Aan de slag, het project stap voor stap!

[Repair] Oud laptopje repareren voor dagelijks gebruik

Door sebastius op woensdag 29 februari 2012 15:25 - Reacties (16)
Categorieën: Resultaat, Werklog, Views: 6.572

Niet iedereen is kapitaalkrachtig genoeg om met enige regelmaat een vers stuk digitale techniek in huis te halen. Ik persoonlijk los dat op met een klein beetje handelen in Macs (repareren, upgraden, poetsen en doorschuiven), snel doorverkopen etc en natuurlijk sparen. Maar in veel huizen zie je dat hardware echt opgebruikt wordt, een naar mijn idee goed principe.

Maar is die hardware echt op? Vaak gaan er triviale dingen stuk en soms ook lastigere zaken. Neem nou laptops. Laptops zijn een hele lastige categorie om voor te produceren. Het is een balans tussen mobiliteit en bouwkwaliteit, in combinatie met mishandeling thuis.

Laptops gaan vaak stuk door

1) val/stootschade met als resultaat een barst in het scherm
2) Overhitting wegens nooit schoonmaken
3) waterschade (limonade/koffie over het apparaat)
4) kabelbreuk in laadsnoer of defecte oplaad-aansluiting
5) Defecte knopjes

En als je wat vaardigheid en gereedschap hebt kun je de meeste problemen zelf oplossen! Een Core2Duo laptop heeft mijns inziens geen enkele reden om afgeschreven te worden en zomaar de kliko ingekieperd te worden.

Ik ga je deze keer laten zien hoe je punt 2 en punt 4 aan kunt pakken, samen met nog een reparatie, punt nummer 5.

Ik heb via Tweakers een laptop overgenomen. Oorspronkelijk was het plan dat ik de machine zou repareren maar er bleek meer aan de hand en dat zou te veel uren (en dus geld) kosten. Ik heb een schappelijke prijs geboden en kreeg de hele laptop in brokstukken in handen.

Hij lag helemaal uit elkaar, echt elk schroefje was er uit. Dat is best spannend en je hebt wel wat knutselervaring en geduld nodig om de boel weer in elkaar te krijgen.

Reparatie 1: laadsnoer/oplaad-aansluiting

Het eerste probleem is het probleem waar hij oorspronkelijk voor kwam, de oplaad-aansluiting werkte niet. De vorige eigenaar wilde de oplader doormeten en heeft toen het snoer doorgeknipt. Niet echt mijn stijl, er zijn veel betere manieren voor. Maakt nu ook niet uit, we gaan het oplossen:

Symptoon: laadt niet op, of laadt alleen bij wiebelen met snoer

Diagnose: Check eerst de lader, bij voorkeur met een andere oplader. In mijn geval was de lader losgeknipt maar hij werkte wel. De aansluiting in de laptop is dus verdacht (maar is niet altijd het probleem! Soms ligt het probleem dieper...)

Er zijn twee routes te bewandelen:

1) Lader direct aansluiten
2) Vervangen aansluiting

Uiteraard heeft optie 2 de voorkeur. Als je een originele aansluiting te pakken kunt krijgen dan moet je dat zeker doen. In mijn geval doe ik dat bewust niet. Mijn lader is losgeknipt en dan moet ik ook de lader vervangen (en dan wordt een knutsellaptop snel duurder). Tevens wil ik dit laptopje op een vaste plaats neerzetten. Mocht ik later toch voor deze route gaan, kan dat altijd nog.

Goed, ik verwijder met behulp van desoldeer-litze, vloeimiddel, een hele sterke soldeerbout, doorzettingsvermogen en wat grof maar gepast geweld de oude aansluiting.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_laptop11.jpg http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_laptop12.jpg http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_laptop13.jpg

De laad-kabel strip ik een stukje af, en dan zie je drie lijnen lopen. Blauw is data, de blanco draad bovenaan is de plus en de buitenmantel is de min. Maar zoals je ze nu ziet kun je ze niet zonder brand inbouwen ;). Met wat krimpkous bedek ik de blanke aders. Met nog wat krimpkous werk ik de boel zodanig af dat ik het veilig kan inbouwen.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/laptop14.jpg

Een eenvoudige soldeeroperatie verder en we kunnen testen wat de laptop er van vindt. Gaat de oplaadlamp branden? Gaat ie aan? Nou ja, hij laadt wel op. Maar aan gaat ie niet. Probleem 2 is dus duidelijk (kom ik zo op terug).

Je ziet ook een knoop in het snoer. Dit is de trek-ontlasting, zodat je de boel niet meteen kapot rukt als je de laptop pakt. Simpel, goedkoop, effectief. Pas even op dat de knoop en het stukje snoer dat in de behuizing blijft wel moet passen als de kap er weer op zit. In mijn geval is dat niet helemaal gelukt...

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_2084.jpg

Probleem 2: de power-button

Zoals gezegd: het laptopje laadt nu wel op, maar het gaat niet aan. Vervelend. Een van de eerste dingen die je in mijn optiek altijd moet testen is de powerbutton.

