Waarom ik Apple liefhebber ben geworden

Door sebastius op woensdag 3 november 2010 10:23 - Reacties (31)
Categorieën: Overig, Software, Views: 4.086

Let op! Dit is geen uitlokking voor een onwijze flamewar. Hou het gezellig en draag positief alternatieven aan, daar hebben we wat aan.

De afgelopen maanden ben ik Apple liefhebber geworden. Een vreemde keuze voor een tweaker die tot heel kort geleden alles zelf bouwde, z'n Windows tot de laatste snipper afstelde en daar eigenlijk alles mee kon. Sterker nog, ik was echt absoluut tegen Apple computers/Mac OS. Ik had wel een iPod touch, maar daar hield het mee op.

Wat is er gebeurt? Nou ja een paar gekke dingen:

Het begon met een iMac G3 bij de kringloop winkel, die ik kocht voor een tientje. Deze heb ik met liefde opgeknapt en opnieuw geinstalleerd. Wat me opviel is dat die machine, ondanks z'n leeftijd (bijna 10 jaar!) nog best leuk mee kon komen voor normaal officewerk en heel basaal browsen. Muziek klonk op de speakertjes prachtig. Maar ach, dit was puur een aanrommel ding en uiteindelijk heb ik hem weggegeven aan een kind op de naschoolse opvang waar ik werk.

Maar toen kwam ik op een basisschool om stage te lopen. Hun 'computerlokaal' stond vol met een 8tal oude iBook G4 laptops en er werden films gemonteerd op een PowerMac G5. Wederom viel me op hoe lang de machines al mee gingen zonder enige vorm van onderhoud (ja een stofdoek af en toe). 6 jaar mishandeld worden door kinderen en dan nog functioneren is eigenlijk fantastisch als je er even over nadenkt.

Omdat ik Mac OS totaal nog niet snapte (en ik wel kinderen wilde ondersteunen) besloot ik van mijn oude Acer laptopje een Hackingtosh te maken. Ernaast had ik nog gewoon een Windows PC als 'daily driver'. Het was een hoop gerommel, eerst met 10.5 projecten als iDeneb geloof ik en later met zo'n bootCD voor 10.6 Leopard. Na al het geklooi had ik een bijna perfect functionerend laptopje.

Ja leuk, het kan precies hetzelfde als mijn Windows bak, wat win ik er mee?

En toen installeerde ik iLife en iWork. En die twee programma's hebben mijn hele visie op computers drastisch verandert.

Precies rond die tijd (meivakantie) was ik bezig bij de Naschoolse opvang om elke vakantiedag een krantje te maken voor de ouders. Ik schoot bergen foto's en de kinderen schreven (dicteerden) de teksten. Ik wilde graag een vaste herinnering maken voor de kinderen 'voor later'. Puur als experiment ging ik eens in iPhoto kijken (standaard op iedere Mac!).

Nog nooit heb ik zo'n goed stuk fotobeheer software gezien. Alles kun je taggen op gebeurtenis, je kunt dingen bundelen en vooral: gezichten aangeven. Zo kan ik met twee muisklikken alle fotos van een kind doormailen naar een ouder. Een ander voordeel van iPhoto is de prachtige software om fotoboeken te maken. Voor de meivakantie bestelde ik de boeken nog bij Apple (erg prijzig maar wel erg mooi en snel).

Gek genoeg was ik direct door iPhoto (en de rest van de iLife suite) om. Mijn PC werd omgebouwd naar Hackingtosh en dat was het dan. Er kwam een iPad bij, een Time Capsule, later een iPhone, een AppleTV en van de week een Airport Express. Volgend jaar staat een iMac op de rol ter vervanging van de Hackingtosh.

Wat ik ontzettend fijn vind aan het hele Apple platform is de intense samenwerking tussen alle spullen. Filmpjes gemaakt in iMovie staan direct in je library en kun je gebruiken in iTunes, Keynote, Garageband etc. Alles wat in mijn iTunes staat synct automatisch met m'n iPad en iPhone. Ook kan ik alles weer makkelijk kijken vanaf de AppleTV. Als ik aan het schoonmaken ben in huis heb ik overal dezelfde muziek dankzij Airplay. Al mijn spullen op m'n Mac worden automatisch gebackupped door de Time Capsule.

Ik hoef er niet meer over na te denken, het werkt gewoon. Ik heb aardig wat software gebruikt op mijn Windows machine (en ik heb ook ooit met Linux gerommeld), maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.

