PABO: Een kind helpen met leren lezen (deel 1)

Door sebastius op woensdag 29 juni 2011 22:52 - Reacties (14)
Categorieën: Afstuderen, Onderwijs, Views: 6.253

Mag ik jullie voorstellen aan Sam? Sam van 8 jaar is een casus waar ik vandaag aan zit te werken voor mijn opleiding. Sam heeft een flink leesprobleem en het is aan mij om vast te stellen wat er mis is en een voorstel aan te dragen om het te verbeteren.

En het leek me leuk dit met jullie te delen ;)

Gegevens

Laten we beginnen met de gegevens:

Sam is 8 jaar, 4 maanden. Hij heeft een didactische leeftijd van 11 maanden (11 maanden leesonderwijs, dat is 1 schooljaar en 1 maand, een kind heeft immers 2 maanden vakantie, (en ik dus ook hopelijk ;) )). Hij is na groep 2 naar het Speciaal Onderwijs gegaan.

De volgende testgegevens zijn bekend:

EenMinuut Toets, Score 12, DLE = 7
VisuSynth 1, Score 32, Referentiescore (goed dus)
VisuSynth 2, Score 6, DLE = 4
AVI1a, Tijd = 2' 13', aantal fout = 7, instructieniveau (DLE = 6)
AVI2, Tijd = 2' 55", aantal fout = 13, frustratieniveau

Even wat informatie over deze toetsen:

De EenMinuut toets kennen jullie nog wel, kwam je bij een juf met een stopwatch en mocht je een lijst woorden voorlezen gedurende 1 minuut.

VisuSynth zijn twee toetsen gericht op Visuele Synthese (waarover later meer)

AVI kennen jullie ook nog, verhaaltje voorlezen, je krijgt steeds een standje hoger tot je van beheersniveau (dit kun je), naar instructieniveau (dit kun je met hulp) naar frustratieniveau (dit kun je niet) scoort.

Bij de meeste toetsen komt er een DLE uitrollen. DLE staat voor Didactisch Leeftijds Equivalent, dus als je een score DLE=5 hebt dan scoor je alsof je 5 maanden leesonderwijs hebt gehad.

Waar het nu om gaat is het verschil tussen je didactische leeftijd en de DLE score die je haalt. Zoals je ziet zit er een flink verschil tussen Sam's DL en zijn scores. Zijn leerrendement is lager dan 50% en is dus officieel een 'zeer zwakke lezer'.

Analyse
Tijd voor een probleemanalyse. Sam scoort op alle toetsen zwak maar vooral op VisuSynth 2 scoort hij erg laag.

Kinderen leren als eerste lezen met de elementaire leeshandeling. Heel simpel: b - a - l voeg je samen als bal. Prachtig systeem maar er zijn twee manco's aan deze handeling: het gaat erg langzaam en je raakt in de knoop met wat complexere woorden (bv streep).

Daarvoor heeft je brein Visuele Synthese! Visuele Synthese is het vermogen om clusters letters te herkennen. Dus ipv b - a - l zie je al b - al (al is een cluster dat je al kent). Dat scheelt een hoop tijd, zeker met complexe woorden en het scheelt ook fouten.

Sam valt uit op Visuele Synthese, zoveel is duidelijk. Hij heeft dus moeite met de overgang van het spellend naar herkennend lezen. Nu zijn er twee type kinderen in deze categorie leesprobleem: de spellende lezers en de radende lezers. Kenmerkend aan radende lezers is dat het tempo op AVI toetsen vrij normaal is. Sam is echter vrij langzaam met de AVI toetsen en is dus een spellende lezer (terwijl hij dat eigenlijk niet meer mag zijn).

Samenvatting

Samengevat: Sam is een zeer zwakke lezer. Hij heeft moeite met Visuele Synthese en is een spellende lezer. Hij heeft een leerrendement van minder dan 50%.

Morgen ga ik verder met Sam. Want nu we het probleem weten kunnen we werken aan de oplossing!