Symptoon: Laptop gaat niet aan terwijl de stroomvoorziening in orde is.
Diagnose: Mogelijk is de powerbutton defect: Een simpel ijzerdraadje om de boel te overbruggen is voldoende. Springt ie aan? Dan heb je een defect knopje!

Nu zijn dergelijke knopjes vaak lastig te vinden. Een speciaal type, extra klein, kan je weken of maanden bezig houden. Niet aan beginnen. Gewoon iets anders knutselen.

Uit een oude router scoorde ik een reset-knopje dat op het oog redelijk lijkt te passen. De pootjes komen niet overeen maar ach, dat is stap twee. Je kunt ook een willekeurige drukknop aanschaffen bij Conrad en die inbouwen. Kost wat moeite maar dan heb je wel weer een werkend systeem.

Maar dit knopje past niet. Ik wil hem weer onder de originele druktoets hebben en dan komen de aansluitingen niet uit. Met twee draadjes gesoldeerd precies op de uiteinden van de pads kom ik in de buurt.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_IMG_2046.jpg http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_IMG_2047.jpg http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_IMG_2049.jpg http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_IMG_2050.jpg http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_IMG_2053.jpg

De knop leg ik er op, vouw de draadjes om de pootjes en soldeer ze vast. Tijd om te testen, gaat de laptop aan? Succes! Met een lijmpistool zet ik de knop wat extra vast.

Probleem 3: Oververhitting

Probleem 3 was eigenlijk niet bij deze laptop aanwezig maar het loont zeker om de boel na te kijken als je toch bezig bent (dit is in mijn optiek jaarlijks onderhoud voor iedere laptop).

Symptoon: Laptop valt uit, blaast heel hard met de ventilator, voelt bijzonder heet aan
Diagnose: Koeler werkt niet of zit vol met stof. Eenvoudige diagnose: hoor je de fan wel draaien, dan is het probleem dat de koeler vol zit. Met een visuele inspectie kun je een heel eind komen.

Vaak zijn dergelijke koelers na twee jaar bekleed met een stof-tapijtje. Zo dik dat er geen doorkomen aan is. Een uitvallende laptop is het resultaat.

We gaan dit oplossen door de koeler te verwijderen en schoon te blazen met wat perslucht. Ook de ventilator maken we schoon. Daarna verwijderen we de koelpasta van zowel koeler als CPU en plaatsen we de boel weer terug met verse pasta. Bij het terugplaatsen is er vaak een schroef-volgorde aangegeven. Gebruik die. Begin ook niet meteen de eerste keihard vast te knoerten...

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_laptop15.jpg http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_laptop16.jpg http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_laptop19.jpg http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_laptop18.jpg http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_laptop20.jpg

(dit is ook een mooi moment om goedkoop een snellere processor te kopen. Mocht er een C2Duo 1.5 oid in zitten dan is de stap naar een 2.0 of snellere processor vaak voor een tientje gemaakt! Geheugen kost ook niet zoveel, doe ook meteen, zodra je zeker bent dat de laptop verder goed is!)

Conclusie

Dit was een lang verhaal maar ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Zeker de low-budget tweaker heeft er veel aan om zijn spullen te repareren. Het is soms een gokje wagen maar de voldoening die je er van krijgt is fenomenaal.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_2083.jpg

Ik wilde je laten zien hoe je met wat noeste arbeid van schroot een werkende laptop kunt maken. Kost je wat vrije tijd maar ach, het is een leuke hobby!

[repair] USB stick gered van de dood

Door sebastius op vrijdag 24 december 2010 12:53 - Reacties (31)
Categorieën: Electronica, Knutselen, Resultaat, Werklog, Views: 18.117

Een paar dagen terug stond er een noodkreet op V&A:
Mijn usb stick is toen ik hem uit de computer haalde gebroken.. Bij de 4 connectoren is hij los. Wie wil en kan dit weer repareren? Ik heb geen back-up van de informatie die erop staat..
http://ic.tweakimg.net/ext/va/304386.jpg
En natuurlijk kun je mensen gaan uitlachen dat ze geen backup hebben, maar je kunt ze ook helpen:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0286.jpg

Zoals je ziet is één van de datalijn-eilandjes (usb heeft aan de buitenste twee pinnen voeding en de binnenste twee data) helemaal weggebroken van de print.

Gelukkig zat er een via (doorgang naar de andere kant van de print) vlak naast. Printje omgedraaid en het spoor weer opgepikt. Op de chip heb ik toen de missende lijn gesoldeerd:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0290.jpg

Maar dan ben je er nog niet, USB is immers 4 lijnen:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0291.jpg

En dan heb je, na een half uurtje/uurtje priegelen:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0294.jpg

Succes!

Alle data is intact en via een dropboxje teruggegeven aan de eigenaar!