Het grote nadeel volgens velen is de prijs van Apple producten. Hoewel ik de prijs in vergelijking met een normale PC ook stevig vind, wil ik dat toch aanvechten: Je krijgt best veel. Los van het design en bouwkwaliteit krijg je op elke Mac een berg software waar je U tegen kunt zeggen. iMovie kan zich meten met diverse dure Windows montage software. iPhoto heb ik nog nooit gezien. Om over de rest van iLife nog maar te zwijgen.

Ik ga niet zeggen dat MacOS beter/stabieler is dan Windows. Over mijn Windows 7 had ik geen enkele klacht. Ik ben puur omgeschakeld door het geintegreerde gevoel van alle creatieve applicaties. Ik hoef niet meer te zoeken waar ik iets laat, het staat gewoon klaar voor me in mijn library, gesorteerd en wel.

Er zijn veel tweakers die argumenten opwerpen als 'Vendor Lock-in'. Mijn grote vraag is, is dat nu echt zo slecht? Voor mij heeft deze Vendor Lock-in alleen maar voordelen. Ik kan er veel sneller door werken. En omdat het iOS platform gesloten is, blijft het superstabiel en altijd werken.

Ben ik nu een nep-tweaker of tweaker-af? Lastig te zeggen. Ik ben naar mijn idee juist creatiever geworden en gebruik sneller foto's en film in mijn werk en presentaties. Het feit dat ik geen tijd meer hoef te investeren in dat mijn systeem werkt en dingen te koppelen scheelt zo enorm dat ik het wel best vind.

Want wat is tweaken eigenlijk? Tweaken is naar mijn idee het principe dat je iets naar je hand wilt zetten zodat het precies doet wat je wilt. Dat deed ik ook, al jaren. Na elke verse installatie was ik uren aan het rommelen om het Start menu precies naar m'n zin te krijgen, om te zorgen dat de virusscanner zich gedroeg etc etc.

Het mooie is, Apple heeft dat grotendeels al gedaan voor me. Ik wil een computer die vlot reageert, zonder gekke dingen, en ik wil bij al mijn werk kunnen zonder na te denken.

Adviseer ik nu iedereen een Apple? Absoluut niet. Ik ben heel realistisch daar in. Ik hoef geen evangelie te verspreiden. Een gewone 'brieven tikken en internet' computer mag natuurlijk een goedkoop Win7 laptopje zijn. Een hardcore gamer heeft weinig aan een Apple, alhoewel dat aan het veranderen is. Maar voor al die creatievelingen die iets zoeken om meer te doen met film, foto en muziek raad ik toch aan eens te gaan kijken ;)

Volgende: NML: Gezocht: Vertalers voor Lego Software 11-'10 NML: Gezocht: Vertalers voor Lego Software
Volgende: NML: Promotiefilmpjes en Rekensommen 11-'10 NML: Promotiefilmpjes en Rekensommen

Reacties


Door Tweakers user chucky, woensdag 3 november 2010 10:28

Dit wist ik al :p En het is altijd leuk om Face 2 Face de vooroordelen over Apple gebruikers teniet te doen :p

* chucky die-hard Apple gebruiker en Technisch Informaticus
Verder zijn windows/linux bakken ook prima ;) Iedereen z'n ding.

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 november 2010 10:29]


Door Tweakers user googletje, woensdag 3 november 2010 10:31

Zelf ben ik ook al enige jaren een tevreden apple gebruiker.
Hoewel ik ook linux en windows gebruik.
Mijn keuze gaat desondanks uit naar mijn macbookje voor het all-in-one plaatje.

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 november 2010 10:31]


Door Tweakers user Hennie-M, woensdag 3 november 2010 10:39

Leuk stuk!
Ik zit zelf ook al een beetje rond te zoeken voor een goedkope mac om mee aan te klooien. Het converteren van mijn Dell d830 naar een hackintosh is mij nog niet gelukt.
Daar moet ik wel bij zeggen dat ik afhankelijk ben van iemand anders die de cd's aanlevert.

Door Tweakers user boe2, woensdag 3 november 2010 10:40

tss, neptweakers :)

Al hetgene je in je post vertelt is uiteraard ook gewoon mogelijk op zowel windows als linux, vaak zelfs out of the box.

