[repair] Een mooie TV

Door sebastius op donderdag 16 mei 2013 17:10 - Reacties (22)
Categorie: -, Views: 11.121

Het valt op dat steeds meer techniek een uiterste houdbaarheidsdatum heeft. Zo ook de Philips 42pes0001d, een nette 42inch LCD tv.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/1219939205.jpg

Na enkele jaren gebruik ziet je beeld er zo uit:Niet echt kijkplezier dus. Op V&A was een tweaker die zijn digitale decoder aanbood vanwege een defecte TV. En wat vraag ik? Wat is er met je TV en verkoop je die ook als project? Enkele dagen later stond de TV bij mij. Ik hou wel van een educated guess, en het bedrag was relatief laag, zodat ik de TV ook zonder moeite voor de aankoopprijs defect door zou kunnen schuiven.

Nu is er door anderen al ontdekt wat er vaak aan de hand is. Een chip, de AS15-f, blijkt defect te raken. Deze kun je via Ebay scoren voor een klein bedrag. Het is een klein ding met veel hele kleine pootjes, maar dat schrikt me niet zo af zoals je weet.

Dat chipje regelt de referentievoltages voor de 'gamma'. Hij zorgt dat elke kleur de juiste kleur krijgt :P. Chipje stuk, kleuren stuk.

Na demontage trof ik deze blauw print aan.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5223_zps12028fb4.jpg

Hier is het chipje dat vermoedelijk defect is:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5224_zps884fa2e9.jpg

Met het hetelucht-soldeerapparaat heb ik de chip er afgehaald. Helaas ging het niet goed. Er kwam een eilandje mee. Het is allemaal zo klein en de lijm smelt ontzettend snel. Niks aan te doen.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5227_zps4a108123.jpg

Rechtsonderin zie je een zwart vlakje. Als een rotte kies zeg maar.

Na wat schoonmaken kon de nieuwe chip er op. Een stukje draad verving het gesloopte spoortje.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5233_zps3de7140d.jpg

Na een test bleek er al meer kleur in te komen maar het klopte nog niet. Inspectie met de microscoop wees uit dat een aantal eilandjes niet verbonden waren met de chip. Meten is weten zullen we maar zeggen. Hersolderen en uiteindelijk had ik dit:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_5248_zps04ddc384.jpg

We hebben nu dus een leuke TV voor aan de muur in de woonkamer (hij is stukken beter en een tikkie groter dan onze oude TV).

Repareren loont!

Volgende: Mijn antieke zelfgemaakte modchip 07-'13 Mijn antieke zelfgemaakte modchip
Volgende: 2 repairs 1 blog! (2x Mac Mini Powerled/IR connector) 02-'13 2 repairs 1 blog! (2x Mac Mini Powerled/IR connector)

Reacties


Door Tweakers user lennart111, donderdag 16 mei 2013 18:20

congrats met deze fix.
ik ben het met je eens dat de houdbaarheid van spullen tegenwoordig te wensen over laat.

Door Tweakers user Rossi, donderdag 16 mei 2013 20:54

Top weer, mag je toch best een beetje trots op zijn, zulke skills ;)

Door Tweakers user Soldaatje, vrijdag 17 mei 2013 01:01

Mooi gedaan hoor!

Door Tweakers user Felyrion, vrijdag 17 mei 2013 01:09

Nice job, das nog de moeite waard :)

Ik dacht dat ik aardig kon solderen, maar zulke chips waag ik me niet aan.
Mag ik vragen hoe je het voor elkaar krijgt dit netjes te solderen?

Door Tweakers user Carstijn, vrijdag 17 mei 2013 07:55

Hey Sebastius, mooie fix.

Als ik op mijn werk een chipje wil vervangen en de print heel wil houden, doe ik dat door met een scalpel of hobby mesje bij de oude chip alle pootjes door te snijden en daar na, de losse pootjes met wat tin van de pads af te vegen. Hete-lucht is heel lastig om overal netjes te doseren waarmee je vaak te lang moet verwarmen en daarmee je print gaat loslaten.(de-lamineren)

Bij het doorsnijden van de pootje moet je er wel op letten dat je niet "trekt" maar naar benden door drukt. Als je trekt, trek je de pootje scheef weg en kost dat meestal wel een paar pads.

Door Tweakers user sfranken, vrijdag 17 mei 2013 10:03

Ik wou dat ik dit kon haha. Ik kom niet verder dan solderen in elektrische gitaren (nieuwe slagplaat erop, dat zijn hooguit 2 soldeer punten die je moet doen haha).

