Ik studeer aan de PABO, en ook in het onderwijs knutsel je wel eens!

Interessante veranderingen!

Door sebastius op woensdag 15 juli 2015 22:50 - Reacties (20)
Categorie: Onderwijs, Views: 6.094

Het schooljaar is afgesloten en er gaat het nodige voor mij veranderen. Ik heb besloten de kindertjes achter te laten en me verder te specialiseren. Per komend studiejaar geef ik les op een MBO als docent Rekenen (MBO niveau 2 en 4, dus Rekenen 2F en 3F voor de kenners)! Daarnaast ga ik direct een deeltijdopleiding volgen tot 2egraads docent Rekenen zodat ik ook formeel kan aantonen dat ik dat kan ;)

Vier jaar lang (en daarvoor 4 jaar opleiding en stage natuurlijk) is best wel even, en ik heb me uitstekend vermaakt en heb zelf ook een enorme berg geleerd. Duidelijk te zijn, opdrachten in de goede volgorde te geven, hoe een goede les in elkaar zit en natuurlijk hoe je enorm veel lol kunt hebben door met je klas te gaan dansen op oude gabber/happyhardcore ;) . Ik heb geleerd collega's te coachen, rekenwerk diep te analyseren en een chocoladefabriek op te zetten.

De reden dat ik vertrek is meervoudig: de aankomende bezuinigingen in het basisonderwijs (waardoor de leuke dingen die ik nu nog doe echt niet meer gaan), de enorme (administratieve) werkdruk en ik wil mijzelf verder ontwikkelen tot vakdocent, om van één onderwerp echt alles te weten wat er te weten valt. Rekenen vind ik machtig interessant, lekker complexe didactiek.

Een paar dagen geleden trok ik dus voor het laatst de deur achter me dicht. Een raar gevoel om alles op te moeten doeken waar je jaren aan gebouwd hebt.

Twee van mijn bioscoopstoelen heb ik gedoneerd aan een collega voor haar zoontje, de twee overgebleven zoek ik nog een goed plekje voor.

De computers (stuk of 5 dualcore/C2Duo systemen) die ik in de jaren verzameld heb (mede door donaties van Tweakers) staan nu even stil, ik ga ze uitzoeken, duurtesten en ofwel in V&A knallen of doneren aan een behoevende.

Zoek je een systeem of weet je iemand die zo'n kast goed kan gebruiken, geef een seintje. Het hoeft niet veel op te brengen natuurlijk en dat is afhankelijk van de bestemming! Aantoonbaar Goed doel = gratis wat mij betreft. Wel zelf ophalen in Den Haag!

Eventuele opbrengsten ga ik wel weer inzetten voor knutselprojecten op de Tweakblog of een ander goed doel. Knutselbudget blijft immers knutselbudget.

Deze verandering gaat voor dit blogje ook wel wat betekenen. Een studie en fulltime werken is heftig dus ik doe geen toezeggingen over mijn reparatie/blogfrequentie. Er is een groot project wat ik nog ga doen de komende maanden, waar jullie blij van gaan worden, maar daarbuiten weet ik nog niet wat ik waar kan maken. Ook krijg je helaas geen gekkigheid meer als Crowdfunding voor het Archeon. Mogelijk ga ik je wel lastig vallen met de fijnere puntjes van rekendidactiek ;)

Anyway, voor nu:

Fijne vakantie!

Crowdfund de toekomst!

Door sebastius op dinsdag 21 april 2015 18:30 - Reacties (38)
Categorie: Onderwijs, Views: 8.703

Een tijdje terug vroeg een mede-tweaker een kleine of grote investering van je, waar hij een flink rendement toezegde om een toekomstveranderend stuk techniek in prototype te kunnen brengen. Dat liep op weinig uit, het bleek een perpetuum mobile variant te zijn.

Ik wil je vandaag op ludieke wijze de kans bieden daadwerkelijk te investeren in de toekomst, namelijk de jeugd.

