[WIP] Repair Mac SE30 (retro!)

Door sebastius op dinsdag 24 december 2013 10:00 - Reacties (9)
CategorieŽn: Electronica, Knutselen, Views: 4.524

Jeetje, het is alweer een tijd geleden dat ik een blog heb geschreven. Dat komt deels omdat ik geen leuke knutselprojecten had maar ook zeker omdat het nieuwe schooljaar gewoon keihard bezig is. Weer een nieuwe jaargroep (groep 5 dit keer) en dat kost toch meer energie dan een groep voor de tweede keer draaien.

Gelukkig weten nog steeds mensen mij te vinden voor klusjes, maar die zijn niet altijd boeiend genoeg om over te bloggen. Ze helpen wel het pretbudget aan te vullen of in ieder geval me lekker bezig te houden.

Rond Sinterklaas kreeg ik een tof kado van een collega: haar oude Apple Macintosh SE/30! Heeft jaren op zolder gestaan en ze wist dat ik erg op zoek ben naar een klassiek Macje. Helaas geen toetsenbord of muis, maar dat komt wel.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5958_zps1191d672.jpg

Dit is hem, tikkie onscherp. Cosmetisch redelijk, met wel een viltstiftstreep op de rand. Dat gaan we in een later stadium aanpakken.

Nu kun je oude machines direct aan het net hangen en de knop omgooien. Kan ik je afraden. Vooral oude Macjes hebben een aantal inherente problemen die je beter eerst kan aanpakken.

Het spannendste is de interne batterij. Deze raakt leeg en kan soms gaan lekken of erger nog: ontploffen. De chemicaliŽn vreten dan een weg door het logicboard.

Dat ziet er zo uit:

http://i2.photobucket.com/albums/y15/GnatGoSplat/MacClassic/IMG_1264.jpg

(dit is niet de mijne)

Je snapt dat ik erg blij was dat dit bij 'mijn' Mac niet het geval was! Het bord zag er prima uit!

Aansluiten dan maar!

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5990_zpsd5ec157b.jpg

Uh-Oh...

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5991_zpsd4418fda.jpg

Hmmm, leuk patroon voor het behang maar voor werken wat onpraktisch.

Uit de speaker hoorde ik nog heeeeel zacht de 'chime of death'.

Verder lezen wees mij er op dat de condensatoren waarschijnlijk rot waren. Prima, vervangen we gewoon. Maar wacht! Dit zijn niet zomaar condensatoren! Het zijn echte originele Apple Kamikaze condensatoren! Ook deze krengen gaan, net als de batterij, gewoon lekken en de boel kapot vreten.

Aangeraden werd om het bord te wassen. Onder de kraan, druppie afwasmiddel. Nu moet ik zeggen dat ik dŠt echt nog nooit gedaan had. Maar goed, wat kan mij het schelen. Gewassen, gedroogd in de oven, uurtje op 40 graden en nieuwe condensatoren gemonteerd:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5978_zps3cfa7134.jpg

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5988_zps4805ab8e.jpg

Mac weer in elkaar gezet en voila! We hebben nog steeds exact hetzelfde, maar nu met geluid op een normaal volume (ik druk een paar keer op de reset, vandaar de herhaling in de chime of death):



Het is duidelijk dat de Mac zich niet zo snel gewonnen geeft. Dat is fijn, want ik heb kerstvakantie en veel te veel tijd om handen. Schema's van de Mac gezocht en gevonden zodat we dit kunnen doen:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_6153_zps2c767c85.jpg

Met het schema check ik alle verbindingen van de print, anderen hebben het over weggevreten via's (verbindingen tussen de lagen van printen) en spoortjes. Ik check een verbinding, en als hij okee is markeer ik hem op het schema. Bedenk je even dat er enkele duizenden lijntjes liggen, dus een redelijke zoekrichting is wel noodzakelijk.

In mijn geval was het rare semi-repeterende patroon een duidelijke hint: het videogedeelte spoorde vermoedelijk niet. Een start van de Mac zonder processor, rom, ram, videorom liet exact hetzelfde beeld zien. Als dat geen hint is dan weet ik het niet meer!

Ik begon dus met het schema van de video. En na enige tijd vond ik inderdaad een defecte verbinding. Deze heb ik hersteld, maar nog steeds geen verandering in het gedrag.

We gaan iets meer hardcore, klik het schema hieronder even open in een nieuw venster:

http://museum.dyne.org/gallery/apple/stuff/mac/andreas.kann/SE30_P5.GIF

Dit is de volledige video-interface van de Mac SE30. Links onderin zit de videorom (UK6), in het midden onderin zitten de adres-decoders/multiplexers/whatever (UA8-UD8) en rechtsonder zit het video-ram, UC6 en UC7. Boven UC6 zit UE8, deze maakt van het actuele byte videogeheugen (dat de adres-decoders opvragen) een serieel geheel (dus een trits 1-en en 0-en).

Die reeks bitjes wordt door UG6 omgezet in een daadwerkelijk videosignaal. De overige chips bovenin doen diverse aansturing en timingzaken. Die zijn sowieso grotendeels in orde: ik heb immers een stabiel beeld. Ik kan er van uitgaan dat UG8, UG7, UF8 waarschijnlijk wel okee zijn. UE6 en UE7, die in hun takenpakket de RAM column adress strobe en row adress strobe hebben (VC+ of VIDCAS+ en VR+ of VIDRAS+), waarmee de RAM chips UC6 en UC7 te horen krijgen of het aangeboden adres van UA8-UD8 een rij of een kolom-adres is(denk aan zeeslagje maar dan 64k groot), zal ik nog wel even moeten checken, maar ook deze vertrouw ik wel. Met de oscilloscoop zie ik in ieder geval een net patroon op deze lijntjes staan (aangezien er niet veel meer gebeurt dan aan/uit zou dit inderdaad het geval moeten zijn), een redelijke zekerheid.

