NML: Film Computergebruik Basisschool

Door sebastius op maandag 24 januari 2011 12:18 - Reacties (25)
Categorieën: Afstuderen, Onderwijs, Views: 3.516

Voor een wedstrijd heb ik een minifilm gemaakt over hoe we op onze school computers gebruiken. Ik denk dat geen enkele basisschool zo ontzettend ver is met multimedia (met als insteek dat kinderren hier zelfstandig mee aan de slag kunnen gaan én dat het inzetbaar is als extra onderwijsmethode):

Volgende: NML: Visie op goed ICT gebruik in het basisonderwijs 01-'11 NML: Visie op goed ICT gebruik in het basisonderwijs
Volgende: [repair] USB stick gered van de dood 12-'10 [repair] USB stick gered van de dood

Reacties


Door Tweakers user Jejking, maandag 24 januari 2011 12:42

En waarom denk je dat dan?

Door Tweakers user Booster, maandag 24 januari 2011 12:52

Wel heel mini :P soort van trailer.

Maar: kudos, dit zijn imho gewoon erg goede hulpmiddelen, mits alle apparatuur het goed doet. Want dat is wat ik zelf nog weet van de basisschool en zelfs de scholen daarna: het geld om het aan te schaffen is er wel, maar niet om het te onderhouden en te begeleiden.

Na een tijdje krijg je dan dat je moet werken met stukke of half werkende apparatuur, waardoor je als kind of oudere leerling feitelijk langer bezig bent met daar omheen werken dan met leren.

Door Tweakers user sebastius, maandag 24 januari 2011 13:16

Ik heb nog geen enkele andere school gezien waar kinderen deze activiteiten zelfstandig, zonder speciale begeleiding, kunnen uitvoeren.

Trailer? Ja het moest kort voor een wedstrijd inzending.

Onderhoud valt erg mee. De laptops hebben samen met de muziekstudio voor het eerst een reinstall gehad na zes jaar ivm nieuwe software. Goede spullen helpt heel erg. MacOSX is zeer onderhoudsarm.

Door Tweakers user -RetroX-, maandag 24 januari 2011 13:17

Leuk filmpje.

(Het is alleen wat verkeerd gedacht dat jullie als enige "zo ontzettend ver" zijn met multimedia... een 2tal lokale basisscholen hier hebben een vergelijkbaar aanbod.)

Door Tweakers user dvdheiden, maandag 24 januari 2011 13:18

Dat digibord is niet zo boeiend, volgens mij heeft elke school dat inmiddels in Den Haag. De gemeente heeft immers zo'n beetje elke school er een gegeven. Enige verschil zit 'm in de beschikbare software die daarvoor is, maar daar zag ik helaas niet zoveel van in de trailer. Overigens is dit de variant met de beamer nog? Want tegenwoordig heb je nog mooiere waarbij geen beamer meer nodig is. Ik weet dat onder andere Skool er zo een kan leveren.

Daarnaast vind ik het rekenen op de iPod nou niet echt een meerwaarde hebben, maar blijkbaar heeft de La Rey school daar voldoende budget voor gezien ook de Mac's. Zeker subsidie ;)

Ook ben ik benieuwd hoe jullie het werkend houden en überhaupt houden van je apparatuur, je zit immers toch half in 1 van de "prachtwijken" van Den Haag.

[Reactie gewijzigd op maandag 24 januari 2011 13:21]


Door Tweakers user citruspers, maandag 24 januari 2011 13:24

Times have changed! Ik ben 19, maar....."Vroeger, toen ik zo oud was als hen" hadden we 2 computers, waarvan 1 het niet deed, en op de andere speelden we Bomberman! :+

Door Tweakers user opblaashaas, maandag 24 januari 2011 13:25

Ik loop zelf rond als een ICT'er op een voortgezet onderwijs school, er zijn hier in totaal een stuk of 35 van die smartboard krengen en een stuk of 120 computers waarvan 72 laptops in mobiele opstelling. Hebben ze na jaren eindelijk alles tegelijk gebruikt blijkt het bij de infra structuur fout te gaan.

Het gezeik zit hem voornamelijk in het bestuur dat de aanschafkosten als logisch ziet maar weigert in onderhoud te voldoen. Dit vinden ze te duur terwijl er wel vrij vaak geld naar nutteloze projecten...

Door Tweakers user akakiwi, maandag 24 januari 2011 13:48

Ik denk dat je conclusie een beetje voorbarig is.
De basisschool waar mijn kinderen op zitten is net zo ver als wat jij in je filmpje laat zien. Alleen rekenen op de iPod doen ze niet, maar ja...... boeie. Gewoon oldskool rekenen uit het hoofd.

