Mijn hoofdinteresse wat knutselen betreft

Gezinsherinneringen gered door 5 cent aan onderdelen!

Door sebastius op woensdag 21 oktober 2015 23:17 - Reacties (27)
Categorie: Electronica, Views: 8.097

Een lekkere Telegraaftitel, ik hoop dat mensen hem gaan snappen.

Een harddisk zoals alle anderen. Een standaard kreng van FreeCom, uit 2009 (sowieso, waarom staat je data ALLEEN op een 6 jaar oude schijf?). Van de ene op de andere dag DOOD.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0556_zps9peumekx.jpg

Op het labeltje aan de onderkant staat nog 'Design Sylvain Willenz'. Het is letterlijk een rubber zak. Zo'n beetje de stomste verpakking voor een harddisk die je kunt bedenken. Sylvain: het spijt me, misschien kun je leuk schetsjes maken en pitchen, maar hier zou ik niet m'n naam op willen zetten. Naast dat ie lelijk is (sinds wanneer is een rubber zak 'design') is het thermisch ook gewoon stom.

Edit: voor de lol, Google dat bedrijfje eens? Je krijgt een melding van Google dat de site mogelijk gehackt is... Oh, hij heeft wel een prijs gewonnen met die zwarte rubberen zak.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0558_zpsacnhrtv3.jpg
Ik voel de ellende al aankomen. Het zal toch niet...

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0559_zpss6va0fx8.jpg
Ja hoor, een te goedkoop printje om de boel aan te sturen. Nauwelijks Geen beveiliging op de voedingslijnen en voor de rest niet veel meer dan een paar connectoren en een USB-SATA chipje. FreeCom? FreeLoader. Dit kun je niet verkopen! Verderop doe ik een uitleg waarom dit printje zo ontzettend stom is. We zijn hier immers om een heel gezin hun herinneringen terug te geven ondanks hun onzorgvuldige vertrouwen in een stuk ellende.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0560_zpstzej7tux.jpg
Meten met de 'piep' stand tussen de 12v en de GND lijn.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0561_zps0wbnwtgh.jpg
PIEEEEEEP. Kortsluiting. 12v en GND zitten letterlijjk aan elkaar vast. Waarom?

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0563_zpsjwtkcynv.jpg
Door deze twee jongens. Deze twee diodes beschermen de elektronica van ongewenste stromen. Deze twee jongens geven hun leven voor jouw data. 5 cent aan onderdelen heeft ervoor gezorgd dat jouw te goedkope externe harddisk niet meer werkt maar dat de data nog wel werkt!

Bij 99% van de defecte schijven die NIETS meer doen (geen biep klik of krak) is een van deze twee jongens kaput. Doorgeslagen zodat de rest niet stuk gaat. Alles wat je nodig hebt om deze fix toe te passen is een multimeter van 20 a 30 euro om de diagnose te stellen, een tangetje en een soldeerbout van redelijke kwaliteit.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0564_zpsclb4odlo.jpg
Het lijk is verwijderd.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0565_zps4hpqc63f.jpg
Wij herinneren hier onze lieve Diode, zonder wie wij al onze familiefoto's kwijt zouden zijn. Rust zacht, goede diode!

http://i.imgur.com/bbWAmhA.jpg

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0566_zps8o1o0bz4.jpg
De data is nu gered, maar de schijf is onveilig. Direct leeghalen en weggooien is de enige optie!

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0573_zpsjfqakiut.jpg
Okee, terug naar het USB-SATA printje, wat is er nou precies mis mee. Nou ja, het USB-sata deel zal ongetwijfeld redelijk zijn. Fuses in de datalijnen van de USB en het is allemaal robuust genoeg (behalve bij een echte USB-powersurge, maar goed dan is de PC ook wel dood waarschijnlijk.).

Mijn probleem is met het voedingsgedeelte. Er zit namelijk 0 bescherming op. De 12 volt lijn is DIRECT aan de harddisk doorverbonden. Een verkeerde adapter (verkeerd gepolarisserd) of een adapter die raar gaat doen (wat met goedkope China-troep niet onvoorstelbaar is) en de schijf wordt geroosterd. Shame on you FreeCom, shame on you!

Even voor de duidelijkheid, dit printje stuur ik ook niet mee terug maar wordt met enig gepast geweld hier aan mijn 'hall of fame/shame' genageld.