Wel jammer dat veel elektronica na ongv 5 - 6 jaar gewoon de geest geeft waardoor je nieuw moet kopen, en je "oude" spul ergens terecht komt waar het vervuilt (want er word nog veel niet gerecycled helaas)... Mooi dat je een nog goed product met een klein mankement een 2e leven geeft!

Door Tweakers user ge-flopt, vrijdag 17 mei 2013 11:13

Dit zijn dat soort projecten waar ik altijd het grootste respect voor heb aangezien ik het geduld en het inzicht er niet voor heb! Goed werk!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 17 mei 2013 11:26]


Door Tweakers user muppet99, vrijdag 17 mei 2013 11:27

Ben wel jaloers. Ik heb vaak zat appratuur gehad waarvan ik het idee had dat het vrij makkelijk te fixen was. Echter ben ik zo handig met een soldeerbout als een olifant in een porseleinkast. Het geduld heb ik er wel voor. Maar dit soort blogs vind ik dan ook heerlijk om te volgen.

Door Tweakers user X-DraGoN, vrijdag 17 mei 2013 11:52

Geweldig!
Dit is leuk om te lezen, ik ben ook weeral goed jaloers op je skills :)

Door Tweakers user Khaine, vrijdag 17 mei 2013 12:05

Lekker hoor! Ik probeer hetzelfde op dit moment ook met een Xbox 360. Gehad van een goede vriend. RROD maar wellicht kan ik er nog iets mee. En als dit niet het geval blijkt te zijn dan is het altijd een ervaring geweest om de box open te maken en te bestuderen.

En ik kan compleet beamen wat je daar aangeeft. Ik had tot voor kort een 20 jaar oude werkende versterker in gebruik. Als je nu langs een willekeurige kringloop/afvalverwerker gaat zie je enkel nieuwe modellen die het hebben begeven.

Is het trouwens ook niet lastiger om moderne apparatuur te fixen? Dit geld voor auto's namelijk wel, des te ouder, des te minder er op de chips gebeurt. Ik heb in mijn leven bijvoorbeeld wel 1 keer een elco (spelling?) vervangen op een oude versterker, maar meer soldeerwerk nog niet uitgevoerd. Als ik nu een willekeurige apparaat open trek (b.v. een defecte tablet) zou ik niet eens weten waar/hoe te beginnen met de reparatie.

Door Tweakers user LinuX-TUX, vrijdag 17 mei 2013 14:45

Op V&A was een tweaker die zijn digitale decoder aanbood vanwege een defecte TV. En wat vraag ik? Wat is er met je TV en verkoop je die ook als project? Enkele dagen later stond de TV bij mij. Ik hou wel van een educated guess, en het bedrag was relatief laag, zodat ik de TV ook zonder moeite voor de aankoopprijs defect door zou kunnen schuiven.
Diezelfde tweaker leest op dit moment waarschijnlijk OOK je post ... en hoewel hij BLIJ is voor jou, heeft hij wel hiervan geleerd :Y)

Volgende keer op V&A:
Aangeboden: Kapotte *insert tech* om voor mij te repareren tegen een zacht prijsje.

Ik heb dit ook eens overwogen om te doen, anderzijds, ik ben er gewoonweg niet goed genoeg in. Muismodje hier solderen, versterkertje daar fixen, xboxjes met modchips etc ... leuk, maar zo'n losse chip :|

Door Tweakers user We Are Borg, vrijdag 17 mei 2013 16:14

Ik ben die tweaker ;). Ik ben niet zo handig en wist dat het wellicht een eenvoudige fix kon zijn na wat google werk. Zo is iemand er blij mee en ik had niks anders kunnen doen dat deze tv naar de sloop te brengen. Philips vroeg een idioot bedrag voor de reparatie en garantie van slechts 3 maanden.

Door Tweakers user sebastius, vrijdag 17 mei 2013 20:47

LinuX-TUX schreef op vrijdag 17 mei 2013 @ 14:45:
[...]

Diezelfde tweaker leest op dit moment waarschijnlijk OOK je post ... en hoewel hij BLIJ is voor jou, heeft hij wel hiervan geleerd :Y)

Volgende keer op V&A:
Aangeboden: Kapotte *insert tech* om voor mij te repareren tegen een zacht prijsje.

Ik heb dit ook eens overwogen om te doen, anderzijds, ik ben er gewoonweg niet goed genoeg in. Muismodje hier solderen, versterkertje daar fixen, xboxjes met modchips etc ... leuk, maar zo'n losse chip :|
de meesten vinden het alleen maar tof. Ik zeg het er ook expliciet bij.