In het dagelijks leven sta ik, zoals je misschien wel weet, voor de klas. Een achterstandswijk, veel taal en leerachterstanden en het is elke dag een zeer, zeer zware klus om de kinderen weer een stapje dichter bij het burgerschap en volwassenheid te brengen.

Ons thema deze periode is 'Het levend museum van de prehistorie'. Wij onderzoeken alles omtrent het ontstaan van de mens. Wij lezen er over, schrijven prachtige oermensverhalen, maken rotstekeningen, kleien trechterbekers en richten zelf ons eigen museum(pje) in. Ook zijn wij een echt museum, kinderen wisselen in rollen zoals Conservator, Maquettebouwer, Tentoonstellingontwerper, Onderzoeker, Public Relationsmedewerker.

Nu zit er op 45 minuten afstand het bekende park 'Archeon'. Fantastisch park, en heel veel te leren voor m'n klas. En mijn klas, betrokken als ze zijn, willen dolgraag daarheen om alles wat ze geleerd hebben (véél meer en gedetailleerder dan een reguliere basisschool) in het 'echt' te zien.

Het is ook niet zo duur, het kost 12 euro per kind. Overzichtelijk bedrag. Helaas heb ik niet zo veel budget meer. Ons 'cultuur'budget is € 7,50 per kind. Waarvan ik al een stuk heb uitgegeven aan een bezoek aan het Museon. Er is concreet een tekort van 8 euro per kind, 18 kinderen (144 euro dus). En dat is een kaal reisje, dus eigen boterhammen mee en ouders laten rijden. De kinderen gaan zelf proberen geld te verdienen en bietsen, maar het is erg kort dag (volgende week donderdag).

Waarom deze blog? Ik ga gewoon een gekke bedelactie doen. Wil je dit uitstapje sponsoren? Stuur me even een DM via het forum. Ik vraag niet om grote bedragen, gewoon wat leuks.

Als tegenprestatie ontvang je een handgemaakte oermenstekening op A4 formaat in houtskool per post (even je adres meesturen)

Actievoorwaarden/garanties:

- graag alleen positieve reacties hieronder :)
- elk bedrag boven 1 euro is welkom!
- al het ingebrachte geld gaat direct naar de kinderen (ik betaal mijn eigen kaartje uiteraard), voor dit uitstapje of voor een ander extraatje.
- wil je zeker weten dat ik niet met het geld op vakantie ga? DM Zeef, RadioAir, Foritain. Die kennen mij persoonlijk.
- contact via DM aub voor het overzicht
- Gaat het uitstapje onverhoopt niet door (wegens te weinig auto's) kun je het bedrag teruggestort krijgen of investeren in een andere activiteit voor het kind.

UPDATE:
Zo te zien met alle toezeggingen is het streefbedrag compleet! Supertof! Wil je toch ook nog een steentje bijdragen mag dat natuurlijk, ik heb geen specifieke stretch-goals (om maar in crowdfundingtermen te blijven :P ) bedacht, maar we verzinnen wel wat leuks, desnoods in de vorm van breinbrekers of rekenpuzzels of gewoon nog een uitstapje of een bijdrage in het nieuwe schoolplein (we willen een 'groen' plein.


Update2:
Foritain stelt voor om Frites als stretchgoal in te zetten. Persoonlijk gebruik ik geld liever voor educatieve doeleinden en herinneringen ipv calorieën maar goed ;) Crowdfunding is ook een stukje Crowdpleasen natuurlijk. Donateurs, laat even weten wat je er van vindt! Tot op heden 3 stemmen van de 7 donateurs vóór frites.


Update3:
Stretchgoal voor frites is behaald! Kinderen zijn zeer enthousiast. Het ligt nu bij henzelf en de ouders om het vervoer te organiseren. Een bus huren kost 425 euro ex 6% btw, 6 auto's kosten 6x10 euro benzine en wat tijd :) Persoonlijk hoef ik niet nog een volgend stretchgoal op te zetten maar als je nog leuke ideeën hebt, roep maar:)

Zomervakantie!

