[Repair] Mac SE/30 (retro!) klaar!

Door sebastius op vrijdag 3 januari 2014 23:53 - Reacties (12)
CategorieŽn: Knutselen, Resultaat, Views: 4.986

Dit is het vervolg op: [WIP] Repair MAC SE30 (retro!)

Vandaag zijn de video-ram chips binnengekomen. Deze wilde ik vervangen omdat ze zonder aansturing toch rare bitjes lieten zien:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5991_zpsd4418fda.jpg

Ik heb de twee RAM-chips en de adres-multiplexers vervangen en toen kreeg ik dit beeld:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_6222_zpsacf261ad.jpg

Prut...

Nou ja, tis een verandering, dus we kunnen weer verder met de diagnose! Als eerste kan ik vaststellen dat mijn video-ram diagnose correct was, het beeld is drastisch verbeterd ook al zou je dat niet direct zeggen.

Ten tweede is dit patroon heel klassiek, het Simasi-Mac patroon. Simasi is Japans voor 'zebra', wat met de random streepjes wel passend is.

Er zijn een paar mogelijke aanleidingen voor dit patroon:
  • Lekke/slechte condensatoren
  • sound-ic houdt de reset-lijn vast
  • filter-netwerk bij serieele poort defect
  • RAM of ROM slecht verbonden of defect
  • PRAM batterij slecht
Nu heb ik de condensatoren en de PRAM al vervangen. De reset-lijn werkt prima, dat heb ik getest. Het filternetwerk vond ik echt absolute onzin. Dan blijft over RAM en ROM. Mijn eerste aanname was dat de ROM wel goed zou zijn, ik krijg immers ook een sad-mac deuntje etc. De RAM was ik niet zeker van en ik heb de helft er uit gehaald. Boot leverde dit:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_6219_zps5d904d5b.jpg

WAAAAH! BEELD!

Rustig Bas, rustig...

Damn, ik ben goed :P

Alle gekheid op een stokje. Er is dus een groepje RAM defect (4 SIMMs) en de machine wil weer werken! Maar het vraagteken zegt mij dat het ding geen OS kan vinden op de harddisk of diskette. Nu heb ik al jaren geen diskette in huis, dus dat klopt maar de harddisk is als het goed is gevuld met een Mac OS...

Goed luisteren leverde mij de sleutel: de harddisk spint niet meer op... Wat leeswerk verder kwam ik er achter dat dit een bekende kwaal is bij deze schijfjes en dat er niks anders op zit dan de harddisk open te schroeven en de boel handmatig te lossen (en eventueel te demonteren en te oliŽn).

Nu zie ik oliŽn niet zo zitten, maar even openschroeven bij een schijf die ik toch al afgeschreven heb, heb ik niet zo'n moeite mee. En inderdaad, de platters en kop zaten flink vast. Met wat mild duw-werk kreeg ik het volgende:Maar het ding wilde nog steeds niet booten. Schijf chagrijnig dichtgeschroefd en voor straf een keer redelijk hard op het bureau gemept.

Stroom er nog ťťn keer op. Verdomd:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_6228_zpsd4bd1ebe.jpg

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_6226_zpsadce6ef8.jpg

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_6227_zpsddca622c.jpg

Volgende: [Repair] Een leuk TV'tje, 37inch backlight defect. 01-'14 [Repair] Een leuk TV'tje, 37inch backlight defect.
Volgende: [Repair] Android tabletje, een gegeven ijsje... 01-'14 [Repair] Android tabletje, een gegeven ijsje...

Reacties


Door Tweakers user pinna_be, zaterdag 4 januari 2014 00:59

felicitaties met je snelle diagnose en je bijna evensnelle oplossing.

Indrukwekkend!

Door Tweakers user manzonderdas, zaterdag 4 januari 2014 01:55

zou je niet best de inhoud van die harde schijf kopiŽren naar een andere disk? Zal wel lastig worden, want volgens mij zijn macs van die tijd scsi. (anders kon je het gemakkelijk oplossen met een CF kaartje en een CF> IDE adapter)

Door Tweakers user vanaalten, zaterdag 4 januari 2014 11:01

Mooie blog, leuk geschreven, bedankt!

En indien mogelijk zou ik die HD vervangen, maar zie maar eens een betrouwbare vervanging te vinden. Wellicht dat deze gewoon chagarijnig was van lange tijd stilstaan en blijft 'ie het voorlopig weer goed doen.

Gaaf om te zien dat je die harddisks nog gewoon zelf kan openmaken zonder stofvrije ruimte en zo. :)

Door Tweakers user nooberke, zaterdag 4 januari 2014 11:27

Een goede mep helpt altijd :Y)

Er staan ook nog gewoon bestanden op het apparaatje zo te zien? Grappig om te zien :9

Door Tweakers user iamzero456, zaterdag 4 januari 2014 11:50

Meer van deze repair blogs :D Echt tof dat je het nog werkend hebt gekregen, Fix je ook tegen betaling moederborden of is dit puur voor de fun?


Door Tweakers user sebastius, zaterdag 4 januari 2014 14:08

iamzero456 schreef op zaterdag 04 januari 2014 @ 11:50:
Meer van deze repair blogs :D Echt tof dat je het nog werkend hebt gekregen, Fix je ook tegen betaling moederborden of is dit puur voor de fun?
ik repareer ook tegen betaling, zowel cash als in ruil voor toffe spullen :)

Door Tweakers user Tijmen007, zaterdag 4 januari 2014 14:12

Grappig, ik heb nog een Powerbook 520 liggen en die desktop is bijna identiek! Zwart wit scherm en alles, maar wat moet je ermee :+ Staan nog opnames op uit 2001 toen ik hem kreeg van mijn tante, die microfoon was eigenlijk het enige leuke eraan hahaha

[Reactie gewijzigd op zaterdag 4 januari 2014 14:21]


Door Tweakers user PowerPee, zondag 5 januari 2014 12:04

Heerlijk! Wat een goed gevoel moet dit geven.

Ben onlangs aan de slag gegaan met een oude Enermax Server voeding. Jammer genoeg geen succes, dus hij ligt weer op zolder. Als ik de kennis in huis zou hebben, en de nodige apparatuur, dan was het waarschijnlijk wel gelukt. Het blijft fantastisch om oude spullen zo te repareren.

Je snapt wel waar ik mijn PowerPee nickname vandaan heb? :)

Door Tweakers user pythagorasABC, maandag 6 januari 2014 17:54

Leuk, deze blogs! Is het niet zo dat een harde schijf dichtgeschroefd moet zijn(met een bepaalde sterkte) om te werken?

Door Tweakers user sebastius, maandag 6 januari 2014 21:22

pythagorasABC schreef op maandag 06 januari 2014 @ 17:54:
Leuk, deze blogs! Is het niet zo dat een harde schijf dichtgeschroefd moet zijn(met een bepaalde sterkte) om te werken?
Niet dat ik weet, ik weet wel dat een harddisk een bepaalde gevoeligheid heeft voor stof en sommige ook voor luchtdruk/luchtvochtigheid. Maar weet je, het is een 80mb ding van 15 jaar geleden. Gaat ie stuk dan gaat ie stuk :P

Door Tweakers user ge-flopt, donderdag 9 januari 2014 20:51

Misschien die disk eens aan een andere PC hangen en een image er van trekken? Als je met slaan een disk aan de gang moet krijgen vertrouw ik er niet op. Maar _/-\o_

Reageren is niet meer mogelijk