Lieve Tweakers, ik ga jullie tot evangelisten tegen de (externe) harddisks benoemen. Ze moeten weg uit onze samenleving. Iedereen plaatst er van alles op en schrikt dan als ze al hun data kwijt zijn. Backups snappen mensen niet terwijl het echt heel, heel makkelijk is. Voor de beginners zijn er diensten als DropBox, OneDrive, iCloud, Google Drive en nog veel meer. De enigszins gevorderden kunnen aan de slag met een NAS of met meerdere andere oplossingen. Laten we wel wezen, voor de meeste huis tuin en keukengebruikers zou een sync met DropBox al meer dan afdoende zijn.

Het kost een paar euro per maand en het kost 1 keer misschien 10 minuten om de boel in te stellen. En je bent klaar! Wat nou, mechanisch falen? Wat nou, huis brandt af. Mijn data is in orde (maar goed, je bent wel je huis kwijt...)!

Maak onderscheid in Onmisbaar, Misbaar en leuk om te hebben. De onmisbare data moet je echt minimaal op 2 plekken veilig stellen, bij voorkeur buitenshuis. Ook ligt de frequentie van deze backup vrij hoog. Een interne harddisk of een vast aangesloten externe disk (zoals bv een Time Capsule of een NAS, ja ik ben ook schuldig) is GEEN backup! Bliksem trekt dat ding zo naar de hemel toe ;)

Vind je het leuk, heb je aanvullingen, vragen of commentaar, meld het dan hieronder in een reactie. Vind je het echt een toffe blog, wil je dan een nominatie indienen voor Blog van de Maand?

tweakers - blog van de maand nominatie
plaats deze banner onder je eigen blog

[WIP] Repair Mac SE30 (retro!)

Door sebastius op dinsdag 24 december 2013 10:00 - Reacties (9)
Categorieën: Electronica, Knutselen, Views: 6.502

Jeetje, het is alweer een tijd geleden dat ik een blog heb geschreven. Dat komt deels omdat ik geen leuke knutselprojecten had maar ook zeker omdat het nieuwe schooljaar gewoon keihard bezig is. Weer een nieuwe jaargroep (groep 5 dit keer) en dat kost toch meer energie dan een groep voor de tweede keer draaien.

Gelukkig weten nog steeds mensen mij te vinden voor klusjes, maar die zijn niet altijd boeiend genoeg om over te bloggen. Ze helpen wel het pretbudget aan te vullen of in ieder geval me lekker bezig te houden.

Rond Sinterklaas kreeg ik een tof kado van een collega: haar oude Apple Macintosh SE/30! Heeft jaren op zolder gestaan en ze wist dat ik erg op zoek ben naar een klassiek Macje. Helaas geen toetsenbord of muis, maar dat komt wel.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5958_zps1191d672.jpg

Dit is hem, tikkie onscherp. Cosmetisch redelijk, met wel een viltstiftstreep op de rand. Dat gaan we in een later stadium aanpakken.

Nu kun je oude machines direct aan het net hangen en de knop omgooien. Kan ik je afraden. Vooral oude Macjes hebben een aantal inherente problemen die je beter eerst kan aanpakken.

Het spannendste is de interne batterij. Deze raakt leeg en kan soms gaan lekken of erger nog: ontploffen. De chemicaliën vreten dan een weg door het logicboard.

Dat ziet er zo uit:

http://i2.photobucket.com/albums/y15/GnatGoSplat/MacClassic/IMG_1264.jpg

(dit is niet de mijne)

Je snapt dat ik erg blij was dat dit bij 'mijn' Mac niet het geval was! Het bord zag er prima uit!

Aansluiten dan maar!

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5990_zpsd5ec157b.jpg

Uh-Oh...

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5991_zpsd4418fda.jpg

Hmmm, leuk patroon voor het behang maar voor werken wat onpraktisch.

Uit de speaker hoorde ik nog heeeeel zacht de 'chime of death'.

Verder lezen wees mij er op dat de condensatoren waarschijnlijk rot waren. Prima, vervangen we gewoon. Maar wacht! Dit zijn niet zomaar condensatoren! Het zijn echte originele Apple Kamikaze condensatoren! Ook deze krengen gaan, net als de batterij, gewoon lekken en de boel kapot vreten.

