Een goed project begint met een idee!

Afstuderen: New Media Labs op de basisschool

Door sebastius op donderdag 9 september 2010 00:04 - Reacties (11)
Categorieën: Idee, Onderwijs, Werklog, Views: 3.662

Er staat iets spannends te gebeuren op een plaatselijke basisschool. Het is voor mij spannend, want het is toch mijn afstudeerproject. Voor de kinderen en leerkrachten is het ook spannend want er komen een hoop nieuwe bijzondere dingen in de school. En het leek mij leuk om jullie te laten zien wat ik aan het doen ben.

Laat ik beginnen met de school beschrijven. Want het is geen gewone basisschool. Naast de gewone klassen en lessen richt deze school zich behoorlijk op zelfstandig spelen en werken. Dit zie je terug in speciale uren dat een kind er voor kan kiezen te gaan 'spelen' in het atelier, theater, gym, met de Wii, Pingpongtafel etc. Ook is de school zeer actief bezig met films maken, verhalen schrijven en andere creatieve uitspattingen.

Nu is er in de school behoefte aan een aantal nieuwe uitdagingen voor (vooral) de hoogbegaafde kinderen die het normale programma fluitend doorlopen en een beetje uitgekeken zijn op het reguliere 'spel' activiteitenaanbod. De school wil graag met behulp van ict middelen kinderen aansporen om hun creativiteit te ontplooien: kinderen moeten produceren, niet consumeren met de computer. Verder van belang is de inzet van het personeel. De kinderen moeten zoveel mogelijk zelfstandig aan het werk kunnen, maar de software moet intuitief genoeg zijn dat de leerkrachten het kunnen begeleiden.

De school beschikt over een ruim arsenaal (relatief oude) machines, gemengd Mac en PC. De Mac's staan nu op de reeds aanwezige creatieve werkplekken: het schrijfatelier en de filmwerkplek. Er is een redelijk budget aanwezig om 'iets te doen' met computers maar er moeten wel zinvolle investeringen gedaan worden.

Deze hele achtergrond heeft geresulteerd in een viertal projecten:

Robotlab

In de toren kunnen kinderen zelfstandig bouwen aan robotprojecten met behulp van Lego WeDo. Er is voor het relatief eenvoudige WeDo gekozen als instap. De gedachte hierachter is dat met eenvoudige middelen vaak zeer creatieve oplossingen bedacht moeten worden. Tevens is de leerstof toegankelijker voor de leerkracht.

Benodigde materialen: 2 laptops (bv eenvoudige Windows netbooks) en 2 Lego WeDo sets (en Scratch)
http://cache.lego.com/images/education/school/img280x238_ConstructionSet.jpg

iKlas

In de klas vind een onderzoek naar de meerwaarde van videolessen plaats. Op een aantal kleine mediaspelers (iPod Touch) komen voor de vakken rekenen en spelling een aantal korte instructiefilms over verschillende oplossingsstrategieën. Een deel van de kinderen krijgt hier tijdens het zelfstandig werk toegang. Aan het einde wordt onderzocht of de films daadwerkelijk kinderen hebben aangespoord een overwogen keuze voor een (correcte) strategie te maken.

Benodigde materialen: 4 iPod touches en de reeds aanwezige videoapparatuur, en een Mac uit het filmlab als iTunes server.
http://files.lesterchan.net/images/apple/ipod_touch.jpg

Muzieklab

Er wordt momenteel al (beperkt) gewerkt met Garageband. Het voorstel is om dit uit te breiden met een kleine digitale muziekstudio zodat eigen instrumenten en zang van kinderen opgenomen kan worden. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om voor de schoolfilms eigen soundtracks te maken.

Benodigde materialen: 1 Mac Mini met scherm, gekoppeld aan bestaande audioapparatuur, eventueel
http://shs-20.scarsdaleschools.k12.ny.us/users/holvigken/weblog/d5470/images/50601.jpg

Verhalenatelier/Filmlab

Het verhalenatelier (werkplek waar een leerkracht films monteert in iMovie) functioneert nog prima maar is technisch veroudert. Hier is gekozen om het bestaande systeem te vernieuwen en de mogelijkheden uit te breiden zodat naast de vaste leerkracht ook kinderen de ruimte hebben te filmen en deze te monteren. Dit zal vooral gebeuren met kleine mediaspelers, de iPod Touch waar tegenwoordig een volledige filmstudio in past.

Benodigde materialen: 1 Mac Mini (ter 'vervanging' van de oude Powermac G5 1.8 dualcore: ze komen naast elkaar te staan) en dezelfde 4 iPod Touches uit het iKlas project.

http://www.notebooks.com/wp-content/uploads/2010/06/iphone-imovie-500x332.jpg

Deze projecten gaan na goedkeuring van de directie ( het is nogal wat geld ;) ) de komende maanden in uitvoering. Ik houd jullie op de hoogte van het project!

EEE-Tiq: Een mogelijke hobbel

Door sebastius op maandag 6 april 2009 21:34 - Reageren is niet meer mogelijk
Categorie: Idee, Views: 4.504

Na een avondje surfen naar leuke hack-ideetjes voor mij EEEtje schiet mij ineens te binnen dat ik iets met een wacom wil doen. Ik tik op een EEE forum 'Wacom' in de search van het hackforum en VERDOMD! Iemand is er al mee bezig geweest:

Lees verder »

Project EEEtiq aankondiging (EEE+Wacom)

Door sebastius op vrijdag 3 april 2009 13:27 - Reacties (13)
Categorie: Idee, Views: 5.982

Iedereen kent de EEE pctjes onderhand wel. Met de nieuwere en grotere modellen op de markt is er een hele grote handel in 2e hands 7 inch laptopjes ontstaan. Het is klein, stelt niet veel voor en draait een beetje Windows XP op een 800x480 scherm. Leuk voor wat simpel surfwerk, maar een brief valt er niet echt op te typen.

Lees verder »