[scriptie] Het digitale podium (NML - PABO)

Door sebastius op zaterdag 12 maart 2011 22:26 - Reacties (24)
Categorieën: Afstuderen, Onderwijs, Views: 4.238

Het heeft een tijd geduurd, maar mijn scriptie over goed ICT gebruik in het basisonderwijs is af. Het is een mooi werkstuk geworden en ik wil het graag met jullie delen.

Het digitale podium

Ook zou ik graag feedback willen over taal-, zet- en spelfouten. Laat ik er een prijs voor uitloven: ik bied een mooie taart of lekker bier voor degene die de meeste fouten kan achterhalen :)

Volgende: Repair: SATA poorten moederbord vervangen 05-'11 Repair: SATA poorten moederbord vervangen
Volgende: Lieve printerfabrikant 03-'11 Lieve printerfabrikant

Reacties


Door Tweakers user veldmuis, zaterdag 12 maart 2011 22:40

Een krat Westvleteren 12 bijvoorbeeld?

Door Tweakers user Precision, zaterdag 12 maart 2011 22:50

Ook zou ik graag feedback willen over taal-, zet- en spelfouten. Laat ik er een prijs voor uitloven: ik bied een mooie taart of lekker bier voor degene die de meeste fouten kan achterhalen
Laat me raden, virtueel?
Edit: wat me opvalt is dat er veel lege genummerde pagina's tussenzitten of moet daar iets staan dat ik niet zie (ik kijk in chrome)
Edit 2:
Rui zit ook in de bieb. Het is zijn speeltijd en hij heeft een hele grote stapel Suske en Wiskes klaarliggen naast zijn zitzak.Hij vind het heerlijk om zich soms even terug te trekken en gewoon verhalen te lezen.
Hij vindt en er moet een spatie tussen die punt na zitzak en Hij
Edit 3:
Volgens Vygotski is het essentieel voor de ontwikkeling om het kind te begeleiden in de ‘zone van de naaste ontwikkeling'
Ik vind die zin niet vlot lezen, ik zou een komma plaatsen na ontwikkeling, of:
Volgens Vygotski is het essentieel voor de ontwikkeling van het kind om het te begeleiden in de ‘zone van de naaste ontwikkeling'
BTW In welk programma of template heb je 't gemaakt, ik vind 't wel iets hebben.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 12 maart 2011 23:21]


Door Tweakers user Ulster Seedling, zaterdag 12 maart 2011 23:16

Heb je een Word- of Pages-versie? Dan kan ik wat sneller wijzigingen aanbrengen en deze ook laten markeren. Gaat je wel een krat bier kosten waarschijnlijk ;)

Door Tweakers user painkill, zaterdag 12 maart 2011 23:27

Ik ga het niet lezen, maar ik kan zo al 8 witte(lege) pagina's aanwijzen :)

Door Tweakers user sebastius, zaterdag 12 maart 2011 23:37

@Precision: bedankt voor de foutjes, witte pagina's horen zo (zijn linker pagina's na een hoofdstuk zodat hoofdstukken altijd op de rechterpagina starten, vind ik mooier). Layout is een aangepaste template uit Pages voor de Mac. En nee, ik bedoel ECHTE taart of bier, ik ben gewoon blij als iemand er een zwik fouten uit kan plukken.

@jhogervorst: liever niet, maar bedankt voor het aanbod :) Ik probeer m'n versies nu het nog niet de definitieve versie is beperkt te houden.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 12 maart 2011 23:42]


Door Tweakers user Spixo, zondag 13 maart 2011 09:04

Ik zou je literatuurlijst even goed volgens de APA-normen doen.

Door Tweakers user Punkie, zondag 13 maart 2011 09:48

Ik neem het risico te zagen maar, je literatuurlijst is behoorlijk kort. Alle informatie in die scriptie moet toch ergens vandaan komen en ik veronderstel dat het niet enkel het samenvoegen is geweest van 4 artikels.