Aangeraden werd om het bord te wassen. Onder de kraan, druppie afwasmiddel. Nu moet ik zeggen dat ik dát echt nog nooit gedaan had. Maar goed, wat kan mij het schelen. Gewassen, gedroogd in de oven, uurtje op 40 graden en nieuwe condensatoren gemonteerd:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5978_zps3cfa7134.jpg

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5988_zps4805ab8e.jpg

Mac weer in elkaar gezet en voila! We hebben nog steeds exact hetzelfde, maar nu met geluid op een normaal volume (ik druk een paar keer op de reset, vandaar de herhaling in de chime of death):Het is duidelijk dat de Mac zich niet zo snel gewonnen geeft. Dat is fijn, want ik heb kerstvakantie en veel te veel tijd om handen. Schema's van de Mac gezocht en gevonden zodat we dit kunnen doen:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_6153_zps2c767c85.jpg

Met het schema check ik alle verbindingen van de print, anderen hebben het over weggevreten via's (verbindingen tussen de lagen van printen) en spoortjes. Ik check een verbinding, en als hij okee is markeer ik hem op het schema. Bedenk je even dat er enkele duizenden lijntjes liggen, dus een redelijke zoekrichting is wel noodzakelijk.

In mijn geval was het rare semi-repeterende patroon een duidelijke hint: het videogedeelte spoorde vermoedelijk niet. Een start van de Mac zonder processor, rom, ram, videorom liet exact hetzelfde beeld zien. Als dat geen hint is dan weet ik het niet meer!

Ik begon dus met het schema van de video. En na enige tijd vond ik inderdaad een defecte verbinding. Deze heb ik hersteld, maar nog steeds geen verandering in het gedrag.

We gaan iets meer hardcore, klik het schema hieronder even open in een nieuw venster:

http://museum.dyne.org/gallery/apple/stuff/mac/andreas.kann/SE30_P5.GIF

Dit is de volledige video-interface van de Mac SE30. Links onderin zit de videorom (UK6), in het midden onderin zitten de adres-decoders/multiplexers/whatever (UA8-UD8) en rechtsonder zit het video-ram, UC6 en UC7. Boven UC6 zit UE8, deze maakt van het actuele byte videogeheugen (dat de adres-decoders opvragen) een serieel geheel (dus een trits 1-en en 0-en).

Die reeks bitjes wordt door UG6 omgezet in een daadwerkelijk videosignaal. De overige chips bovenin doen diverse aansturing en timingzaken. Die zijn sowieso grotendeels in orde: ik heb immers een stabiel beeld. Ik kan er van uitgaan dat UG8, UG7, UF8 waarschijnlijk wel okee zijn. UE6 en UE7, die in hun takenpakket de RAM column adress strobe en row adress strobe hebben (VC+ of VIDCAS+ en VR+ of VIDRAS+), waarmee de RAM chips UC6 en UC7 te horen krijgen of het aangeboden adres van UA8-UD8 een rij of een kolom-adres is(denk aan zeeslagje maar dan 64k groot), zal ik nog wel even moeten checken, maar ook deze vertrouw ik wel. Met de oscilloscoop zie ik in ieder geval een net patroon op deze lijntjes staan (aangezien er niet veel meer gebeurt dan aan/uit zou dit inderdaad het geval moeten zijn), een redelijke zekerheid.

Wat blijft er over? We weten dat bijna alles werkt, alleen komt er ergens bagger (4 bits breed) in het traject. Aangezien de video dit ook doet als er geen processor, cpu-ram en rom in zit verwacht ik niet dat de rest van de mac schuldig is. De keuze van een schuldige is nu beperkt tot de adress-multiplexers (UA8-UD8)of het videoram (UC6 en UC7).

De multiplexers verdacht ik als eerste (deze zijn ook goedkoop en makkelijk te krijgen, dus een ideale kandidaat om mee te rommelen). Zonder aansturing zou het ramgeheugen slechts 1 byte permanent gebruiken en die zou geen rare dingen meer moeten laten zien (solide balken verticaal). Ik sneed met een hobbymes chip voor chip los om te zien wat dat deed met het beeld.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_6169_zpsfb38fbc3.jpg

Na verwijdering van alle vier de chips zag ik dit:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_6168_zpsbb6cad51.jpg

Zoals je ziet is er nu een ander patroon, met elke byte twee lijntjes die zwart blijven. Dat is gek: het videoram zou zonder aansturing of alleen enen (alles wit) of alleen nullen (alles zwart) moeten geven.

Ik verdenk dus nu het videoram. Deze heb ik alvast verwijderd en via eBay heb ik een achttal besteld. Het wachten is hierop.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_6170_zpsd3548363.jpg

Ik verwacht niet dat de Mac direct weer gaat werken na deze ingreep. Maar ik heb dan wél een beter startpunt voor verdere diagnoses (als het videocircuit weer werkt tenminste).