Door Tweakers user naftebakje, zaterdag 18 mei 2013 15:47

Carstijn schreef op vrijdag 17 mei 2013 @ 07:55:
Hey Sebastius, mooie fix.

Als ik op mijn werk een chipje wil vervangen en de print heel wil houden, doe ik dat door met een scalpel of hobby mesje bij de oude chip alle pootjes door te snijden en daar na, de losse pootjes met wat tin van de pads af te vegen. Hete-lucht is heel lastig om overal netjes te doseren waarmee je vaak te lang moet verwarmen en daarmee je print gaat loslaten.(de-lamineren)

Bij het doorsnijden van de pootje moet je er wel op letten dat je niet "trekt" maar naar benden door drukt. Als je trekt, trek je de pootje scheef weg en kost dat meestal wel een paar pads.
Hier ook ervaring met de afsnij-methode, en het is ook vaak mijn favoriet.
Met hetelucht heb je snel defecten door afgebroken pads en rondom weggeblazen componenten (tenzij je netjes afplakt met aluminium- of kaptontape), componenten zijn achteraf nog terug te plaatsen.
Een infraroodstation is ideaal, maar duur en werkt omslachtig en traag. Als je veel geluk hebt kan je er nog BGA's mee proberen te fixen.
En dan de snij-methode: als je die gewend bent en het component weg mag (soms niet interessant als je de rootcause 100% zeker wil weten) is dat de vlotste en handigste methode. Twee zijden snij je zo los met een scherp mesje, de 3e kant soldeer ik altijd de laatste 2 ŗ 3 pootjes in een grote druppel tin vast (anders begint de IC te draaien als je de laatste pootjes afsnijd, en dan verlies je pads). Dan de druppel tin verwarmen en het IC omplooien (laatste rij breekt af), tin weghalen en het lijkt alsof het component er nooit heeft gestaan.

Door Tweakers user ThinkPad, zondag 19 mei 2013 14:03

Wat ben je ook een baas sebastius _O_

Door Tweakers user batco, zondag 19 mei 2013 14:33

Hallo Bas,

Ik heb ook nog zo"n projektje :+

V&A aangeboden: Voor de Hobbyist DEFEKTE LG 32LH3300

Is misschien wel iets voor jouw. Helaas is de afstand om hem op te halen alleen iets te groot... Reparatie of overnemen is allebei een optie

Gr. Rob.

Door Tweakers user Frozen, zondag 19 mei 2013 21:10

Een echte eindbaas O-)

Door Tweakers user i-chat, zondag 19 mei 2013 22:19

dit is idd weer zoiets waar je alleen maar jaloers op kunt zijn...

Door Tweakers user koppie, maandag 20 mei 2013 16:49

Ik heb dezelfde TV, weet je ook waarom de betreffende chip de geest kan geven? Wordt ie te warm ofzo? Ik heb namelijk ontzettend veel plezier van dat ding, en wil er nog jaren plezier van hebben.

Door Tweakers user sebastius, maandag 20 mei 2013 21:41

koppie schreef op maandag 20 mei 2013 @ 16:49:
Ik heb dezelfde TV, weet je ook waarom de betreffende chip de geest kan geven? Wordt ie te warm ofzo? Ik heb namelijk ontzettend veel plezier van dat ding, en wil er nog jaren plezier van hebben.
Ja, ik heb een theorie:

de chip heeft de mogelijkheid om vastgesoldeerd te worden op de print met een groot vlak onder de print. Dit zorgt ook dus voor koeling. Helaas heeft Philips verzuimd dit aan te brengen. Ik verwacht dat elke chip zal overlijden door de hitte. Maar ik heb er nog 4 op voorraad, gaat ie gek doen, stuur me een berichtje :D

Door Tweakers user IT-Admin, zaterdag 15 juni 2013 12:59

Dag Sebastius,

Ik heb ook de zelfde problemen met de Philips 42pes0001d waar de T-CON board slecht leverbaar van is.

Zou jij de AS15-f kunnen/ willen vervangen van mijn TV ?

Door Tweakers user sebastius, zaterdag 15 juni 2013 16:36

IT-Admin schreef op zaterdag 15 juni 2013 @ 12:59:
Dag Sebastius,

Ik heb ook de zelfde problemen met de Philips 42pes0001d waar de T-CON board slecht leverbaar van is.

Zou jij de AS15-f kunnen/ willen vervangen van mijn TV ?
Natuurlijk. Heb je een DM gestuurd, Mail me anders op bas apenstaart knutselaar.net

Reageren is niet meer mogelijk