Door sebastius op woensdag 4 juli 2012 21:40 - Reacties (3)
Categorie: Onderwijs, Views: 3.301

Pfoeh, daar zit ik dan. Aan de vooravond van de laatste schooldag in mijn klasje (groep 3). De meeste zooi is opgeruimd. Morgen gaan we nog een keer gymmen, spullen inpakken, schoonmaken, leuk Bingo spelen (goed voor het cijferbewustzijn, toch nog wat leren op die laatste dag!) en lekker Finding Nemo kijken (ons thema was de zee, we kennen zo veel vissen, ik denk dat we bijna een wetenschappelijke dialoog gaan krijgen tussen de kinderen over welke vissen in de film rondzwemmen, is Bruce een witte haai, makreelhaai of toch een meerval? (ik noem maar wat, maar dit zijn wel termen die de kinderen gebruiken!).

Dezelfde dag nog knallen we alle meubels de gang op. Dan is het vrijdag nog de algemene ruimtes opruimen en de mappen klaarmaken voor het volgende schooljaar. En dan is het klaar. Zomervakantie. Gek eigenlijk. Een tijd lang leek er geen einde aan te komen, nu is het ineens klaar. Zoveel gedaan, maar ook zo veel niet kunnen doen.

Maar als ik vrijdag de deur achter me dichttrek heb ik in principe niks meer te doen. Voorlopig niet althans. Zes weken tot de kinderen weer komen. Maar in die laatste week ben ik natuurlijk alweer bezig, de klas moet ingericht, de spullen moeten klaargelegd en de plannen moeten gesmeed.

Je merkt misschien aan mijn schrijfstijl dat ik echt toe ben aan vakantie. M'n hoofd moet leeg. Tijd voor ontspannen en ik heb een aantal prima plannen voor de komende tijd en het merendeel gaan jullie ook plezier van beleven: ik heb veel knutselplannen

-mijn 3d printer komt binnenkort binnen. Deze ga ik in elkaar zetten en gebruiken, dat is mijn meest complexe project denk ik.
-mijn school-iMac moet nog voorzien van een SSD
-ik heb nog een laptop-wrak dat gerestaureerd kan worden

Ook twijfel ik om mijn 'hok/mancave' wat verder op te knappen: het plafond moet afgestoken en gewit worden (ik haat witten, maar dit ziet er niet uit), fatsoenlijke verlichting aanleggen en de vloer wil ik ook iets mee, laminaat met kieren loopt niet prettig.

Uiteraard ga ik ook nog 'weg', we hebben met z'n tweetjes een lekker suf blokhutje en een autootje gehuurd voor een weekje. Lekker in het bos beetje niks doen of een uitstapje. Prima plan. Lekker simpel, geen moeilijke dingen.

En na al die rust wordt het weer tijd, dan gaat het weer kriebelen. Ik zit komend schooljaar in een ander gebouw, een ander lokaal en een andere klas. Nu echt mijn 'eigen' klas: ik draai de klas 4 dagen. Groep 6. Een paar dagen geleden hebben we al kennisgemaakt en ik heb er zin in. Ik merk dat ik weer mooie ambities en dromen krijg, die mogelijk niet haalbaar gaan blijken maar dat maakt niet uit. Het was en wordt gewoon weer een topjaar!

Rekentuin in shock: een kind haalt de topscore...

Door sebastius op maandag 11 juni 2012 18:25 - Reacties (18)
Categorie: Onderwijs, Views: 7.347

Whehehe ik heb denk ik een universitair bedrijfje laten schrikken...