Tot de volgende keer!

2 repairs 1 blog! (2x Mac Mini Powerled/IR connector)

Door sebastius op maandag 25 februari 2013 15:39 - Reacties (3)
Categorie: Electronica, Views: 6.197

Naar aanleiding van mijn blog krijg ik regelmatig verzoekjes om een probleem op te lossen. Deze keer kwamen er twee verzoeken tegelijk binnen met hetzelfde probleem.

Mac Mini's zijn toffe dingen. Ze zijn als klein 'low budget' Mac inzetbaar maar ook als Mediacenter. Leuk is dat er voorin een goede IR sensor zit ingebouwd (zoals in alle Mac computers).

Maar Mini's hebben wel een flinke lastigheid: ze zijn erg fragiel. Als je de harddisk wilt vervangen zijn er twee piepkleine connectoren die in de weg zitten en heel snel kapot gaan: de fanconnector en de connector van de powerled/IR sensor.

De fanconnector heb ik al eerder over geblogd: Bas z'n knutselblog: [repair] Mac Mini 2011, fanconnector

Maar deze twee mini's hadden een nieuwe: de Powerled/IR sensor connector was afgebroken... Gewoon schoon van de print af! Nou ja schoon... Bij een exemplaar waren er ook twee eilandjes weg van de print. Dat betekent dat een vervangende connector niet gaat helpen: er is niks om die aan vast te zetten...

Mac Mini 1

Bij deze mini heb ik er voor gekozen om de huidige connector weg te halen en de verbindingen direct te maken. Op deze manier ben ik niet continue aan het vechten om alles stabiel vast te krijgen. Helaas waren er twee pads afgebroken.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4880_zpsc50f1e47.jpg

Je ziet naast de drie eilandjes boven en onder pads missen. Deze zijn afgebroken van de print met het loskraken van de connector.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4881_zps5accf296.jpg

Deze pads heb ik door goed kijken gevolgd naar hun oorsprong, op een chip en op een eilandje aan de onderkant van de print. Draadje er aan, vastlijmen voor stabiliteit en we kunnen verder! (helaas geen foto zonder lijm, te laat bedacht dat dat handig was.

Na veel gepriegel ook de andere drie lijnen (de intacte eilandjes) vastgesoldeerd aan de kabel:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4885_zpsad2eb352.jpg

En ook weer voorzien van een dot lijm. Assemblage en klaar!

Mac Mini 2

Deze begon wat vervelender. Bij het voorbereiden braken er spontaan 3 pads van de print af! Soms maak je ook wel eens een foutje, maar belangrijker is dat je de fout kan herstellen. Dat heb ik op vergelijkbare wijze opgelost: traceren van de lijnen en de kabel vast solderen.

Anders bij deze Mini is dat ik de kabel een stukje heb verlengd. De eis was namelijk dat de eigenaar de harddisk kon blijven verwisselen en mogelijk ook bij de tweede bay wilde komen.

Daar gaan we weer: Lijntje van de onderkant (daarna verlijmd)

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4890_zps022a6ac6.jpg

En vier aan de bovenkant:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4893_zps7ad407a9.jpg

Eerst het bord in de behuizing schuiven:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4895_zpsb112ce06.jpg

Kabeltjes solderen (en afwerken met krimpkous) en monteren maar:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4896_zps3c05a97f.jpg

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4897_zpsabfc8d05.jpg

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4898_zps1d0979a2.jpg

Zo, dat was mijn weekendje weer! Nee gekheid, per Mini ben ik ongeveer 2 uur bezig geweest.

[repair] iMac weer mét beeld.

Door sebastius op donderdag 14 februari 2013 22:24 - Reacties (16)
Categorie: Electronica, Views: 10.398

Soms mag je ook wel eens een beetje blijdschap hebben na een flinke klus.

Een tijdje terug heb ik voor een tweaker geprobeerd zijn iMac (21 inch mid 2010) te herstellen. De interne connector naar het LCD was defect en daar moest een nieuwe op gezet. Dat durfde ik wel aan maar het lukte toen niet. Het beeld bleef uit. De tweaker en ik zagen er geen brood in om verder te gaan (omdat de kosten heel hard oplopen terwijl je geen idee hebt).

Ik heb toen aangeboden de iMac over te nemen, meer op de gok om te kijken of ik er iets mee kon bereiken. Het mainboard en de videokaart waren goed, op extern was er wel beeld. Desnoods werd het gewoon een hele grote Mac Mini :P of een server ergens. Ik kreeg de iMac voor een zeer schappelijke prijs (ook gezien het defect en risico op niet repareren).

