2 repairs 1 blog! (2x Mac Mini Powerled/IR connector)

Door sebastius op maandag 25 februari 2013 15:39 - Reacties (3)
Categorie: Electronica, Views: 4.726

Naar aanleiding van mijn blog krijg ik regelmatig verzoekjes om een probleem op te lossen. Deze keer kwamen er twee verzoeken tegelijk binnen met hetzelfde probleem.

Mac Mini's zijn toffe dingen. Ze zijn als klein 'low budget' Mac inzetbaar maar ook als Mediacenter. Leuk is dat er voorin een goede IR sensor zit ingebouwd (zoals in alle Mac computers).

Maar Mini's hebben wel een flinke lastigheid: ze zijn erg fragiel. Als je de harddisk wilt vervangen zijn er twee piepkleine connectoren die in de weg zitten en heel snel kapot gaan: de fanconnector en de connector van de powerled/IR sensor.

De fanconnector heb ik al eerder over geblogd: Bas z'n knutselblog: [repair] Mac Mini 2011, fanconnector

Maar deze twee mini's hadden een nieuwe: de Powerled/IR sensor connector was afgebroken... Gewoon schoon van de print af! Nou ja schoon... Bij een exemplaar waren er ook twee eilandjes weg van de print. Dat betekent dat een vervangende connector niet gaat helpen: er is niks om die aan vast te zetten...

Mac Mini 1

Bij deze mini heb ik er voor gekozen om de huidige connector weg te halen en de verbindingen direct te maken. Op deze manier ben ik niet continue aan het vechten om alles stabiel vast te krijgen. Helaas waren er twee pads afgebroken.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4880_zpsc50f1e47.jpg

Je ziet naast de drie eilandjes boven en onder pads missen. Deze zijn afgebroken van de print met het loskraken van de connector.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4881_zps5accf296.jpg

Deze pads heb ik door goed kijken gevolgd naar hun oorsprong, op een chip en op een eilandje aan de onderkant van de print. Draadje er aan, vastlijmen voor stabiliteit en we kunnen verder! (helaas geen foto zonder lijm, te laat bedacht dat dat handig was.

Na veel gepriegel ook de andere drie lijnen (de intacte eilandjes) vastgesoldeerd aan de kabel:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4885_zpsad2eb352.jpg

En ook weer voorzien van een dot lijm. Assemblage en klaar!

Mac Mini 2

Deze begon wat vervelender. Bij het voorbereiden braken er spontaan 3 pads van de print af! Soms maak je ook wel eens een foutje, maar belangrijker is dat je de fout kan herstellen. Dat heb ik op vergelijkbare wijze opgelost: traceren van de lijnen en de kabel vast solderen.

Anders bij deze Mini is dat ik de kabel een stukje heb verlengd. De eis was namelijk dat de eigenaar de harddisk kon blijven verwisselen en mogelijk ook bij de tweede bay wilde komen.

Daar gaan we weer: Lijntje van de onderkant (daarna verlijmd)

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4890_zps022a6ac6.jpg

En vier aan de bovenkant:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4893_zps7ad407a9.jpg

Eerst het bord in de behuizing schuiven:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4895_zpsb112ce06.jpg

Kabeltjes solderen (en afwerken met krimpkous) en monteren maar:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4896_zps3c05a97f.jpg

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4897_zpsabfc8d05.jpg

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4898_zps1d0979a2.jpg

Zo, dat was mijn weekendje weer! Nee gekheid, per Mini ben ik ongeveer 2 uur bezig geweest.

[repair] iMac weer mét beeld.

Door sebastius op donderdag 14 februari 2013 22:24 - Reacties (16)
Categorie: Electronica, Views: 7.915

Soms mag je ook wel eens een beetje blijdschap hebben na een flinke klus.

Een tijdje terug heb ik voor een tweaker geprobeerd zijn iMac (21 inch mid 2010) te herstellen. De interne connector naar het LCD was defect en daar moest een nieuwe op gezet. Dat durfde ik wel aan maar het lukte toen niet. Het beeld bleef uit. De tweaker en ik zagen er geen brood in om verder te gaan (omdat de kosten heel hard oplopen terwijl je geen idee hebt).

Ik heb toen aangeboden de iMac over te nemen, meer op de gok om te kijken of ik er iets mee kon bereiken. Het mainboard en de videokaart waren goed, op extern was er wel beeld. Desnoods werd het gewoon een hele grote Mac Mini :P of een server ergens. Ik kreeg de iMac voor een zeer schappelijke prijs (ook gezien het defect en risico op niet repareren).

