[repair] iMac weer mét beeld.

Door sebastius op donderdag 14 februari 2013 22:24 - Reacties (16)
Categorie: Electronica, Views: 8.621

Soms mag je ook wel eens een beetje blijdschap hebben na een flinke klus.

Een tijdje terug heb ik voor een tweaker geprobeerd zijn iMac (21 inch mid 2010) te herstellen. De interne connector naar het LCD was defect en daar moest een nieuwe op gezet. Dat durfde ik wel aan maar het lukte toen niet. Het beeld bleef uit. De tweaker en ik zagen er geen brood in om verder te gaan (omdat de kosten heel hard oplopen terwijl je geen idee hebt).

Ik heb toen aangeboden de iMac over te nemen, meer op de gok om te kijken of ik er iets mee kon bereiken. Het mainboard en de videokaart waren goed, op extern was er wel beeld. Desnoods werd het gewoon een hele grote Mac Mini :P of een server ergens. Ik kreeg de iMac voor een zeer schappelijke prijs (ook gezien het defect en risico op niet repareren).

Als eerste heb ik opnieuw een LCD connector besteld. Omdat ik twijfelde aan mijn eigen soldeervaardigheid met de scherpe punt heb ik mezelf getrakteerd op een nieuw speeltje, een hete-lucht soldeerapparaat.

http://www.aoyue.de/images/prod/Aoyue_852_1.jpg

Voordeel is dat ik voortaan ook goede reflows kan uitvoeren voor mensen met defecte videokaarten, xboxen etc!

Daarnaast heb ik soldeerpasta aangeschaft. Met soldeerpasta kun je hele leuke trucjes en het belangrijkste: het corrigeert zichzelf:Het lijkt wel makkelijker dan het is. De connector in kwestie is niet zo groot...

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_IMG_4826_zps0e90315a.jpg

De connector komt op dat rijtje eilandjes rechts van de munt... 30 pins.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4828_zpsa593b80c.jpg

Eerst heb ik een rupsje pasta aangebracht op de print. Met veel gepriegel de connector er op en bakken maar. Dat bleek toch lastiger dan ik oorspronkelijk dacht. Na het bakken moest ik op sommige plekken overtollig soldeer weghalen (ivm kortsluiting).

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4829_zpsbafd3b02.jpg

Uiteindelijk zat de nieuwe connector goed en ik kon hoopvol testen.

Bupkis

Goed, tijd voor een stukje diagnostiek. Dr House is er niks bij...

Kort de geschiedenis: de vorige eigenaar wilde een SSD inbouwen en heeft de LCD connector kapot getrokken bij demontage.

De iMac heeft intern 4 leds die een aantal diagnosepunten laten zien. Een daarvan is 'LCD communication'. En die bleef uit.

Ik wist dat de videokaart goed was en ik had het sterke vermoeden dat het LCD ook prima zou zijn. De kabel was al vervangen. Mijn connector was het grootste twijfelpunt.

Met de multimeter en de datasheet ben ik eerst gaan controleren op kortsluitingen. Deze waren er gelukkig niet meer. Daarna heb ik de ground-lijnen gevolgd: deze waren aanwezig.

Een van de belangrijkste redenen waarom iets het niet doet is dat het component geen stroom krijgt. Klinkt logisch maar in mijn geval duurde het vrij lang om tot die hypothese te komen. Maar verdomd: 0v ipv 12 volt naar mijn scherm!

Met hulp van iFixit het logicboard uitgebouwd en de videokaart verwijderd. Onder de videokaart zit namelijk alle electronica die zorgt voor de communicatie tussen het MXM slot en de displayport aansluiting. Een kleine visuele inspectie verder leverde één verdacht onderdeel waar de magische rook uitgekomen was. Een heel klein filtertje precies op een dik spoor, dat moest haast wel de voedingslijn zijn!

Mijn vermoeden is dat door het kapot trekken van de connector er een kortsluiting is ontstaan tussen de 12volt lijn en de GND. Het filtertje heeft die fout betaald met z'n leven...

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4835_zpsfc87bd8e.jpg

Het is heel lastig te zien maar L9000, bovenaan de print, vlak onder C9020, was doorgebrand. Deze heb ik doorverbonden (dit mag je soms stiekem doen bij een voedingslijn).

Na een lang assemblageproces (iMac's zijn best compact ingericht en niet echt voor Hollandse handjes gemaakt...) kon ik weer testen.

Niks...

Nog een keer meten. Op de print is er nu 12 volt! Maar die kwam niet aan in het display... Toen nogmaals met de hand de connector doorgesoldeerd en eindelijk kwam het verlossende:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4837_zpsfdd1436f.jpg

Nu heb ik dus een extra iMac er bij. Komt leuk uit, we gaan binnenkort verhuizen en willen iets voor in de keuken/huiskamer en ik wilde al langer een reservemachine.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_4839_zpsc9413c54.jpg

Ik krijg elke keer een onwijze kick van het repareren. Het proces is zo ontzettend spannend en uitdagend. Dit was voor mij een van m'n pittigste klussen en ik heb er weer een hoop van opgestoken. En ik was weer een paar avonden geamuseerd!