Als eerste heb ik opnieuw een LCD connector besteld. Omdat ik twijfelde aan mijn eigen soldeervaardigheid met de scherpe punt heb ik mezelf getrakteerd op een nieuw speeltje, een hete-lucht soldeerapparaat.

http://www.aoyue.de/images/prod/Aoyue_852_1.jpg

Voordeel is dat ik voortaan ook goede reflows kan uitvoeren voor mensen met defecte videokaarten, xboxen etc!

Daarnaast heb ik soldeerpasta aangeschaft. Met soldeerpasta kun je hele leuke trucjes en het belangrijkste: het corrigeert zichzelf:Het lijkt wel makkelijker dan het is. De connector in kwestie is niet zo groot...

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_IMG_4826_zps0e90315a.jpg

De connector komt op dat rijtje eilandjes rechts van de munt... 30 pins.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4828_zpsa593b80c.jpg

Eerst heb ik een rupsje pasta aangebracht op de print. Met veel gepriegel de connector er op en bakken maar. Dat bleek toch lastiger dan ik oorspronkelijk dacht. Na het bakken moest ik op sommige plekken overtollig soldeer weghalen (ivm kortsluiting).

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4829_zpsbafd3b02.jpg

Uiteindelijk zat de nieuwe connector goed en ik kon hoopvol testen.

Bupkis

Goed, tijd voor een stukje diagnostiek. Dr House is er niks bij...

Kort de geschiedenis: de vorige eigenaar wilde een SSD inbouwen en heeft de LCD connector kapot getrokken bij demontage.

De iMac heeft intern 4 leds die een aantal diagnosepunten laten zien. Een daarvan is 'LCD communication'. En die bleef uit.

Ik wist dat de videokaart goed was en ik had het sterke vermoeden dat het LCD ook prima zou zijn. De kabel was al vervangen. Mijn connector was het grootste twijfelpunt.

Met de multimeter en de datasheet ben ik eerst gaan controleren op kortsluitingen. Deze waren er gelukkig niet meer. Daarna heb ik de ground-lijnen gevolgd: deze waren aanwezig.

Een van de belangrijkste redenen waarom iets het niet doet is dat het component geen stroom krijgt. Klinkt logisch maar in mijn geval duurde het vrij lang om tot die hypothese te komen. Maar verdomd: 0v ipv 12 volt naar mijn scherm!

Met hulp van iFixit het logicboard uitgebouwd en de videokaart verwijderd. Onder de videokaart zit namelijk alle electronica die zorgt voor de communicatie tussen het MXM slot en de displayport aansluiting. Een kleine visuele inspectie verder leverde één verdacht onderdeel waar de magische rook uitgekomen was. Een heel klein filtertje precies op een dik spoor, dat moest haast wel de voedingslijn zijn!

Mijn vermoeden is dat door het kapot trekken van de connector er een kortsluiting is ontstaan tussen de 12volt lijn en de GND. Het filtertje heeft die fout betaald met z'n leven...

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4835_zpsfc87bd8e.jpg

Het is heel lastig te zien maar L9000, bovenaan de print, vlak onder C9020, was doorgebrand. Deze heb ik doorverbonden (dit mag je soms stiekem doen bij een voedingslijn).

Na een lang assemblageproces (iMac's zijn best compact ingericht en niet echt voor Hollandse handjes gemaakt...) kon ik weer testen.

Niks...

Nog een keer meten. Op de print is er nu 12 volt! Maar die kwam niet aan in het display... Toen nogmaals met de hand de connector doorgesoldeerd en eindelijk kwam het verlossende:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4837_zpsfdd1436f.jpg

Nu heb ik dus een extra iMac er bij. Komt leuk uit, we gaan binnenkort verhuizen en willen iets voor in de keuken/huiskamer en ik wilde al langer een reservemachine.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4839_zpsc9413c54.jpg

Ik krijg elke keer een onwijze kick van het repareren. Het proces is zo ontzettend spannend en uitdagend. Dit was voor mij een van m'n pittigste klussen en ik heb er weer een hoop van opgestoken. En ik was weer een paar avonden geamuseerd!

Update 15-2, 22:48 Gek foutje nog gevonden, soms doet de sensor op de GPU heatsink het niet meer. De iMac denkt dan dat het -128 graden is en gaat voluit blazen... Morgen maar weer schroeven ;) iMac zelf werkt verder perfect! Ik vermoed dat ik de kabel niet goed heb teruggeprikt na het monteren van de videokaart.

