Mijn antieke zelfgemaakte modchip

Door sebastius op zaterdag 27 juli 2013 15:06 - Reacties (8)
Categorie: Uit de oude doos, Views: 11.584

Ik ben een paar maanden terug verhuisd. Omdat ik nu zomervakantie heb, is er eindelijk tijd om de laatste dozen uit te zoeken en spullen een plekje te geven (of gewoon genadeloos weg te keilen). Ik kwam een leuke herinnering tegen en die wilde ik met jullie delen:

Lang geleden, eind december 2006/begin 2007, kocht ik een Wii. Ik had er wat voor over, ben met mijn studentenOV helemaal vanaf Rijswijk afgereisd naar Goes (of all places) om iemand anders zijn pre-order af te kunnen halen. Een hoop geld voor een studentje toen.

En hoewel ik het nu niet meer goedkeur, ook ik dook het grijze circuit in. Kort na de release begon het te gonzen op het internet dat je (relatief) eenvoudig de Wii kon 'ombouwen' (heerlijk woord, klinkt echt heel spannend). De eerste commerciŽle chips verschenen, maar naast al dat gedoe kwam er ook een veel leuker concept: een zelfbouw chip! Het project heette Chiip (dacht ik). Dus eerst veel plezier beleven aan knutselen en dan daarna er van kunnen genieten!

Nu was ik in die tijd zeer veel bezig met elektronica. Ik had in het jaar ervoor voor mijn vader een apparaat ontworpen (wat hij later tijdens een vechtscheiding met mijn moeder heeft laten namaken door iemand anders, maar dat terzijde) dat ook microcontrollers gebruikte, en deze chip kon ik zonder moeite gebruiken voor mijn modchip! Een bezoekje aan mijn favoriete elektronicazaak (Radio Twenthe, hier in Den Haag op de Stille Veerkade) later en ik kon aan de slag!

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5442_zpsec06948f.jpg

Dit is hem dan. De kleine connector kon ik achterop de Wii prikken, want ik had geen zin om dat ding steeds open te breken en mijn fragiele soldeerwerk te riskeren in de drive.

De grote connector was mijn eigen idee. Een modchip is leuk, maar er zullen vast nog wel bugs in zitten. Een programmer was dus essentieel en die heb ik op hetzelfde printje gebouwd. De die-hards zullen een klassieke AT-Mega programmer herkennen die met een paar weerstandjes al werkte. De grote connector is dus een klassiekertje: Je prikt die in de parallelle (printer) poort! Die heb ik al jaaaaren niet meer :P

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5443_zpsb485ad77.jpg

De achterkant is stereotype stripboard. Baantjes onderbreken, bakken en braden. Niet spectaculair, niet mooi, maar het werkt en het kost geen drol.

En het werkte! Dit gekke ding, gebaseerd op een opensource stukje software en een tekeningetje, werkte feilloos! Het was een middag met klamme handjes solderen (vooral in de Wii, ook al waren dat maar 7 draadjes oid).

Nadeel was het verkrijgen van goed brandbare (en leesbare) DVD's, dat was af en toe meer afhankelijk van de stand van de maan in mijn optiek dan echt van de fabrikant of brandsnelheid.

Zoals gezegd, tegenwoordig vind ik games en consoles kraken meer gedoe dan dat het oplevert, en de Wii wordt nog steeds gebruikt maar eigenlijk alleen met een officieel schijfje (ik vind het erg bijzonder dat ie nog steeds werkt!). Of de chip nog werkt, ik zou het niet weten. Ik heb al jaren geen DVD meer gebrand en alles daarvan is ondertussen weggegooid.

Maar dit was een leuk projectje. Is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk met al die complexe hacks die nodig zijn.

Ik ga vaker deze vakantie denk ik wat knutselherinneringen ophalen als jullie dat ook leuk vinden!

Volgende: [WIP] Repair Mac SE30 (retro!) 12-'13 [WIP] Repair Mac SE30 (retro!)
Volgende: [repair] Een mooie TV 05-'13 [repair] Een mooie TV

Reacties


Door Tweakers user willem1509, zaterdag 27 juli 2013 16:12

Hoi Sebas,

weer een leuk stukje om te lezen (hoewel ik weinig van bovenstaand begrijp) vind ik het leuk om weer een nieuwe uitdaging te lezen.

tot de volgende knutselherinnering :)

Door Tweakers user Damic, zaterdag 27 juli 2013 17:03

van 2007 :) http://wiki.gbatemp.net/wiki/Chiip

Ik programmeer ze tegenwoordig via usb en avrdude :)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 27 juli 2013 17:04]


Door Tweakers user Amanoo, zondag 28 juli 2013 11:40

Doet me eraan denken dat ik nog eens van enkele GameCube games de legale versie moet opsnorren. Ik heb nu een losse BIOS die ik elke keer als ik Tales of Symphonia of Super Mario Sunshine wil spelen opnieuw moet inladen (op de GameCube zelf staat nog de gewone BIOS, de mod bevindt zich op een SD kaartje die in een third party memory card kan, verder heb ik een schijfje dat homebrew software toestaat en waarmee ik de SD kaart uitlees). De eerste paar keer dat je dat doet is het wel tof, maar na verloop van tijd wordt het gewoon een pijn in je achterste. Voordeel is wel dat iedere halve zool het kan gebruiken, geen schroevendraaier of soldeerbout nodig. Nog een nadeel is dat de GameCube niet denderend is in het lezen van zelfgemaakte mini DVD's. Soms heb je een slechte DVD die gewoon niet gelezen wil worden, en als je een goede DVD hebt komen leesfouten alsnog zo nu en dan voor, waarna het hele spel crasht. En dan is de ene GameCube ook nog weer beter in het lezen van zelfgemaakte DVD's dan de andere GameCube. Sommige exemplaren zien de hele schijf niet eens.

Ik wil trouwens ook nog ooit een gemodificeerde SNES cartridge in elkaar prutsen. Helaas heb ik nog niet veel info erover, en zijn prebuilt exemplaren absurd duur.

Door Tweakers user Damic, zondag 28 juli 2013 13:35

@Amanoo: snes cardrige met spel voor 2§ op marktplaats

Door Tweakers user Amanoo, zondag 28 juli 2013 23:18

Ik bedoel dan dat de SNES cardridges waar je zelf een spel op kan flashen of een SD kaart in kan doen duur zijn (en ook zeldzaam). Aan een niet-gemodificeerde cardridge komen is het probleem niet. Ik kan nog eens uitzoeken hoe je ze zelf bouwt, maar tot nu toe ben ik lui.

Door Tweakers user copywizard, maandag 29 juli 2013 09:56

@amanoo www.mmmonkey.co.uk

stap voor stap hoe je een snes cart kan ombouwen naar welke game je maar wilt

ondanks dat een leuk stukje om te lezen goede ouwe tijd!

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 29 juli 2013 10:03

Wat een werk, maar wel cool om te lezen. Tegenwoordig kan je de Wii heel makkelijk softmodden en images van een USB-harddisk lezen. Gaat als een trein!

Maar lang niet zo leuk als je jouw projectje natuurlijk... wel makkelijker ;) De DVD-drives in nieuwere Wiis kunnen overigens geen gekopieerde DVDs meer lezen :( Van de andere kant, een USB-harddisk is toch veel praktischer dan de hele tijd schijfjes branden en wisselen.

[Reactie gewijzigd op maandag 29 juli 2013 10:04]


Door Tweakers user Amanoo, maandag 29 juli 2013 21:03

Bedankt copywizard. Ik was zelf die website nog niet tegengekomen.

Reageren is niet meer mogelijk