Door Tweakers user RobLemmens, zondag 13 maart 2011 10:02

Het leest zich goed, maar het komt een beetje over als een reclame brochure en niet als iets dat onderzocht is. Ik vind het erg kort, minus plaatjes, wit ruimte, -1 maat font en inhoudsopgave etc heb je ms 8 paginas vol met text. Ook zie ik veel zachte beweringen die niet echt onderbouwd worden, je moet er maar als lezer vanuit gaan dat je gelijk hebt. Ook vind ik alleen maar positieve punten over je onderwerp terwijl ik me niet kan voorstellen dat er geen nadelen aan kleven. Kan wel zijn dat een of andere oude/dode persoon een visie heeft op hoe het moet enzo maar waarom dan? Zijn de hervormingen die uitgaan van de leerling zelf, en waar dit toch op verder borduurd, echt goed geweest? Ik ben geen leraar en zeker niet in de positie om meer dan een mening te hebben, just my 5 cents :)

Door Tweakers user Boogie, zondag 13 maart 2011 10:11

Wat een vreselijk font is dat!

En ik zou de zin "Uit de klas worden vier ‘gemiddelde’ kinderen geselecteerd." maar herschrijven. Kinderen zijn nooit gemiddeld, hoogstens hun prestaties. Misschien zelf kan je ze beter representatief nemen voor het gemiddeld niveau in de klas.

Door Tweakers user sebastius, zondag 13 maart 2011 11:18

Ricardo87 schreef op zondag 13 maart 2011 @ 09:04:
Ik zou je literatuurlijst even goed volgens de APA-normen doen.
Punkie schreef op zondag 13 maart 2011 @ 09:48:
Ik neem het risico te zagen maar, je literatuurlijst is behoorlijk kort. Alle informatie in die scriptie moet toch ergens vandaan komen en ik veronderstel dat het niet enkel het samenvoegen is geweest van 4 artikels.
Sterker nog: op het leertheorieengedeelte van de scriptie na is eigenlijk alles van mijzelf :)
RobLemmens schreef op zondag 13 maart 2011 @ 10:02:
Het leest zich goed, maar het komt een beetje over als een reclame brochure en niet als iets dat onderzocht is. Ik vind het erg kort, minus plaatjes, wit ruimte, -1 maat font en inhoudsopgave etc heb je ms 8 paginas vol met text. Ook zie ik veel zachte beweringen die niet echt onderbouwd worden, je moet er maar als lezer vanuit gaan dat je gelijk hebt. Ook vind ik alleen maar positieve punten over je onderwerp terwijl ik me niet kan voorstellen dat er geen nadelen aan kleven. Kan wel zijn dat een of andere oude/dode persoon een visie heeft op hoe het moet enzo maar waarom dan? Zijn de hervormingen die uitgaan van de leerling zelf, en waar dit toch op verder borduurd, echt goed geweest? Ik ben geen leraar en zeker niet in de positie om meer dan een mening te hebben, just my 5 cents :)
- Kort? PABO scripties leveren 'maar' 7,5 studiepunten op. Dat is 210 uur inclusief alles (dus onderwerp kiezen, onderzoek doen, literatuur etc etc)

- Nadelen: deze scriptie zit zegmaar in het prototype stadium. Uit dit werkstuk moet de school zelf een praktische omslag gaan maken en nadelen onderzoeken. Dit is de allereerste stap. Het gaat na dit nog verder dus. Daarom is hij ook heel positief geformuleerd: er is geen onderzoek naar de nadelen al gedaan.
Boogie schreef op zondag 13 maart 2011 @ 10:11:
Wat een vreselijk font is dat!

En ik zou de zin "Uit de klas worden vier ‘gemiddelde’ kinderen geselecteerd." maar herschrijven. Kinderen zijn nooit gemiddeld, hoogstens hun prestaties. Misschien zelf kan je ze beter representatief nemen voor het gemiddeld niveau in de klas.
Font is kwestie van smaak.

'gemiddeld' schreef ik al, tussen aanhalingstekens dus. Maar ik zal er nog naar kijken, bedankt voor de tip!

Door Tweakers user Chip., zondag 13 maart 2011 14:18

Die "Creative Common" geval kun je weglaten aangezien dat niet aan jou is om te bepalen. Jou school is namelijk eigenaar van het werkstuk niet jij ;)
Ricardo87 schreef op zondag 13 maart 2011 @ 09:04:
Ik zou je literatuurlijst even goed volgens de APA-normen doen.
Liever gewoon harvard stijl.

Niet echt gelezen maar gewoon even doorgebladerd maar moet ook zeggen dat het lijkt alsof het komt van een firma om een klant te overtuigen. Kwaliteit boven kwantiteit.