Als eerste heb ik opnieuw een LCD connector besteld. Omdat ik twijfelde aan mijn eigen soldeervaardigheid met de scherpe punt heb ik mezelf getrakteerd op een nieuw speeltje, een hete-lucht soldeerapparaat.

http://www.aoyue.de/images/prod/Aoyue_852_1.jpg

Voordeel is dat ik voortaan ook goede reflows kan uitvoeren voor mensen met defecte videokaarten, xboxen etc!

Daarnaast heb ik soldeerpasta aangeschaft. Met soldeerpasta kun je hele leuke trucjes en het belangrijkste: het corrigeert zichzelf:



Het lijkt wel makkelijker dan het is. De connector in kwestie is niet zo groot...

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_IMG_4826_zps0e90315a.jpg

De connector komt op dat rijtje eilandjes rechts van de munt... 30 pins.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4828_zpsa593b80c.jpg

Eerst heb ik een rupsje pasta aangebracht op de print. Met veel gepriegel de connector er op en bakken maar. Dat bleek toch lastiger dan ik oorspronkelijk dacht. Na het bakken moest ik op sommige plekken overtollig soldeer weghalen (ivm kortsluiting).

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4829_zpsbafd3b02.jpg

Uiteindelijk zat de nieuwe connector goed en ik kon hoopvol testen.

Bupkis

Goed, tijd voor een stukje diagnostiek. Dr House is er niks bij...

Kort de geschiedenis: de vorige eigenaar wilde een SSD inbouwen en heeft de LCD connector kapot getrokken bij demontage.

De iMac heeft intern 4 leds die een aantal diagnosepunten laten zien. Een daarvan is 'LCD communication'. En die bleef uit.

Ik wist dat de videokaart goed was en ik had het sterke vermoeden dat het LCD ook prima zou zijn. De kabel was al vervangen. Mijn connector was het grootste twijfelpunt.

Met de multimeter en de datasheet ben ik eerst gaan controleren op kortsluitingen. Deze waren er gelukkig niet meer. Daarna heb ik de ground-lijnen gevolgd: deze waren aanwezig.

Een van de belangrijkste redenen waarom iets het niet doet is dat het component geen stroom krijgt. Klinkt logisch maar in mijn geval duurde het vrij lang om tot die hypothese te komen. Maar verdomd: 0v ipv 12 volt naar mijn scherm!

Met hulp van iFixit het logicboard uitgebouwd en de videokaart verwijderd. Onder de videokaart zit namelijk alle electronica die zorgt voor de communicatie tussen het MXM slot en de displayport aansluiting. Een kleine visuele inspectie verder leverde één verdacht onderdeel waar de magische rook uitgekomen was. Een heel klein filtertje precies op een dik spoor, dat moest haast wel de voedingslijn zijn!

Mijn vermoeden is dat door het kapot trekken van de connector er een kortsluiting is ontstaan tussen de 12volt lijn en de GND. Het filtertje heeft die fout betaald met z'n leven...

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4835_zpsfc87bd8e.jpg

Het is heel lastig te zien maar L9000, bovenaan de print, vlak onder C9020, was doorgebrand. Deze heb ik doorverbonden (dit mag je soms stiekem doen bij een voedingslijn).

Na een lang assemblageproces (iMac's zijn best compact ingericht en niet echt voor Hollandse handjes gemaakt...) kon ik weer testen.

Niks...

Nog een keer meten. Op de print is er nu 12 volt! Maar die kwam niet aan in het display... Toen nogmaals met de hand de connector doorgesoldeerd en eindelijk kwam het verlossende:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4837_zpsfdd1436f.jpg

Nu heb ik dus een extra iMac er bij. Komt leuk uit, we gaan binnenkort verhuizen en willen iets voor in de keuken/huiskamer en ik wilde al langer een reservemachine.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4839_zpsc9413c54.jpg

Ik krijg elke keer een onwijze kick van het repareren. Het proces is zo ontzettend spannend en uitdagend. Dit was voor mij een van m'n pittigste klussen en ik heb er weer een hoop van opgestoken. En ik was weer een paar avonden geamuseerd!

Update 15-2, 22:48 Gek foutje nog gevonden, soms doet de sensor op de GPU heatsink het niet meer. De iMac denkt dan dat het -128 graden is en gaat voluit blazen... Morgen maar weer schroeven ;) iMac zelf werkt verder perfect! Ik vermoed dat ik de kabel niet goed heb teruggeprikt na het monteren van de videokaart.

Update 16-2, 16:38 Vandaag de iMac opnieuw gedemonteerd en de sensor opnieuw aangesloten. Gek genoeg zat ie al vast. Misschien gaat het toch een nieuwe uitdaging worden om die stabiel te laten zijn. Maar voorlopig draait de machine weer zonder geluidsoverlast.