoeg was ik direct door iPhoto (en de rest van de iLife suite) om. Mijn PC werd omgebouwd naar Hackingtosh en dat was het dan. Er kwam een iPad bij, een Time Capsule, later een iPhone, een AppleTV en van de week een Airport Express. Volgend jaar staat een iMac op de rol ter vervanging van de Hackingtosh.

Wat ik ontzettend fijn vind aan het hele Apple platform is de intense samenwerking tussen alle spullen. Filmpjes gemaakt in iMovie staan direct in je library en kun je gebruiken in iTunes, Keynote, Garageband etc. Alles wat in mijn iTunes staat synct automatisch met m'n iPad en iPhone. Ook kan ik alles weer makkelijk kijken vanaf de AppleTV. Als ik aan het schoonmaken ben in huis heb ik overal dezelfde muziek dankzij Airplay. Al mijn spullen op m'n Mac worden automatisch gebackupped door de Time Capsule.

Ik hoef er niet meer over na te denken, het werkt gewoon. Ik heb aardig wat software gebruikt op mijn Windows machine (en ik heb ook ooit met Linux gerommeld), maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.

Het grote nadeel volgens velen is de prijs van Apple producten. Hoewel ik de prijs in vergelijking met een normale PC ook stevig vind, wil ik dat toch aanvechten: Je krijgt best veel. Los van het design en bouwkwaliteit krijg je op elke Mac een berg software waar je U tegen kunt zeggen. iMovie kan zich meten met diverse dure Windows montage software. iPhoto heb ik nog nooit gezien. Om over de rest van iLife nog maar te zwijgen.

Ik ga niet zeggen dat MacOS beter/stabieler is dan Windows. Over mijn Windows 7 had ik geen enkele klacht. Ik ben puur omgeschakeld door het geintegreerde gevoel van alle creatieve applicaties. Ik hoef niet meer te zoeken waar ik iets laat, het staat gewoon klaar voor me in mijn library, gesorteerd en wel.

Er zijn veel tweakers die argumenten opwerpen als 'Vendor Lock-in'. Mijn grote vraag is, is dat nu echt zo slecht? Voor mij heeft deze Vendor Lock-in alleen maar voordelen. Ik kan er veel sneller door werken. En omdat het iOS platform gesloten is, blijft het superstabiel en altijd werken.

Ben ik nu een nep-tweaker of tweaker-af? Lastig te zeggen. Ik ben naar mijn idee juist creatiever geworden en gebruik sneller foto's en film in mijn werk en presentaties. Het feit dat ik geen tijd meer hoef te investeren in dat mijn systeem werkt en dingen te koppelen scheelt zo enorm dat ik het wel best vind.

Want wat is tweaken eigenlijk? Tweaken is naar mijn idee het principe dat je iets naar je hand wilt zetten zodat het precies doet wat je wilt. Dat deed ik ook, al jaren. Na elke verse installatie was ik uren aan het rommelen om het Start menu precies naar m'n zin te krijgen, om te zorgen dat de virusscanner zich gedroeg etc etc.

Het mooie is, Apple heeft dat grotendeels al gedaan voor me. Ik wil een computer die vlot reageert, zonder gekke dingen, en ik wil bij al mijn werk kunnen zonder na te denken.

Adviseer ik nu iedereen een Apple? Absoluut niet. Ik ben heel realistisch daar in. Ik hoef geen evangelie te verspreiden. Een gewone 'brieven tikken en internet' computer mag natuurlijk een goedkoop Win7 laptopje zijn. Een hardcore gamer heeft weinig aan een Apple, alhoewel dat aan het veranderen is. Maar voor al die creatievelingen die iets zoeken om meer te doen met film, foto en muziek raad ik toch aan eens te gaan kijken ;)