[Reactie gewijzigd op zondag 13 maart 2011 14:23]


Door Tweakers user sebastius, zondag 13 maart 2011 14:34

@Wouser: dit is mijn werkstuk, geen eigendom school :) Literatuurlijst vind ik zo ontieglijk onboeiend voor HBO PABO...

Door Tweakers user Spixo, zondag 13 maart 2011 14:38

Wouser schreef op zondag 13 maart 2011 @ 14:18:
Die "Creative Common" geval kun je weglaten aangezien dat niet aan jou is om te bepalen. Jou school is namelijk eigenaar van het werkstuk niet jij ;)
Bij mijn opleiding staat in het examenreglement duidelijk dat ik eigenaar ben en blijf van mijn afstudeerscriptie. Dus ik raad sebastius aan even te kijken in de vigerende reglementen.

Edit: dat heeft hij dus al gedaan, zie reply hierboven
APA of Harvard, ieder zijn ding. Kijk even wat de reglementen voorschrijven als voorkeur en gebruik dat.
sebastius schreef op zondag 13 maart 2011 @ 14:34:
@Wouser: dit is mijn werkstuk, geen eigendom school :) Literatuurlijst vind ik zo ontieglijk onboeiend voor HBO PABO...
Het kost niet al teveel moeite om die paar bronnen die je hebt even correct te vermelden. Ik vind het een stuk correcter staan dan hoe je ze nu hebt vermeld. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Het is uiteindelijk jouw scriptie en jij moet erachter staan.

[Reactie gewijzigd op zondag 13 maart 2011 14:42]


Door Tweakers user sebastius, zondag 13 maart 2011 15:46

Maar goed, wat is er niet goed aan mijn bronvermelding? Ik wil het best aanpassen, maar ik zou niet weten hoe :)

Door Tweakers user mmjjb, zondag 13 maart 2011 15:51

Heb niet alles gelezen maar vind het mooi netjes overkomen.
Zeer interesant dat de 2 jongens zich zeer anders ontwikkelen dan de 2 meiden, mischien voor iemand anders van de PABO, die volgend jaar afstudeerd leuk om hier op in te gaan.
Zoals aan het begin ook is gezegd: videoinstructie is een hulpmiddel en niet een vervanger van een goede leerkracht
Vind zelf dat je "goede" er beter uit kunt halen, hierdoor lijkt het een beetje dat het bij een 'slechte' leerkracht wel als vervanger kan dienen :P
De videoinstructie werd goed ontvangen door de kinderen en de resultaten zijn ten opzichte van de rest van de klas verbeterd.
Je geeft aan dat 3 van de 4 proef personen de toets/opdracht goed heeft uitgevoerd, "ten opzichte van de rest van de klas", zou je mij kunnen vertellen hoe de rest deze opdracht gemiddeld heeft gescoord? Daar ben ik wel benieuwd naar. :)

[Reactie gewijzigd op zondag 13 maart 2011 15:52]


Door Tweakers user Spixo, zondag 13 maart 2011 16:00

sebastius schreef op zondag 13 maart 2011 @ 15:46:
Maar goed, wat is er niet goed aan mijn bronvermelding? Ik wil het best aanpassen, maar ik zou niet weten hoe :)
Dit document is een uitstekend hulpmiddel voor het maken van correcte APA bronvermeldingen:

http://www.tilburgunivers...otheek/instructie/apa.pdf

Maar zoek eerst even op welk systeem bij jullie wordt gehanteerd. Als dat bijvoorbeeld Harvard is zul je even moeten Googlen.

Door Tweakers user sebastius, zondag 13 maart 2011 16:11

@mmjjb: Dank je voor je feedback. De rest van de klas had in toets 2 geen verbetering ten opzichte van toets 1 (dus geen vooruitgang). En natuurlijk is een vervolgonderzoek onwijs leuk!

@Ricardo87: ik ga het uitpluizen. Maar de PABO heeft volgens mij geen systeem ;)

Door Tweakers user Japie Jo, zondag 13 maart 2011 18:32

Dit afstudeerproject is ontstaan als een heel kleinschalig project om meer kinderen te boeien bij zelfstandig werk met hulp van ICT middelen.
Is 'boeien' geen spreektaal? Klinkt zo puberaal, als in: Boeiend! Zelf zou ik kiezen voor ...meer kinderen enthousiast te maken om ICT-middelen te gebruiken bij zelfstandig werk.

