Hier gebeurt het eigenlijke werk! Ideetjes, concepten, bouwverslagen, resultaten etc!

Antieke Kindle DX repair en hacking

Door sebastius op vrijdag 3 april 2020 23:58 - Reacties (22)
Categorie: Knutselen, Views: 3.244

Ik kreeg van een aardige tweaker een antieke Kindle DX voor de verzendkosten en in ruil voor weer eens een ouderwetse Knutselblog. Toch veel te veel tijd thuis nu door #staythefuckhome dus waarom niet :)

De Kindle gaf aan dat hij leeg was. Kritiek zelfs.Met advies van iFixit ( https://nl.ifixit.com/Gui...Replacement/73689?lang=en ) de Kindle opengepeuterd en de plofaccu kwam me al tegemoet:Nu zijn plofaccu's wel een beetje gevaarlijk. Helemaal dode cellen (zoals deze) kunnen wel wat hebben maar maak ze niet lek! Je krijgt een spontane felle brand, je kamer vult zich met rook en je mag het NIET blussen met water! Mogelijk ga ik van de week wel even kijken of ik deze cel nog tot ontbranding kan krijgen :P

Ik heb vervolgens de cel voorzichtig uitgepakt, want ik wilde het printplaatje en het frame redden.Na wat tape en labels verwijderd te hebben kwam ik op dit uit:En een vlotte soldeerbeweging bevrijdde het printplaatje. Deze heb ik nodig omdat dit accupack iets slimmer is en allerlei dingen rapporteert aan de Kindle. Geen printplaatje betekent geen boot.Ik had nog een paar mooie nieuwe (kleinere, dat wel) cellen liggen met ingebouwd protection bordje, deze heb ik aan het printje gesoldeerd:En in het framepje gemonteerd! Tape was op, dus professioneel opgelost met een verknipte sticker :P

En de hardware leek weer klaar!Na korte tijd startte de Kindle weer op! Nice!

Maar het geluk was van korte duur: hij wilde, ondanks een werkende 3G verbinding (deze Kindle heeft een 3G simkaart ipv wifi zodat ie wereldwijd werkt), niet registreren. Een paar handmatige software updates later wilde hij nog steeds niet verbinden.

Hmmm. De laatste update installeerde een nieuw certificaat. Zou het misschien...Jup, met het commando @date in de zoekbalk kreeg ik de actuele datum en tijd te zien. En die liep een beetje... heleboel... enorm.... scheef. Kennelijk wil de Kindle niet een NTP verbinding leggen of synchroniseren, want dat kan hij pas als hij geregistreerd is. Wat niet gaat omdat de tijd en datum niet goed staan omdat hij geen verbinding heeft. Een cirkel dus.

Onder de motorkap blijkt er gewoon serieel uitgebroken te zijn. Enige caveat: 1.8v in plaats van de gebruikelijke 3.3v of 5v. Dus de USB Serial met een levelshifter aangesloten:

De boel verbonden (115200, 8N1) en met een tooltje online ( https://www.sven.de/kindle/ )het root password achterhaald en we're in!Met het klassieke 'date' commando stel ik de tijd in en daarna hwclock -w schrijf ik het naar de hardware toe.En na een reboot kon ik eindelijk aanmelden en bij mijn Amazon Kindle boeken:De datum die reset naar 1970 is een standaard Unix/Linux ding. Het komt ook vaker voor dat je daardoor niet kunt installeren. Een oude Macbook met een brakke accu zal absoluut weigeren een nieuwe MacOS te installeren tot de datum weer goed staat. Gaat met hetzelfde commando 'date' trouwens in de terminal.

Het is wel een kwalijk probleem dat een dode accu niet simpel te vervangen is (je moet best wel even pulken voor het apparaat open gaat) en daarna het kreng nog niet werkend krijgen is natuurlijk een echte belediging van het milieu en de gebruiker. Deze werkt weer en kan in principe gewoon weer jaren boekjes lezen. Met Calibre mik je er zo verse content op (die even geconverteerd moet worden naar Amazons propriétaire formaat natuurlijk.De walled garden is sterk in dit apparaat. Dit ding is in ieder geval geen afval geworden.

Hackers!

Door sebastius op woensdag 23 maart 2016 14:15 - Reacties (12)
Categorie: Knutselen, Views: 5.853

Ha! Klikbait! Niet wegklikken, ik heb wat leuks voor je.

Zaterdag 26 maart (aanstaande zaterdag dus!) is weer de Hackerspaces.nl open dag!

Dit jaar openen een groot aantal spaces in het land om te laten zien wat deelnemers daar allemaal uitspoken. Je kunt bewonderen wat een spullen er staan en je kunt zelf al projectjes komen doen.