Door Tweakers user sebastius, woensdag 3 november 2010 10:41

Hennie-M schreef op woensdag 03 november 2010 @ 10:39:
Leuk stuk!
Ik zit zelf ook al een beetje rond te zoeken voor een goedkope mac om mee aan te klooien. Het converteren van mijn Dell d830 naar een hackintosh is mij nog niet gelukt.
Daar moet ik wel bij zeggen dat ik afhankelijk ben van iemand anders die de cd's aanlevert.
Het beste kun je toch meteen gaan voor een moderne Intel Mac. De G5 mac kun je nog wel wat mee, maar is eigenlijk al te traag om als daily driver te gebruiken. De Mac Mini's zijn 100 euro in prijs gedaald van de week!

Door Tweakers user sebastius, woensdag 3 november 2010 10:41

Boeboe schreef op woensdag 03 november 2010 @ 10:40:
tss, neptweakers :)

Al hetgene je in je post vertelt is uiteraard ook gewoon mogelijk op zowel windows als linux, vaak zelfs out of the box.
Oh ja? Laat maar zien :) Graag hetzelfde niveau van integratie zoals iLife etc doet :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 november 2010 10:42]


Door Tweakers user funk-e, woensdag 3 november 2010 10:43

Ik kan me goed vinden in jouw verhaal. Ik vond het ook erg fijn om met windows te werken. Maar het betekende ook dat ik vaak bezig was om alles te tweaken, waardoor ik vaak gedoe kreeg met mijn vriendin omdat iets niet meer werkte als zij een office document moest typen voor haar opleiding :p.

Ik moet wel zeggen dat ik na dik een jaar nog steeds niet helemaal gewend ben aan mij iMac. Ik denk nog steeds Windows terwijl ik werk op OSX. Dat is nog wel eens vervelend. Ik denk dus vaak te moeilijk en dan baal ik dat mijn eerste computer geen mac was ;).

Als je echt fijn wilt werken op OSX moet je je gewoon overgeven aan je mac. Dat houdt in dat je al je muziek moet importeren in iTunes, al je foto's in iPhoto enz. Ik kan goed begrijpen dat mensen daar moeilijkheden mee hebben. Maar als je dan alles goed voor elkaar hebt dan werkt het zo goed dat je echt nooit meer terug zou willen naar een ander OS.

Door Tweakers user FiXeR.nl, woensdag 3 november 2010 10:53

Ik kan me vinden in de tekst. Eigenlijk zit ik in hetzelfde schuitje en ben ik langzaam over aan het gaan naar Apple.

Door Tweakers user VVVJeroen, woensdag 3 november 2010 11:05

Persoonlijk gebruik ik op de computer windows 7 en ik moet zeggen dat ik daar ontzettend over te spreken ben. Wat mij betreft werkt het prima en functioneert het.
De grote maar is dat ik nooit met OSX (of voorlopers wat mij betreft) gewerkt heb en ik kan daarom ook niet zeggen of dit goed danwel slecht werkt.
Ik werk wel met een iPhone en dat ding werkt prima, je kunt er verschrikkelijk leuke dingen mee doen, maar de Vendor Lock-In mag wat mij betreft in de prullenbak. Ik vind het jammer dat gebruikers behandelt worden alsof het kleutertjes van 5 zijn die niets met hun eigen apparaten mogen omdat Apple beter weet wat je ermee kan.
Een voorbeeld is iTunes, ik vind het jammer dat je álleen iTunes kan gebruiken; ik vind het prima dat Apple alleen iTunes ondersteund, maar ik ga huilen als ze actief de ondersteuning van andere mediaspelers/programma's gaan blokkeren. Ik zou graag ook zelf willen kiezen áls ik wat anders wil en ik snap niet waarom je dat dan actief moet blokkeren.
Ditzelfde verhaal gaat eigenlijk op bij Jailbreaken: het grootste deel van de leuke features in 4.0 en 4.1 had ik al maanden, simpelweg omdat ik níet door Apple beperkt was/ben. Ik heb een leuke achtergrond, ik heb andere icoontjes en ik heb mappen. Dit werkt wellicht niet zo goed als de implementatie van Apple, maar het werkt tenminste (en eigenlijk nog goed ook). Dat ik deze keuze niet krijg, en dat deze keuze mij actief beperkt wordt dát vind ik heel jammer aan Apple.
Om verder op Jailbreaken in te haken: ik heb het idee overigens dat Apple hierbij niet eens het slechtste jongetje van de klas is, ze zitten gezellig achterin met o.a. bijv. ook HTC die Android telefoons ook niet standaard laat rooten (en een vreemde interpretatie van openbare broncode schijnt te hebben, daar moet blijkbaar 3 maanden op wachten).

Samenvatting:
Mooie producten, te weinig respect voor de klanten (als in: de integratie is mooi, maar de integratie sluit je ook op want als je anders wílt...).