Onze klas gebruikt Rekentuin.nl als trainingsmiddel voor het automatiseren van sommen. Niveau stijgt automatisch, het is volledig adaptief. Naar mate je groeit, neemt je score toe. Ik ben er erg enthousiast over, de kinderen zijn gemotiveerd, het kost niet heel veel en biedt een heel goed volgsysteem. Het grootste voordeel is dat de leerkracht niet zelf het kind steeds op een ander niveau hoeft te zetten zoals bij andere producten.

Het maximale niveau is 10. Dat bereik je niet zomaar. Sterker nog, daar moet je een hele goede rekenaar op een heel hoog niveau voor zijn. Ik haal het niet en dan heb ik echt mijn best gedaan een maand lang. Ik haal het bij lange na niet.

http://www.rekentuin.nl/files/2012/06/rekentuin_header2.jpg
(niet mijn scores, voorbeeldplaatje)

Totdat een kind uit mijn klas het ging gebruiken. Groep 3. Hij heeft in 12 weken tijd het maximale niveau bereikt in een aantal gebieden (optellen, aftrekken en snelheidsmix). Hij doet sommen als

898989 + 333 = 899322 in 2 sec.
0,0929 + 4,883 = 4,9759 in 2 sec.
62759 + 3452 = 66211 in 2 sec.
19900 + 5260 = 25160 in 2 sec.
37800 + 6490 = 44290 in 1 sec.

Maar ook keersommen als 5x33 schudt hij in luttele seconden uit z'n mouw. Hij telt gerust 96 visjes in 3 seconden.

(de tijd die het hem kost komt voornamelijk door zijn onhandigheid met de muis...)

Ze gaan uitzoeken hoe het zit... Wel erg leuk. Maar het is echt te bizar voor woorden. Groep 3. Dit soort sommen. Het meerendeel telt nog met de vingers en heeft moeite het tiental te overschrijden...

Nu is dit ook wel een bijzonder kind. Hij heeft volgens mij echt een rekenmachine in z'n hoofd zitten want dit kan hij ook gewoon mondeling. Fraude is het in ieder geval niet.

Oftewel: ik ben weer blij verbaasd met de kids vandaag :P

Help een school!

Door sebastius op dinsdag 9 augustus 2011 20:37 - Reacties (15)
Categorie: Onderwijs, Views: 4.774

Vandaag ben ik bezig geweest in mijn nieuwe klas. Ik krijg twee klassen, beiden groep 3. Uiteraard werd ik meteen aan de klus gezet om de computers aan te sluiten. Maar het was wel hartverscheurend...

Hoewel de systemen niet heel slecht waren (P4 desktopjes is voldoende voor groep 3) moeten de kinderen nog werken met CRT schermen. Hoofdpijnboeren dus! Daarnaast neemt het zo gruwelijk veel ruimte in dat het ergonomisch en ruimtetechnisch gewoon waardeloze werkplekken oplevert...

Mijn vraag aan jullie: Wie heeft er nog (op z'n werk bv) een stuk of 4 of 6 TFT schermen over. Mag 15inch zijn, 17, 19, whatever. Bij voorkeur dezelfde schermen maar ach. Mag afgetrapt zijn. Dode pixels? No problemo! (geen barsten natuurlijk ;) )

Nu zul je je afvragen: waarom koop je die dingen niet gewoon? Het zit zo: ICT budget bij basisscholen is nagenoeg niet bestaand. Denk je even in dat je met 1000 euro per jaar ALLES moet doen (dus systemen vervangen, beamers/borden fixen etc etc). Er is dus gewoon nauwelijks geld voor en als er al geld is, kan dat beter besteed worden.

Wederom, ik weet dat ik vraag om een wondertje maar als er ergens een bedrijfstweaker is die van een stapel oude schermen af wil (mag best meer dan 6 ;) ) dan hoor ik het graag!

Bij voorkeur in omgeving Den Haag, dan is het eenvoudig (en rendabel) om op te halen. Misschien dat we ze per post kunnen doen (uiteraard betaal ik die kosten dan!).