Door Tweakers user sebastius, maandag 24 januari 2011 14:01

akakiwi schreef op maandag 24 januari 2011 @ 13:48:
Ik denk dat je conclusie een beetje voorbarig is.
De basisschool waar mijn kinderen op zitten is net zo ver als wat jij in je filmpje laat zien. Alleen rekenen op de iPod doen ze niet, maar ja...... boeie. Gewoon oldskool rekenen uit het hoofd.
Laat ik het anders formuleren. Ik heb de afgelopen jaren heel wat basisscholen gezien. Ik heb geen enkele school gezien met zo'n breed aanbod waar kinderen zelfstandig dit soort activiteiten kunnen ontplooien.

Door Tweakers user foetus_, maandag 24 januari 2011 14:58

Vraag me af waarom ALLES tegenwoordig digitaal gedaan moet worden dan?

Rekenen op de ipod..
Spelletjes spelen op de ipod..

Dat samen werken aan een video, muziek of dergelijke vind ik super.
Maar waar blijven de effectieve lessen dan? Is het dan een uurtje per dag dat de leerlingen zoiets doen (zelfontplooiing, creatief bezig zijn, ..), of is dat gewoon constant het hele jaar door?

Ik herinner me vroeger dat er wekelijks een middag knutselen was. Dit is gewoon vervangen dan door "spelen op de ipod" & dergelijke?

Heb altijd het gevoel dat dit soort projecten meer pochen is vanuit de kant van de ict-coördinator dan vanuit educatief standpunt.
Dit kan natuurlijk ook zijn omdat het al even geleden is dat ik nog in het lager ben geweest, plus de methode van lesgeven de laatste jaren is veranderd (alles moet leuk zijn, kinderen zelfstandig 'leren' opzoeken, ..) en natuurlijk cultuurverschil tussen NL & BE.


Door Tweakers user GENETX, maandag 24 januari 2011 16:59

Oneens :P

Het klasikaal les krijgen en de trucjes leren is natuurlijk belangrijk. Maar tijden veranderen wel. Vroeger knutselde ik ook wel eens met lego en k'nex op school. Dat gebeurd nu nog steeds, maar je kan er nu ook een robot mee maken. Vroeger maakte ik presentaties op een grote poster, tegenwoordig doen de kinderen dat in powerpoint.

De computer doet steeds meer voor ons. Het is dan ook niet vreemd dat ook kinderen daar mee in aanraking komen en er ook mee leren omgaan. Stukjes die ze maken die op de website van de school komen. Uitjes en fotoopdrachten uitvoeren (bepaalde foto's maken) en dat ook weer in een presentatie zetten of zelfs een filmpje monteren.

Tijden veranderen, het onderwijs gaat gewoon mee. Vroegâh was alles beter... Als je dat aan blijft houden wordt je vanzelf een oude lul. Mijn vader staat zelf voor de klas (groep 8 ) en doet daarbij ook het ICT gebeuren voor de overkoepelende organisatie. Ik krijg dus van beide kanten van het verhaal veel mee. Sebastius pakt het heel anders aan. Het is gedurfd op sommige punten, maar ik vind het zeker een interessant concept. Erg leuk blog dat ik al een tijd volg :)

[Reactie gewijzigd op maandag 24 januari 2011 17:00]


Door Tweakers user sebastius, maandag 24 januari 2011 17:15

@foetus_: Deze school heeft elke dag 2x 3 kwartier keuzetijd. 1 deel is speeltijd en het andere is werktijd. Werktijd is ook echt werken. Knallen zegmaar. Speeltijd is vrije keuze. Naar het theater, atelier, gym, spelen met de pingpongtafel etc etc. Voor de speeltijd is al die extra multimedia specifiek bedoelt als extra ontplooiing.

Je moet je ook bedenken dat leren op vele manieren gaat en dat het klassieke klassikale leren niet voor iedereen is weggelegd. Het meisje van het rekenen met de iPods was bijzonder slecht en (dus) onzeker in rekenen. Dankzij de filmpjes op de iPods waarmee ze zelf kon uitpluizen welke methode voor haar werkte heeft ze een methodiek gekozen uniek bij haar passend en heeft ze veel meer zelfvertrouwen!

Mijn projecten zijn zeker geen 'pochen vanuit de ICT coordinator'. Ik ben eerst leerkracht en zeker geen ICT'er. Als je ook kijkt in de film zit er nergens een 'computercursus' bij. ICT is een middel waarmee wij beter leren realiseren. Het is absoluut geen doel en je kunt morgen nog alle computers weghalen en dan nog functioneert de school uitstekend!