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 november 2010 11:06]


Door Tweakers user green944, woensdag 3 november 2010 11:08

Eigenlijk is een apple gebruiker, iemand die geen zin of tijd (meer) heeft om te tweaken :+

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 3 november 2010 11:09

Leuk verhaal hoor! Ik heb er helemaal niks op tegen als iemand fan is van een bepaald platform, zodra het maar goed onderbouwd is en dat is in dit geval zeker zo.

Voor mij is en blijft de prijs van al dat mac spul het allergrootste heikele punt. Ik heb laatst een MacBook Air mogen aanschouwen en het is zeker een mooi ding. Maar qua hardware is het helemaal, maar dan ook HELEMAAL niks speciaals. Ik kan voor hetzelfde geld drie even-snelle andere laptops kopen, waarvan sommige ook al aardig dun zijn. Ik wil best wat meer betalen voor design enzo, maar 3 keer zo duur gaat me toch te ver.

Daarnaast speel ik spellen en dan is Windows toch echt noodzakelijk. Als je nou gewoon OS X los kon kopen, dan zou ik best nog overwegen voor op een tweede systeem of voor een laptop.

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 3 november 2010 11:14

green944 schreef op woensdag 03 november 2010 @ 11:08:
Eigenlijk is een apple gebruiker, iemand die geen zin of tijd (meer) heeft om te tweaken :+
Bwa, dan gebruil je toch gewoon bootcamp.

Door Tweakers user sebastius, woensdag 3 november 2010 11:15

Niks speciaals aan een Air? Tja, qua CPU niet. Kijk eens naar de accu en de software :)

Door Tweakers user Punkie, woensdag 3 november 2010 11:16

Om dan maar meteen een fan te worden van het merk, daar heb ik mijn bedenkingen bij. Ten eerste omdat het een programma is en niet veel reflecteert over het OS of het gehele hard/software systeem. M.a.w. je conclusie volgt niet uit je argumenten.

Oh ja, iPhoto is goed, het is zelfs een vlaggeschip omdat dit boven alternatieven uitsteekt.
Net zoals de gnutools of ReiserFS. En laten we excel niet vergeten. Maar 1 applicatie maakt de lente niet. Al draagt een mac een gouden ring, hij is en blijft....

Door Tweakers user sebastius, woensdag 3 november 2010 11:18

@Punkie, ik ben niet voor één app fan geworden hoor :) Het gaat om het gehele geintegreerde gevoel. Al mijn creatieve werk staat netjes georganiseerd zonder dat ik er moeite in hoef te steken. En ik ben geen fan, ik ben liefhebber. Ik ben geen Apple Evangelist ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 november 2010 11:19]


Door Tweakers user ChojinZ, woensdag 3 november 2010 11:28

Dit is geen persoonlijke aanval of een waarde oordeel maar hoe komt het toch dat vooral Apple/Mac fans de behoefte hebben om dat fantastische mac gevoel naar buiten te brengen?

Als iemand een blog schrijft over hoe fantastisch een bepaald product is, dan gaat dat 9 van de 10 keer over een Apple product.

Nu heb ik ook een aantal producten thuis waar ik helemaal lyrisch over ben, maar ik heb nu nooit de behoefte om dat meteen van de daken te schreeuwen.

Door Tweakers user AintNotMe, woensdag 3 november 2010 11:45

@Choijn

Ik kan hier zo snel twee redenen voor bedenken

1) Als je ergens enthousiast over bent vinden een hoop mensen het leuk er wat over te zeggen. Maakt niet uit of dat een voetbalclub, een computer of je nieuwe auto is.

2) Ook sterk een reactie hoop een groot aantal hate-boys hier op tweakers die al beginnen te schuimbekken zo snel ze het woord apple horen. Als je dan zelf het wel een goed product vindt dan ga je ook sneller een bericht plaatsen.

Door Tweakers user Spesh, woensdag 3 november 2010 12:12

De nieuwe Macs die Apple dit keer geïntroduceerd heeft, zijn nog beter dan die van de voorgaande keren. Het is ongelofelijk dat ze zichzelf weer hebben weten te overtreffen. Het is bewonderenswaardig dat een bedrijf door haar hele bestaan heen dusdanig innovatief weet te zijn en zowel consumenten als concurrenten keer op keer weet te verrassen met nieuwe creatieve ideeën. Het ogenschijnlijke gemak waarmee de apparaten op de markt worden gezet maakt menigeen jaloers, iedereen wil immers maximaal rendement voor minimale inspanning.