Amersfoort – Bitlair – https://bitlair.nl/ (Vanaf 14:00)
Almere – Sk1llz – http://sk1llz.nl/
Den Haag – RevSpace – https://revspace.nl/OpenDag2016
Enschede – TkkrLab – https://tkkrlab.nl/wiki/OpenDag_Hackerspaces_2016
Heerlen – ACKspace – https://ack.space/wiki/Open_dag
Leeuwarden – Frack – https://frack.nl/wiki/Opendag_hackerspaces_2016 (13:00 – 20:00 uur)
Utrecht – AwesomeSpace – http://awesomespace.nl
Utrecht – Randomdata – http://www.randomdata.nl
Wageningen – NURDspace – https://nurdspace.nl/

Helaas zijn een aantal spaces dit jaar dicht vanwege verbouwing of verhuizing:

PixelBar (Rotterdam)
Hack42 (Arnhem)

Kijk voor meer informatie op https://hackerspaces.nl/2...rt-open-dag-hackerspaces/

Tot zaterdag!

Crystalclear: USBstick repair

Door sebastius op vrijdag 9 oktober 2015 22:45 - Reacties (18)
Categorie: Knutselen, Views: 5.762

Het blijft een vast terugkerend item van deze blog, de USBstick met een probleem.
http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0374_zpsc6ugizwy.jpg

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0375_zpsfdzabfkk.jpg

Deze was erg bijzonder, hij had namelijk last van een afgebroken kristal. Dat is dat zilveren tonnetje dat je ziet liggen. Mogelijk komt dit door trillingen/metaalmoeheid. De USBstick deed niets meer, wat logisch is. Het kristal verzorgt de klokfrequentie van de controller, dus de chip doet helemaal niets nu dat ding er af ligt. Tijd voor een nieuwe!

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/941c6f3b-7688-45bf-85e8-d52e877b5a78_zpsjkqlieqk.jpg

Het lastige is dat het kristal geen enkele markering had. De chip bood ook geen uitsluitsel, het was een stom noname kreng.

Nu weet ik dat de meeste USB-chips iets van 12mhz nodig hebben om te werken. Daarom heb ik dat ook gepakt:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0379_zps7zsgjs03.jpg

In dit geval gebruik ik een resonator ipv een kristal. Werking is nagenoeg hetzelfde, hetzij wat minder precies. Voor de test is het prima en kan ik aan de slag. Noot: omdat ik een resonator gebruik moest ik de condensatortjes van het kristal verwijderen.

En even later natuurlijk weer:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0381_zpsoakvodrr.jpg

Full data recovery!

Vind je het leuk, meld het dan hieronder in een reactie. Vind je het echt een toffe blog, wil je dan een nominatie indienen voor Blog van de Maand?

tweakers - blog van de maand nominatie
plaats deze banner onder je eigen blog

Teardown: Tweakers Express Powerbank

Door sebastius op dinsdag 22 september 2015 18:07 - Reacties (30)
Categorie: Knutselen, Views: 6.075

Afgelopen zomer was ik een van de gelukkigen die mee mocht met de Tweakers Express. Deze fantastische treinreis naar de Gamescom in Keulen (waar ik wel heel vroeg voor op moest, maar dat mocht de pret niet drukken) werd extra opgeleukt met een goodiebag.

De highlight van de gratis goodies (naast de iiyama frisbee natuurlijk) was een Powerbank. Eentje van de Tweakers Express. Gratis. Hoge capaciteit en ook nog met je nickname er op gedrukt! (als je op tijd was met bestellen). Gesponsord door Trust: http://www.trust.com/nl/p...00-portable-charger-white

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0173_zps7eqntcmq.jpg

Mijn exemplaar was niet gecustomized (eigen schuld, dikke bult!). Persoonlijk heb ik weinig met powerbanks, al mijn gadgets houden het over het algemeen lang genoeg uit. Deze powerbank heeft wel een nadeel: hij is binnen enkele dagen leeg. (tenminste, mijn exemplaar loopt uit zichzelf leeg). Iets met een gegeven paard natuurlijk en hij is sowieso tof.

Maar goed: geen doel voor een Powerbank en het is ook nog eens eentje die uit zichzelf leegloopt. Daar kunnen we vast iets anders tofs mee! (hierover later meer).

Ondertussen ben ik natuulijk ook druk geweest voor de Frontpage. Het tweede artikel wordt op dit moment (nou ja vast niet op dit exacte moment) gescreend en gelayout. Maandag verwacht ik dat het online komt!

Voor deze reeks wil ik naast mijn eigen proces ook mijn documentatie-gereedschap langzaam een beetje verbeteren. Mijn foto's ben ik niet altijd tevreden over. Ik wil er weinig moeite in steken en toch leuk er mee voor de dag komen. Ze moeten *SNEL* geschoten kunnen worden en het hele foto-proces (dus setup, schieten en nabewerken) mag echt geen tijd kosten.

Bij deze heb ik eens geexperimenteerd met een neutraal-witte achtergrond. Mijn microscoop heeft onlangs een led-ring gekregen voor de verlichting en blijkt best een leuke fotostudio samen met een wit vel A4 papier:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0127_zpsah23nnyp.jpg

(onder de sombrero een tipje van de sluier voor maandag ;) )

Ik ben erg benieuwd wat je van foto's in deze stijl vindt. Houden zo, terug naar de bureau-shots of heb je verbeterpunten? Meer led-spots staat op de verlanglijst, maar ik weet niet zo goed welke. Sowieso heeft mijn werktafel momenteel erg weinig licht.