@GENETX

Als je dit al gedurfd vind, moet je m'n afstudeerscriptie maar eens lezen als ie zover is ;)

Door Tweakers user sypie, maandag 24 januari 2011 17:35

Supertof. Ik wil als student voor docent Techniek ook bezig om ICT toe te passen op zoveel mogelijk gebieden. Niet alleen omdat ik het zelf helemaal te gek vindt maar zeker omdat de mogelijkheden daarmee iets groter worden, en niet alleen maar beperkter.

Mag ik vragen welk programma je gebruikt voor de videomontage, zoals in het filmpje te zien?

Door Tweakers user link0007, maandag 24 januari 2011 17:44

ooit hieraan gedacht:

http://www.youtube.com/watch?v=GMrkF47eBlg

[Reactie gewijzigd op maandag 24 januari 2011 17:44]


Door Tweakers user sebastius, maandag 24 januari 2011 17:46

sypie schreef op maandag 24 januari 2011 @ 17:35:
Supertof. Ik wil als student voor docent Techniek ook bezig om ICT toe te passen op zoveel mogelijk gebieden. Niet alleen omdat ik het zelf helemaal te gek vindt maar zeker omdat de mogelijkheden daarmee iets groter worden, en niet alleen maar beperkter.

Mag ik vragen welk programma je gebruikt voor de videomontage, zoals in het filmpje te zien?
iMovie op de Mac :) En met Garageband de muziek eronder gezet.

@link0007: Dat is wel een leuke voor techniek/natuuronderwijs op zich :)

Door Tweakers user Mitch, maandag 24 januari 2011 18:50

rekenen op de ipod .. rly ?
Welke genius heeft dat bedacht ? Verder lijkt me smartboard e.d redelijk standaard, dat hebben ze tegenwoordig zelfs in polen ...
Ik zou er niet zo happig op zijn om die kids zoveel achter de computer te zetten, basisschool dient toch voor basisvorming ?

Door Tweakers user GENETX, maandag 24 januari 2011 19:33

sebastius schreef op maandag 24 januari 2011 @ 17:15:
@GENETX

Als je dit al gedurfd vind, moet je m'n afstudeerscriptie maar eens lezen als ie zover is ;)
Zet hem wel ff online ergens dan :) . Ben wel benieuwd iig naar hetgeen dat we nog niet hebben gezien dan.

Door Tweakers user sebastius, maandag 24 januari 2011 19:34

Mitch schreef op maandag 24 januari 2011 @ 18:50:
rekenen op de ipod .. rly ?
Welke genius heeft dat bedacht ? Verder lijkt me smartboard e.d redelijk standaard, dat hebben ze tegenwoordig zelfs in polen ...
Ik zou er niet zo happig op zijn om die kids zoveel achter de computer te zetten, basisschool dient toch voor basisvorming ?
Zonder te willen flamen, maar lees je eens in, een paar reacties boven je heb ik dat al uitgelegd (en sowieso in al mijn NML posts hier)

Door Tweakers user sebastius, maandag 24 januari 2011 19:36

GENETX schreef op maandag 24 januari 2011 @ 19:33:
[...]

Zet hem wel ff online ergens dan :) . Ben wel benieuwd iig naar hetgeen dat we nog niet hebben gezien dan.
De scriptie is een overkoepelende visie over hoe goed (ict) onderrwijs ingericht moet worden. :) en ja een pdf komt online :)

Door Tweakers user GENETX, maandag 24 januari 2011 19:41

sebastius schreef op maandag 24 januari 2011 @ 19:36:
[...]
De scriptie is een overkoepelende visie over hoe goed (ict) onderrwijs ingericht moet worden. :) en ja een pdf komt online :)
Zal hem dan ook wel ff doorsturen naar mijn vader, die zal het vast ook zeer interessant leesvoer vinden :)

Door Tweakers user Mitch, maandag 24 januari 2011 20:05

sebastius schreef op maandag 24 januari 2011 @ 19:34:
[...]
Zonder te willen flamen, maar lees je eens in, een paar reacties boven je heb ik dat al uitgelegd (en sowieso in al mijn NML posts hier)
Natuurlijk heb ik de hele thread zitten doorlezen, maar dat wil niet zeggen dat ik dan met je eens moet zijn. Voor al je argumenten zijn genoeg tegenargumenten te vinden .... en onzekerheid over rekenen wegnemen met een app op een iPod ? Dude ! Onderwijzen is een vak, als een iPod iet beter kan uitleggen/overbrengen dan een onderwijzer dan moet je toch ernstig bij jezelf te raden gaan, niet ?
Tuurlijk kan ICT het leerproces van een leerling ondersteunen, maar wat ik tegenwoordig veel zie is dat ICT een doel opzich is (Hoezo Apple apparatuur ?) wat een leuk budget opslokt, wat m.i. beter aan voorzieningen waar de leerlingen meer aan hebben kunnen worden besteedt (zoals schoolzwemmen, wat hier wordt afgeschaft omdat het te duur is :( )

Door Tweakers user sebastius, maandag 24 januari 2011 20:30

Mitch schreef op maandag 24 januari 2011 @ 20:05:
[...]