Afstuderen: New Media Labs op de basisschool

Door sebastius op donderdag 9 september 2010 00:04 - Reacties (11)
Categorieën: Idee, Onderwijs, Werklog, Views: 3.662

Er staat iets spannends te gebeuren op een plaatselijke basisschool. Het is voor mij spannend, want het is toch mijn afstudeerproject. Voor de kinderen en leerkrachten is het ook spannend want er komen een hoop nieuwe bijzondere dingen in de school. En het leek mij leuk om jullie te laten zien wat ik aan het doen ben.

Laat ik beginnen met de school beschrijven. Want het is geen gewone basisschool. Naast de gewone klassen en lessen richt deze school zich behoorlijk op zelfstandig spelen en werken. Dit zie je terug in speciale uren dat een kind er voor kan kiezen te gaan 'spelen' in het atelier, theater, gym, met de Wii, Pingpongtafel etc. Ook is de school zeer actief bezig met films maken, verhalen schrijven en andere creatieve uitspattingen.

Nu is er in de school behoefte aan een aantal nieuwe uitdagingen voor (vooral) de hoogbegaafde kinderen die het normale programma fluitend doorlopen en een beetje uitgekeken zijn op het reguliere 'spel' activiteitenaanbod. De school wil graag met behulp van ict middelen kinderen aansporen om hun creativiteit te ontplooien: kinderen moeten produceren, niet consumeren met de computer. Verder van belang is de inzet van het personeel. De kinderen moeten zoveel mogelijk zelfstandig aan het werk kunnen, maar de software moet intuitief genoeg zijn dat de leerkrachten het kunnen begeleiden.

De school beschikt over een ruim arsenaal (relatief oude) machines, gemengd Mac en PC. De Mac's staan nu op de reeds aanwezige creatieve werkplekken: het schrijfatelier en de filmwerkplek. Er is een redelijk budget aanwezig om 'iets te doen' met computers maar er moeten wel zinvolle investeringen gedaan worden.

Deze hele achtergrond heeft geresulteerd in een viertal projecten:

Robotlab

In de toren kunnen kinderen zelfstandig bouwen aan robotprojecten met behulp van Lego WeDo. Er is voor het relatief eenvoudige WeDo gekozen als instap. De gedachte hierachter is dat met eenvoudige middelen vaak zeer creatieve oplossingen bedacht moeten worden. Tevens is de leerstof toegankelijker voor de leerkracht.

Benodigde materialen: 2 laptops (bv eenvoudige Windows netbooks) en 2 Lego WeDo sets (en Scratch)
http://cache.lego.com/images/education/school/img280x238_ConstructionSet.jpg

iKlas

In de klas vind een onderzoek naar de meerwaarde van videolessen plaats. Op een aantal kleine mediaspelers (iPod Touch) komen voor de vakken rekenen en spelling een aantal korte instructiefilms over verschillende oplossingsstrategieën. Een deel van de kinderen krijgt hier tijdens het zelfstandig werk toegang. Aan het einde wordt onderzocht of de films daadwerkelijk kinderen hebben aangespoord een overwogen keuze voor een (correcte) strategie te maken.

Benodigde materialen: 4 iPod touches en de reeds aanwezige videoapparatuur, en een Mac uit het filmlab als iTunes server.
http://files.lesterchan.net/images/apple/ipod_touch.jpg

Muzieklab

Er wordt momenteel al (beperkt) gewerkt met Garageband. Het voorstel is om dit uit te breiden met een kleine digitale muziekstudio zodat eigen instrumenten en zang van kinderen opgenomen kan worden. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om voor de schoolfilms eigen soundtracks te maken.

Benodigde materialen: 1 Mac Mini met scherm, gekoppeld aan bestaande audioapparatuur, eventueel
http://shs-20.scarsdaleschools.k12.ny.us/users/holvigken/weblog/d5470/images/50601.jpg

Verhalenatelier/Filmlab

Het verhalenatelier (werkplek waar een leerkracht films monteert in iMovie) functioneert nog prima maar is technisch veroudert. Hier is gekozen om het bestaande systeem te vernieuwen en de mogelijkheden uit te breiden zodat naast de vaste leerkracht ook kinderen de ruimte hebben te filmen en deze te monteren. Dit zal vooral gebeuren met kleine mediaspelers, de iPod Touch waar tegenwoordig een volledige filmstudio in past.

Benodigde materialen: 1 Mac Mini (ter 'vervanging' van de oude Powermac G5 1.8 dualcore: ze komen naast elkaar te staan) en dezelfde 4 iPod Touches uit het iKlas project.

http://www.notebooks.com/wp-content/uploads/2010/06/iphone-imovie-500x332.jpg

Deze projecten gaan na goedkeuring van de directie ( het is nogal wat geld ;) ) de komende maanden in uitvoering. Ik houd jullie op de hoogte van het project!

EEE-Tiq, onwijze vooruitgang!

Door sebastius op dinsdag 7 april 2009 21:09 - Reacties (17)
Categorie: Werklog, Views: 4.695

Gisteren postte ik over een mogelijke hobbel in het traject, vandaag kan ik gelukkig vooruitgang melden!

Lees verder »