Volgende: Repair: iMac voeding 07-'11 Repair: iMac voeding
Volgende: Magische iPods 06-'11 Magische iPods

Reacties


Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 29 juni 2011 23:06

Oplossing? Hebben ze tegenwoordig geen liniaal meer? ;)

Mooi stuk, ben benieuwd wat je gaat doen. :)

Door Tweakers user achiedeman, woensdag 29 juni 2011 23:26

kan ie goed liedjes uit zijn hoofd leren? dat heef6t zeer gewerkt bij mijn zoon. liedjes die hij leuk vind gaat hij dan naderhand uitleggen.. maakte het lezen veel leuker.

Door Tweakers user ari, woensdag 29 juni 2011 23:30

Interessant! Hou ons op de hoogte. :)

Door Tweakers user sypie, woensdag 29 juni 2011 23:35

Het gaat niet om de betekenis van woorden, dus uitleggen is hierbij niet aan de orde. Het gaat hier om het lezen van de woorden die er staan, nog niet eens over de betekenis.

Dit soort test zijn wel belangrijk voor een leerling maar zeker niet ter uitsluiting. Sommige leerlingen doen nou eenmaal minder met hun verstand maar meer met hun handen. Dit zie je bij de meeste leerlingen in het praktijkonderwijs ook. Als ze iets kunnen dan gaat het goed, maar oh-wee als je ze met de neus in de boeken zet, dan gaat het fout.

Dus er is best nog hoop voor Sam, zo lang hij zich maar gewaardeerd voelt!

Door Tweakers user Ahrnuld, donderdag 30 juni 2011 00:09

Goed bezig, maar wat een achterstand al zeg! Die is zo dramatisch dat ik me afvraag of je niet dieper moet graven in mogelijke oorzaken, want je analyse is nu alleen 'wat' het probleem is, maar het 'waarom' kan ook helpen? (denk bijv. aan laag IQ/zwakbegaafdheid, slecht zicht, geen boeken thuis et cetera, speelt dat nog een rol in het bepalen van een aanpak?)

Door Tweakers user alwinuzz, donderdag 30 juni 2011 05:20

Je schrijft dat Sam een zwakke lezer is, maar je doet geen uitspraak over de oorzaak hiervan. Kan dit nog van belang zijn voor je oplossing?

Ik ben erg benieuwd naar de evt achterstand op het gebied van spellen, rekenen en andere gebieden. Een discrepantie tussen taal (lezen en/of spellen) en de rest kan bijv wijzen op dyslexie.
Wat was de reden dat Sam naar het speciaal onderwijs is gegaan?

Ook ben ik erg benieuwd naar je oplossing. Ik heb er zelf wel één in m'n hoofd maar dat zou reclame zijn. :)

PS je achtergrond is te smal voor m'n scherm...

Door Tweakers user woekele, donderdag 30 juni 2011 06:40

Sam is gewoon te druk met al zijn chickies om te leren lezen.

Door Tweakers user YopY, donderdag 30 juni 2011 07:59

woekele schreef op donderdag 30 juni 2011 @ 06:40:
Sam is gewoon te druk met al zijn chickies om te leren lezen.
^dit. Big pimping enzo, da's belangrijk.

Ik ben nieuwsgiering naar de oplossingen voor dit probleem. Zelf zou ik zeggen 'laat hem gewoon meer lezen, dan leert 'ie het vanzelf' of 'laat hem woordjes stampen, b-oo-m, r-oo-s, v-i-s, etc', maar ik ben dan ook niet pedagogisch onderlegd.

* YopY was een van de goeisten / snelsten in lezen vroegah, werd regelmatig beschuldigd door mede-leerlingen van fraude door het overslaan van pagina's. En nu is lezen nagenoeg mijn 'day job', bakken vol documentatie en internets dat doorgelezen moet worden :p. Begin me niet over schrijven, echter, dat is altijd een drama geweest, ook met speciale bijlessen op de basisschool (die weinig effectief waren). <3 toetsenbord.