Natuurlijk heb ik de hele thread zitten doorlezen, maar dat wil niet zeggen dat ik dan met je eens moet zijn. Voor al je argumenten zijn genoeg tegenargumenten te vinden .... en onzekerheid over rekenen wegnemen met een app op een iPod ? Dude ! Onderwijzen is een vak, als een iPod iet beter kan uitleggen/overbrengen dan een onderwijzer dan moet je toch ernstig bij jezelf te raden gaan, niet ?
Tuurlijk kan ICT het leerproces van een leerling ondersteunen, maar wat ik tegenwoordig veel zie is dat ICT een doel opzich is (Hoezo Apple apparatuur ?) wat een leuk budget opslokt, wat m.i. beter aan voorzieningen waar de leerlingen meer aan hebben kunnen worden besteedt (zoals schoolzwemmen, wat hier wordt afgeschaft omdat het te duur is :( )
1) ik heb nooit beweert dat de iPod een leerkrachtvervanger is... Het is juist een ideale ondersteuner NA de reguliere les zodat een kind zijn eigen weg kan vinden. Extra materiaal :) En nee, een iPod doet het niet beter dan ik ;)

2) ICT is bij ons juist een middel. De discussie Apple of niet ga ik hier niet voeren, wij hebben een diverse mix van ict apparatuur en een aantal Apples horen daarbij. Overschat ook niet de kosten van ICT.

Door Tweakers user madmaxnl, maandag 24 januari 2011 22:45

Hoofdrekenen kunnen ze al niet meer, spellen ook niet en schrijven zal ook wel niet meer zijn wat het geweest is. Waarom ? Omdat al deze basisvaardigheden niet aangevuld worden door elektronische hulpmiddelen maar vervangen. Immers kies je als kind voor de makkelijkste weg daarbij komt de factor luiheid nog niet eens kijken. Als 10-jarige tik je eerder 56/8 in op je rekenmachine i.p.v. het vanbuiten te kennen of in het ergste geval even snel uit te rekenen(56+3*8=80 10-3=7).

Met mijn generatie is het al zwaar achtergesteld met de basische vaardigheden. Ze lopen tegenwoordig al op basisscholen rond met een mobieltje in groep 5 en 6. Bij ons was dit pas voor het eerst in groep 8.

Tevens wordt je als mens pas zelfstandig rond je eenentwintigste en ze willen deze kinderen nu al zelfstandig maken in het gebruik van computers. Ze willen dus iets wat helemaal niet kan immers zelfstandigheid in deze betekend je zelf nuttig kunnen bezighouden met. In deze dus met de computer.

In groep zes mochten wij altijd rekenen op de computer. Een makkelijk rekenprogramma dat je van allerlei sommen voorschotelde. We hielden on altijd netjes aan de opdracht tot op het moment dat de leraar zijn rug draaiden en dan zaten we al wat anders te doen. Meestal een of ander leuk spelletje op het internet, over zelfstandigheid gesproken.

De naïviteit er vanuit te gaan dat kinderen op de basisschool zelfstandig bezig kunnen zijn is funest voor ons onderwijssysteem. Laat staan zelfstandig bezig kunnen zijn met iets "leuks" als de computer waarmee men snel geneigd is af te dalen tot smakeloos vermaak.

Op vijf HAVO kunnen de meesten zich nog niet zelfstandig bezighouden terwijl ze er erbarmelijk voorstaan(qua cijfers).

PS dit is geen kritiek naar de poster toe maar eerder naar de overheid...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 25 januari 2011 00:16]


Door Tweakers user D.oomah, dinsdag 25 januari 2011 02:28

Je bent nu wel zo mooi bezig met die computers, maar let ook eens op hun houding achter de computer. Ik zag in het filmje al een paar kinderen druk bezig met een bochelrug ontwikkelen. Leer ze gelijk een goede houding aan en ze krijgen later ook geen RSI.

Reageren is niet meer mogelijk