Verder was Wikipedia als referentie gebruiken bij ons echt een doodzonde. Iedere boerenlulenthousiaste schrijver kan daar zijn ding kwijt. Ik zou kijken wat de referentie op Wikipedia is en die gebruiken.

Door Tweakers user sebastius, zondag 13 maart 2011 20:29

Over de kwaliteit van Wikipedia: ik heb de engelse variant gebruikt en je ziet toch dat de kwaliteit juist door de grote gebruikersgroep erg goed is. En sowieso had ik elk willekeurig boek over Vygotski open kunnen slaan: resultaat was hetzelfde.

Door Tweakers user Exphy, zondag 13 maart 2011 21:20

Het is wel duidelijk dat PABO niet echt al te wetenschappelijk is. Je doet allemaal aannames, maar nergens zie ik een bron voor de gedane aannames

Door Tweakers user sebastius, zondag 13 maart 2011 22:55

Exphy schreef op zondag 13 maart 2011 @ 21:20:
Het is wel duidelijk dat PABO niet echt al te wetenschappelijk is. Je doet allemaal aannames, maar nergens zie ik een bron voor de gedane aannames
:) welke aannames?

[Reactie gewijzigd op zondag 13 maart 2011 22:56]


Door Tweakers user Sphere-, maandag 14 maart 2011 07:15

sebastius schreef op zondag 13 maart 2011 @ 20:29:
Over de kwaliteit van Wikipedia: ik heb de engelse variant gebruikt en je ziet toch dat de kwaliteit juist door de grote gebruikersgroep erg goed is. En sowieso had ik elk willekeurig boek over Vygotski open kunnen slaan: resultaat was hetzelfde.
Het probleem is niet alleen dat de kwaliteit van een artikel op Wikipedia te betwijfelen valt.
Een artikel op Wikipedia is een "living document", er kunnen verschillen zijn tussen het artikel vandaag en morgen. Als je dus al naar Wikipedia refereert, refereer dan ook naar een specifieke versie zodat de lezer van je document exact dezelfde artikel kan teruglezen.

Verder als ik zo even snel doorblader:

Wat zijn je onderzoeksvragen en stellingen?
Wat onderzoek je precies in dit document? De lezer wordt niet echt begeleidt naar het bovenstaande in mijn ogen.

Een scriptie heeft normaal een samenvatting.

Je onderzoekshoofdstuk bevat geen subhoofdstukken. Het is wellicht aan te raden om het beter te structureren b.v.: onderzoeksvraag; methodieken; verwachtingen van het onderzoek; uitvoering en resultaten. Er zijn documenten op internet te vinden hoe je zoiets het beste kunt beschrijven.

"BIJLAGE BIJ DE DVD" -> de DVD _IS_ een bijlage lijkt mij.

Je titel: "Op zoek naar de rijkste (ict) leeromgeving", waarom staat ict tussen haakjes en zonder hoofdletters? is ICT een bijzaak? Een titel moet duidelijk zijn. Alles tussen haakjes moet misbaar zijn. Blijkbaar is het niet misbaar.
Kijk ook even naar de andere pagina's waar dezelfde titel en subtitel staan zonder ICT. Ik denk dat dit consistent moet zijn met de titelpagina?

[Reactie gewijzigd op maandag 14 maart 2011 07:42]


Door Tweakers user Sphere-, maandag 14 maart 2011 07:35

-nvm- foutje

[Reactie gewijzigd op maandag 14 maart 2011 07:36]


Door Tweakers user theepot, woensdag 16 maart 2011 04:57

Zoek hem eens door op "vind" en "vindt" - er zitten nogal wat dt-fouten in. Ook een gebrek aan spaties achter een leesteken als een punt zag ik - na een blik van <1 minuut - al voorbij komen.

Een scriptie voldoet als het aan de eisen die de opleiding voldoet en misschien is dit wel wat je voor de PABO moet doen, maar ik vond het - inhoudelijk - redelijk magertjes overkomen. Al was het alleen maar dat ik het pdf-je opende, dacht "ah 36 pagina's" en daarvan ongeveer 1/5e lege pagina's bleken te zijn, ongeveer 1/4e witregels of enorme regelafstanden was en de rest dan wel tekst met een groot fond of plaatjes was.

Reageren is niet meer mogelijk