Update 15-2, 22:48 Gek foutje nog gevonden, soms doet de sensor op de GPU heatsink het niet meer. De iMac denkt dan dat het -128 graden is en gaat voluit blazen... Morgen maar weer schroeven ;) iMac zelf werkt verder perfect! Ik vermoed dat ik de kabel niet goed heb teruggeprikt na het monteren van de videokaart.

Update 16-2, 16:38 Vandaag de iMac opnieuw gedemonteerd en de sensor opnieuw aangesloten. Gek genoeg zat ie al vast. Misschien gaat het toch een nieuwe uitdaging worden om die stabiel te laten zijn. Maar voorlopig draait de machine weer zonder geluidsoverlast.

Volgende: 2 repairs 1 blog! (2x Mac Mini Powerled/IR connector) 02-'13 2 repairs 1 blog! (2x Mac Mini Powerled/IR connector)
Volgende: [knutselen] Surprise! 12-'12 [knutselen] Surprise!

Reacties


Door Tweakers user mux, donderdag 14 februari 2013 22:36

Superleuk dit. 50% van de praktische kennis die ik qua elektronica heb opgedaan komt van dit soort projecten. Ik heb het alleen tot twee jaar terug nooit aangedurfd om zúlke dure spullen aan te pakken. Mijn ervaring is namelijk dat hoe leuk het ook is om iets goed te fiksen... meer dan de helft van de tijd gaat er toch iets niet goed en maak je iets door je eigen domme schuld stuk. Of kom je er met geen mogelijkheid achter wat nou precies het probleem was. Zolang het om goedkoop of gratis spul gaat is het spielerei, maar met een imac van 1500+ euro nieuwwaarde heb je wel wat anders te pakken...

Dus ik begrijp helemaal dat het een kick geeft om die imac gerepareerd te hebben. Pro!

Door Tweakers user SanderL, donderdag 14 februari 2013 22:41

Damn, ongelofelijk hoe je weet waar te meten en wat je moet doen 'als dit niet' en 'als dat niet' in orde is.

Zelf snap ik hélemaal de kick van het repareren: onlangs een RROD Xbox360 gekregen van een vriend van me en na het nodige shoppen voor benodigde materialen draait het ding weer! (Nu ja ongeveer toch, het is en blijft een slecht gedesignd ontwerp qua warmteafvoer en luchtcirculatie)

Door Tweakers user ge-flopt, donderdag 14 februari 2013 22:47

Dit soort dingen zou ik ook willen kunnen repareren. Heb alleen geen verstand van electronica. Dus als iemand anders het wel kan.. _/-\o_

Door Tweakers user X-DraGoN, vrijdag 15 februari 2013 08:48

Fantastisch dat je het gefixed gekregen hebt! Ik denk dat ik het tegen dan al lang had opgegeven, maar blijkbaar heeft doorzetten zo z'n voordelen ;)

Door Tweakers user muppet99, vrijdag 15 februari 2013 10:41

Begrijp ik nu goed uit je filmpje dat je alleen een hoop geduld en zo'n mooi hetelucht soldeerapparaat moet hebben om dit soort schitterende resultaten te halen met soldeerpasta? Want het resultaat ziet er mooi uit aan het eind van het filmpje.

Door Tweakers user Starck, vrijdag 15 februari 2013 10:53

Mooi om te lezen! en ik begrijp die spanning helemaal.

Had laatst een laptop geprobeerd te repareren. Via eBay nieuw onderdeel gekocht en ingebouwd, maar helaas werkte (de LCD) het toen nog steeds niet.

Voor het geld dat je bespaard hebt met deze iMac, kan je heel wat andere "defecte" projecten weer beginnen :D

Door Tweakers user ThinClientQ, vrijdag 15 februari 2013 12:10

Kun je wat meer vertellen over dat hete lucht station? Ik repareer regelmatig DC Jack's, kan ik het daarvoor ook gebruiken?

Door Tweakers user Cig, vrijdag 15 februari 2013 13:17

Ik ben ook wel benieuwd naar de werking ervan en hoe je er mee om moet gaan. Het lijkt mij dat wanneer soldeertin smelt, de temperatuur zo hoog is dat dit ook schadelijk is voor de chip.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 februari 2013 13:18]


Door Tweakers user Fairy, vrijdag 15 februari 2013 15:35

ThinClientQ schreef op vrijdag 15 februari 2013 @ 12:10:
Kun je wat meer vertellen over dat hete lucht station? Ik repareer regelmatig DC Jack's, kan ik het daarvoor ook gebruiken?
Ik denk dat het niet werkt als er plastic componenten in de buurt zitten, dan heb je meer aan de plaatselijke verwarming van een soldeerpunt.