Update 16-2, 16:38 Vandaag de iMac opnieuw gedemonteerd en de sensor opnieuw aangesloten. Gek genoeg zat ie al vast. Misschien gaat het toch een nieuwe uitdaging worden om die stabiel te laten zijn. Maar voorlopig draait de machine weer zonder geluidsoverlast.

Repair: iMac voeding

Door sebastius op zaterdag 2 juli 2011 12:55 - Reacties (13)
Categorieën: Electronica, Knutselen, Resultaat, Views: 11.423

English translation below!

Een tijdje terug heb ik van een Tweaker een defecte iMac overgenomen. Het was een vreemd geval: hij deed het eerst prima en na demontage voor een casemod maakte de voeding een tikkend geluid. Ik had het vermoeden dat enkel de voeding defect was en dat ik dat eenvoudig op kon lossen.

Helaas kon ik de voeding niet goed repareren. Maar er viel me iets op: de voeding van dit model iMac (CoreDuo 17inch) bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel maakt van 220volt een keurige 12volt (185 watt). Het tweede gedeelte maakt van die 12 volt alle spanningen die de machine nodig heeft.

Tijd voor een experiment. Met een GameCube voeding die ik nog had liggen (3,25 ampere, veel te licht eigenlijk) heb ik geprobeerd de Mac op te starten. Eerst klapte de voeding direct uit: de harddisk trok te veel stroom om op te kunnen starten samen met het backlight van de LCD. Maar uiteindelijk kreeg ik dit: LEVEN!Linksboven zie je het tweede deel van de voeding. De strepen in het beeld zijn een standaard probleem voor dit type Mac.

Duidelijk is nu dat het logicboard prima is, en de tweede voeding ook. Het werd tijd om een echte oplossing te bedenken. Een zwaardere voeding en een chassisdeel zijn aangeschaft.

Met wat zaagwerk heb ik de originele stroomaansluiting bewerkt. Ook heb ik een plaatje kunststof met een chassisdeel voor een standaard laptopvoeding gemaakt.

http://tweakers.net/ext/f/ucq7fZVwxTw1dmAEYoMINMTY/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/I6whf1rs44dHzbkLwqq1XGrj/thumb.jpg

Het plaatje wordt vastgelijmd aan het plastic van de oorspronkelijke aansluiting. Op deze manier kun je alles netjes vastklemmen met de oorspronkelijke schroeven.

Wat soldeerwerk later:

http://tweakers.net/ext/f/NnW037vbkeBQtgWPwyxLV1Rc/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/mlDt154QlbBvjSxInMbCJkwF/thumb.jpg

En wat schroefwerk laterHet resultaat?English translation

A while ago i got a broken iMac (basic first generation Intel Core Duo 17 inch) from a friend. It was an unusual case for me, the powersupply was ticking. The machine worked perfectly one minute and the next it just did the ticking sound.

Unfortunately I was unable to repair the PSU properly, but there was a lucky break: the powersupply is split in two sections. The first (the ticking part) is for mains to 12 volts (185 watts). The second powersupply takes that 12 volts and makes all the voltages the Mac needs.

I've replaced the original ticking 12 volt PSU with a external generic 60watt laptop adapter. I then modified the original powerinlet with a connector, wired it all up and result! (notice the stripes on the LCD, it's a standard iMac problem for this generation, and can only be replaced with a new LCD.) The beauty of my solution is that it's a lot cheaper than getting a new/refurbished original part. It does look neat, though a little less elegant than the original machine.

iMacLeeft http://tweakers.net/ext/f/ucq7fZVwxTw1dmAEYoMINMTY/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/I6whf1rs44dHzbkLwqq1XGrj/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/NnW037vbkeBQtgWPwyxLV1Rc/thumb.jpg

http://tweakers.net/ext/f/gWSnu3kKLVtbhGeq6yUde98K/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/ILuxDucYMfnTuINeCF8eSCsE/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/cjAX5lcD6v8qSnKHMSnWxjXY/thumb.jpg

From left to right, top to bottom:

1) experimentation: the second powersupply is located top left
2) the modified mains inlet
3) the new plate with socket that will fit under the old mains inlet (so it's clamped in place)
4) the second powersupply, grey = 12v positive, black = gnd, the brown wire is for standby trickle, not used here.
5, 6) the new inlet with laptop adapter
7) The working iMac!