TEARDOWN TIME!

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0173_zps7eqntcmq.jpg
De nietsvermoedende Powerbank van de T.net express

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0180_zpsdhoghejy.jpg
What are you doing Sebastius?

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0181_zps0ccqu88a.jpg
Hoppa. Simpel ding zeg zo'n Powerbank. 2x een 18650 cel en een tweetal printplaatjes.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0182_zpsorfhnqnv.jpg
Nog eentje dan :) We must go deeper!

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0185_zpspqosuloj.jpg
Zonder case. De bovenste print bevat de indicator-leds, een schakelaar en een chip.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0186_zpsyt0mfgvo.jpg
Closeup

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0183_zps4fmlflca.jpg
Indicator-boardje los.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0184_zpsyi6f1ptr.jpg
Microscoopshot van die indicator-chip. Deze regelt denk ik ook de zaklamp-functie.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0187_zpsh4dcpjzp.jpg
Ik ben het niet helemaal eens met de 4.400 mAh belofte van Trust wat betreft deze powerbank. 8,14 * 2 = 16,28 Watt Hour. 16,28 Wh / 5v = 3,256Ah oftewel 3.256 mAh! (en dan reken ik niet eens het verlies mee! Stelletje boefjes daar! (mogelijk weten ze bij Trust zelf dit ook niet omdat ze teveel 'Trust' in hun leverancier hebben :P )

Update: na een tip uit de reacties (dank!) nog even nagerekend: de 4400 mAh haal je wel als je met 3,7 volt rekent. Leuk bedacht, Trust, maar dat slaat natuurlijk nergens op als je USB gadgets van 5 volt moet voorzien! (ik kan vermoeden dat veel meer fabrikanten deze verkeerde rekenmethode hanteren. Houd ik niet zo van :/ )

Nee even voor er een heksenjacht komt: ik heb mogelijk hier een denkfout gemaakt of ik mis andere belangrijke info. Wees dus even beleefd. En trouwens: het is gewoon een cadeautje van de T.net express. Het is sowieso leuk!

Zo, weer eens een andere invalshoek. Geen idee nog wat ik met het kreng ga doen :P

Laser-graveren Macbook Pro: MY LAPTOP

Door sebastius op zaterdag 29 augustus 2015 00:00 - Reacties (19)
Categorie: Knutselen, Views: 9.054

Een paar dagen geleden vertelde ik jullie dat ik een Macbook Pro 2010 cadeau had gekregen. Cadeautjes kun je leuke dingen mee doen, en die ga je niet verkopen. Stukje principe enzo.

Daarom is dit een uitgelezen kandidaat om eens flink mee te spelen. Ik wilde al jaren een stukje personalisatie op m'n eigen hardware, maar stickers zijn niet zo mooi en graveren was te duur en zonde als je de Macbook weer wilt verkopen.

Maar deze ga ik niet verkopen! En ik heb nu makkelijk toegang tot een lasercutter via de lokale Hackerspace (WORDT OOK LID VAN EEN HACKERSPACE! HET IS TOF!)

Ik wilde m'n avatar en m'n nickname groots in beeld. Dat is gelukt.

Ik ben begonnen met een test op een oude bodemplaat van een zeer, zeer afgeschreven Macbookje:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_9958_zpsratlkhc5.jpg

In verschillende intensiteiten (van 20% power tot 100%), zowel graveren als enkel lijntjes tekeken

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_9959_zpsefoqx2hp.jpg

Detailshot. 20% a 40% leverde het mooiste resultaat.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_9960_zpsn776t0vb.jpg

Daarna op een plaatje hout getest wat de laser doet bij het graveren van een bitmap in plaats van een lijntekening. De intensiteit wordt aangepast op de grijswaarde. Deze kop is dus leuk in reliëf!

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_9966_zpsescye6ka.jpg

En toen mocht de Macbook er in. Raar gevoel, je laptop in een high-power snij-apparaat te leggen...

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/A723EA7D-8A11-4205-AD85-B10B41E622A4_zps3eup3nvf.jpg

Beginnetje

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_9970_zpsyyytwesq.jpg

Stapje verder

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/6003AC4E-8635-4E63-89FB-91E99DED994C_zpsvifj2tf3.jpg

Hoppa, kat is af!

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_9974_zpsawdp5vlf.jpg

En daar komt de nickname!

En na in totaal een ruime anderhalf uur branden is het zover:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/B2A1F44C-6A62-4DE8-A45F-B700341A8B38_zps6qjqzwlj.jpg

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_9981_zpsfrilizo9.jpg
De kat is alleen goed te zien onder bepaalde hoeken, het geeft het wel een bijzonder effect.

Hardware écht van jou maken, jouw smaak en stijl maken is wel iets heel gaafs. Dus wanneer kom jij naar jouw Hackerspace om echt eigenaar van iets te worden?

Zoals altijd vraag ik je weer: vind je het leuk, heb je zinnige feedback? Laat het hieronder weten en maak reclame voor deze post in: Productreview van de Maand: nomineren augustus 2015 .