Door Tweakers user Joindry, donderdag 30 juni 2011 11:12

Joindry is nog steeds niet snel in lezen. Mijn vriendin kan 3 romans lezen als ik er maar één lees. Dat ligt wel een deel aan het feit dat romans me echt niet boeien.
Bij artikels is het hetzelfde, Dan doet ze nog 150-175% van wat ik doe.
Zij kan heel goed luchtig lezen, snellezen als het ware.
Tis zoals je zelf aanhaalt, op lage complexiteit gaat ze aan lichtsnelheid.

Maar een keer dat de tekskt zwaar wordt, educatieve troep enzo draaien de rollen om.
Ze moet alles twee keer lezen om de zin te begrijpen en soms het hele hoofdstuk een tweede/derde keer om de volledige context en achterliggende theoriën te vatten.

Bij het studeren vroeger was dit leuk. Zij had dan een boek met 7 kleuren aangeduid, overal stikkertjes en drie keer doorgenomen. Ik had een oranje fluo en één keer doorgenomen. Ik begreep het hele boek en kon theoriën terugleggen. Zij kon papegaaien wat er in het boek stond met opsommingen van hier tot daar.

Resultaat, theoretische examens scoorde zij steeds beter, omdat je dan te vaak opsommingen moet geven en definities recht uit je teksttboek kan plakken.
Bij mondelinge examens draaien de rollen weer, de verdiepende vragen valt ze stil terwijl de ondervrager dan pas zag dat ik toch moeite had gestoken in de theorie. Hoewel ik niet zo verbaal sterk ben aangelegd deed ik dus toch graag mondelinge examens.

Wil ik eigenlijk gewoon mee zeggen. Laat die jongen eens op zin gemak een tekst lezen van boven zijn niveau (over iets waar hij interesse in heeft). Kan gerust zijn dat hij op eenzelfde tijd meer begrijpt van de test dan iemand die snel kan lezen maar op standaard complixiteit blijft plakken.

@woekele, laat hem lezen over chickies :) problem meet answer

[Reactie gewijzigd op donderdag 30 juni 2011 11:19]


Door Tweakers user sebastius, donderdag 30 juni 2011 11:15

@sypie, dit is een virtuele casus he? We moeten een handelingsplan aandragen om in 6 weken een flinke verbetering te realiseren.

@BerendBoon, normaliter weet je veel meer over de achtergrond van dit probleem. In dit geval heb ik alleen de gegevens gekregen. Het is immers een casus. Normaal zou je idd IQ etc meerekenen.

@alwinuzz, oorzaak is in deze opdracht niet aan de orde. Andere gebieden ook niet. En die achtergrond is breed genoeg! Gewoon geen fullscreen draaien ;)


@YopY, de oplossing zit een beetje in het midden, strakjes komt deel 2 ;) En de drama's over schrijfmotoriek weet ik alles van!

Door Tweakers user Beatboxx, donderdag 30 juni 2011 11:51

Arme jongen... Ik was in de herfstvakantie van groep 3 klaar met avi, dus na avi 9 :o

Door Tweakers user sebastius, donderdag 30 juni 2011 13:46

Beatboxx schreef op donderdag 30 juni 2011 @ 11:51:
Arme jongen... Ik was in de herfstvakantie van groep 3 klaar met avi, dus na avi 9 :o
Okee, maar waar viel je dan op uit? Je maakt me niet wijs dat je alles van groep 3 goed deed (let op: ik bedoel ook sociaal emotioneel ;) )

Door Tweakers user Bigs, donderdag 30 juni 2011 15:55

Kijk.. zo kom je weer eens wat nieuws tegen, leuk om te lezen :) Ben benieuwd naar de aanpak.

Door Tweakers user Mejust, zondag 17 juli 2011 14:25

Samengevat: Sam is een zeer zwakke lezer. Hij heeft moeite met Visuele Synthese en is een spellende lezer. Hij heeft een leerrendement van minder dan 50%.
Deze samenvatting stoort me; je geen bewijs hebt geleverd voor het leerrendement van minder dan 50%. Ook zeg je dat Sam een spellende lezer is, maar volgens mij is dat meer een aanname dan een waarheid.

Reageren is niet meer mogelijk