Wat blijft er over? We weten dat bijna alles werkt, alleen komt er ergens bagger (4 bits breed) in het traject. Aangezien de video dit ook doet als er geen processor, cpu-ram en rom in zit verwacht ik niet dat de rest van de mac schuldig is. De keuze van een schuldige is nu beperkt tot de adress-multiplexers (UA8-UD8)of het videoram (UC6 en UC7).

De multiplexers verdacht ik als eerste (deze zijn ook goedkoop en makkelijk te krijgen, dus een ideale kandidaat om mee te rommelen). Zonder aansturing zou het ramgeheugen slechts 1 byte permanent gebruiken en die zou geen rare dingen meer moeten laten zien (solide balken verticaal). Ik sneed met een hobbymes chip voor chip los om te zien wat dat deed met het beeld.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_6169_zpsfb38fbc3.jpg

Na verwijdering van alle vier de chips zag ik dit:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_6168_zpsbb6cad51.jpg

Zoals je ziet is er nu een ander patroon, met elke byte twee lijntjes die zwart blijven. Dat is gek: het videoram zou zonder aansturing of alleen enen (alles wit) of alleen nullen (alles zwart) moeten geven.

Ik verdenk dus nu het videoram. Deze heb ik alvast verwijderd en via eBay heb ik een achttal besteld. Het wachten is hierop.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_6170_zpsd3548363.jpg

Ik verwacht niet dat de Mac direct weer gaat werken na deze ingreep. Maar ik heb dan wťl een beter startpunt voor verdere diagnoses (als het videocircuit weer werkt tenminste).

Tot de volgende keer!

Volgende: Project Space Invaders: sponsors gezocht! 12-'13 Project Space Invaders: sponsors gezocht!
Volgende: Mijn antieke zelfgemaakte modchip 07-'13 Mijn antieke zelfgemaakte modchip

Reacties


Door Tweakers user Cidolfas, dinsdag 24 december 2013 10:15

Leuke en interessante post! Ben benieuwd wat er gebeurd als je de boel vervangen hebt, succes!

Door Tweakers user ge-flopt, dinsdag 24 december 2013 10:43

_/-\o_ Electornica het is iets wat me altijd gefacineerd heeft, maar niet aan durf te beginnen.

Door Tweakers user kmsch, dinsdag 24 december 2013 12:20

Interessante blog! Ik volg hem :)

Door Tweakers user Audipower, dinsdag 24 december 2013 13:27

KEEP 'EM COMING!!! _/-\o_ _/-\o_

Door Tweakers user swartzkip, dinsdag 24 december 2013 14:15

hum laats nog een mac Plus opgestart...externe HD Dood, en geen enkele manier om mac os weer op raar geformateerde 3,5 inch schijven te zetten :(

Krijg wel braaf een floppy met vraagtegen in beeld na de opstart chime.

Edit2: Wel goed bezig trouwens!

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 december 2013 14:34]


Door Tweakers user sebastius, dinsdag 24 december 2013 15:17

swartzkip schreef op dinsdag 24 december 2013 @ 14:15:
hum laats nog een mac Plus opgestart...externe HD Dood, en geen enkele manier om mac os weer op raar geformateerde 3,5 inch schijven te zetten :(

Krijg wel braaf een floppy met vraagtegen in beeld na de opstart chime.

Edit2: Wel goed bezig trouwens!
Ik sta altijd open voor donaties die uitdagend zijn :P

Door Tweakers user ThinkPad, dinsdag 24 december 2013 16:21

Pittige klus weer! Succes!

Door Tweakers user WeeJeWel, dinsdag 24 december 2013 17:04

Dit soort blogs zijn zo leuk :D

Door Tweakers user Denus, zondag 25 mei 2014 23:32

Ik ben ook bezig met het restaureren van een SE/30 en een Performa 200 (Classic II).
De systemen met KB's en muizen zijn na een 12% waterstof peroxide goedje en zonlicht behandeling van nicotine bruin weer stralend licht beige geworden: als nieuw!

Binnenkort komt er een Color Classic binnen: mijn paradepaardje :9

Deze systemen hebben allemaal dezelfde kwaal: de condensatoren!

Voor de SE/30 heb ik keramische SMD condensatoren besteld die wat makkelijker te solderen zijn dan de originele kannetjes, niet lekken en hittebestendig zijn.

De harddisk van dat ding werkte niet, maar na een grote schoonmaak van alle contacten met contactspray (wel zuinig met een wattenstaafje) en weghalen van stof tussen de motor en de rotatie-sensor starte deze opeens probleemloos op!

De Performa 200 heeft de "Dropping bomb" issue: je hoort af en toe een geluid door de speaker dat lijkt op een vallende bom. Teken dat ook hier de condensatoren op zijn. Ik heb even geen zin om daar aan te sleutelen, maar wellicht ooit..

De Color Classic (ziet er nieuw uit!) moet ik nog ontvangen, maar deze start niet meer op, dus dat wordt ook weer lachen... :)

Maar ik geniet er vreselijk van :+

Reageren is niet meer mogelijk