Door Tweakers user Fairy, vrijdag 15 februari 2013 15:35

Cig schreef op vrijdag 15 februari 2013 @ 13:17:
Ik ben ook wel benieuwd naar de werking ervan en hoe je er mee om moet gaan. Het lijkt mij dat wanneer soldeertin smelt, de temperatuur zo hoog is dat dit ook schadelijk is voor de chip.
Tin heeft een lager smelpunt dat silicium, maar je moet de chip inderdaad niet heetstoken.

Door Tweakers user sebastius, vrijdag 15 februari 2013 20:35

mux schreef op donderdag 14 februari 2013 @ 22:36:
Superleuk dit. 50% van de praktische kennis die ik qua elektronica heb opgedaan komt van dit soort projecten. Ik heb het alleen tot twee jaar terug nooit aangedurfd om zúlke dure spullen aan te pakken. Mijn ervaring is namelijk dat hoe leuk het ook is om iets goed te fiksen... meer dan de helft van de tijd gaat er toch iets niet goed en maak je iets door je eigen domme schuld stuk. Of kom je er met geen mogelijkheid achter wat nou precies het probleem was. Zolang het om goedkoop of gratis spul gaat is het spielerei, maar met een imac van 1500+ euro nieuwwaarde heb je wel wat anders te pakken...

Dus ik begrijp helemaal dat het een kick geeft om die imac gerepareerd te hebben. Pro!
Tja ik ben bij deze machine helemaal niet uitgegaan van de nieuwwaarde maar van het bedrag dat ik er ingestoken heb.
PixelShooter schreef op donderdag 14 februari 2013 @ 22:41:
Damn, ongelofelijk hoe je weet waar te meten en wat je moet doen 'als dit niet' en 'als dat niet' in orde is.

Zelf snap ik hélemaal de kick van het repareren: onlangs een RROD Xbox360 gekregen van een vriend van me en na het nodige shoppen voor benodigde materialen draait het ding weer! (Nu ja ongeveer toch, het is en blijft een slecht gedesignd ontwerp qua warmteafvoer en luchtcirculatie)
Het is vooral logisch redeneren. En de stroom volgen en opgeblazen componenten spotten :)
muppet99 schreef op vrijdag 15 februari 2013 @ 10:41:
Begrijp ik nu goed uit je filmpje dat je alleen een hoop geduld en zo'n mooi hetelucht soldeerapparaat moet hebben om dit soort schitterende resultaten te halen met soldeerpasta? Want het resultaat ziet er mooi uit aan het eind van het filmpje.
Nou zo goed zag het er bij mij ook niet uit hoor, maar het is briljant materiaal.
ThinClientQ schreef op vrijdag 15 februari 2013 @ 12:10:
Kun je wat meer vertellen over dat hete lucht station? Ik repareer regelmatig DC Jack's, kan ik het daarvoor ook gebruiken?
Nee die kun je beter met de soldeerbout doen hoewel je de print er prima mee kan voorverwarmen, scheelt je tijd (zeker als je soldeerbout niet zo sterk is).
Cig schreef op vrijdag 15 februari 2013 @ 13:17:
Ik ben ook wel benieuwd naar de werking ervan en hoe je er mee om moet gaan. Het lijkt mij dat wanneer soldeertin smelt, de temperatuur zo hoog is dat dit ook schadelijk is voor de chip.
Tja, chips zijn er op gemaakt om dat eventjes (kort) te overleven. Google maar eens op reflow chips oid.

Door Tweakers user WoBBeL, vrijdag 15 februari 2013 21:57

Jaloers om te zien...Ik heb hier een Iiyama Prolite EL1900S staan welke uit zichzelf uit gaat en weer aan gaat en weer uit etc...helaas mis ik de technische kennis om het zelf te fixen :)

Door Tweakers user Erwin94, vrijdag 15 februari 2013 22:21

xost schreef op vrijdag 15 februari 2013 @ 21:57:
Jaloers om te zien...Ik heb hier een Iiyama Prolite EL1900S staan welke uit zichzelf uit gaat en weer aan gaat en weer uit etc...helaas mis ik de technische kennis om het zelf te fixen :)
Dat klinkt als een gevalletje met kappotte elco's in de voeding. Waarschijnlijk zijn deze gaan lekken/bol gaan staan. Dit komt vaak voor bij monitors en deze monitors kan je dan vaak voor een paar euro repareren door deze elco's te vervangen.

Door Tweakers user sebastius, vrijdag 15 februari 2013 22:43

xost schreef op vrijdag 15 februari 2013 @ 21:57:
Jaloers om te zien...Ik heb hier een Iiyama Prolite EL1900S staan welke uit zichzelf uit gaat en weer aan gaat en weer uit etc...helaas mis ik de technische kennis om het zelf te fixen :)
Stuur me es een DMmetje :)

Door Tweakers user Vhond, zaterdag 16 februari 2013 18:20

Wat goed zeg dat je dit voor elkaar hebt gekregen, zonder schema en met gezond verstand en meten! :)

Door Tweakers user Erwinnn_, dinsdag 19 februari 2013 21:25

Leuke blog! Moet je een goed gevoel hebben gegeven toen je beeld kreeg :)

Reageren is niet meer mogelijk