Wie had ooit verwacht dat de iMac en Mac Pro verbeterd konden worden? Apple was kennelijk zelf de enige, en ze hebben het, zoals altijd, weer ongekend bij het rechte eind. De Macs zijn mooier dan ooit tevoren, krachtiger dan ooit tevoren en interessanter dan ooit tevoren. En dan de trackpad, wat een waanzinnige gadget zeg! Wie één reden kan bedenken om geen Mac te kopen, krijgt van mij een medaille.

Ik heb meteen al het nieuwe fantastische speelgoed besteld om mezelf voor de komende maanden weer te kunnen bevredigen, tot er iets nieuws uitgebracht wordt. De al ongekend goede souplesse en stijl is wederom naar een hoger plan getild, en ik neem aan dat ik daar met veel plezier van ga genieten. Ik zou niet één reden weten te bedenken om Apple te benadelen. Hoewel ik een overtuigd atheïst ben, durf ik het bedrijf en de CEO niet anders dan goddelijk te kwalificeren. Deze presentatie maakt de producten van alle andere producenten in één keer derderangs, nietswaardig en ronduit onbetekenend. Ik ben er dan ook heilig van overtuigd dat binnen 5 jaar elke computer die op deze wereld bestaat, van Apple afkomstig is.

Apple is en blijft de toonaangevende partij op het gebied van consumentenelectronica, en dat hebben ze vandaag eens te meer bewezen. Ik wil de poster van dit bericht dan ook hartelijk bedanken voor het promoten van Apple gear. Het is vanzelfsprekend geweldig dat meer en meer mensen in aanraking komen met het Apple-evangelie.

Met dank aan mcdronkz.

Door Tweakers user ChojinZ, woensdag 3 november 2010 12:27

AintNotMe schreef op woensdag 03 november 2010 @ 11:45:
@Choijn

Ik kan hier zo snel twee redenen voor bedenken

1) Als je ergens enthousiast over bent vinden een hoop mensen het leuk er wat over te zeggen. Maakt niet uit of dat een voetbalclub, een computer of je nieuwe auto is.

2) Ook sterk een reactie hoop een groot aantal hate-boys hier op tweakers die al beginnen te schuimbekken zo snel ze het woord apple horen. Als je dan zelf het wel een goed product vindt dan ga je ook sneller een bericht plaatsen.
Daar kan ik me wel in vinden. Alleen heb ik het idee dat de drang, om je product de hemel in te prijzen, bij Apple gebruikers groter is dan bij andere gebruikers.

Niets mis mee natuurlijk, maar het viel mij gewoon op.

Door Tweakers user Aham brahmasmi, woensdag 3 november 2010 12:35

Want wat is tweaken eigenlijk? Tweaken is naar mijn idee het principe dat je iets naar je hand wilt zetten zodat het precies doet wat je wilt. Dat deed ik ook, al jaren. Na elke verse installatie was ik uren aan het rommelen om het Start menu precies naar m'n zin te krijgen, om te zorgen dat de virusscanner zich gedroeg etc etc.
Dit soort dingen deed ik vooral in het Windows 98 tijdperk en ook nog vrij veel met XP. Bij Vista en 7 heb ik het bijna helemaal laten vallen. Vooral bij 7 heb ik vrijwel helemaal geen behoefte meer om dingen te tweaken.

Het bij de hand genomen (en niet losgelaten worden) door Mac applicaties zoals iTunes staat mij nogal tegen. Ik hoorde eens van twee vrienden (één v/d twee is nota bene programmeur) die Mac gebruiken dat ze mp3's van elkaar wilden kopiëren, maar niet wisten of de bestaande mp3's gewist zouden worden als je met een andere bron synchroniseert. Ze dachten dat er misschien wel een manier/hack voor zou zijn... Ik vond dit nogal "mind boggling" omdat voor mij als Windowsgebruiker, een mp3 gewoon een bestand is wat je vrijelijk kunt kopiëren en verplaatsen.

Aan de andere kant kan ik mij wel voorstellen dat als software écht goed werkt (in overeenstemming met persoonlijke voorkeuren), dat zelfs een tweaker daar een hele hoop controle voor op wil geven. Vanwege de verhalen van Mac-gebruikers heb ik tot nu toe toch iets teveel het gevoel dat het Mac platform als een gevangenis voor mij zal aanvoelen. :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 november 2010 12:38]


Door Tweakers user i-chat, woensdag 3 november 2010 12:42

AintNotMe - dat vind ik toch wel een beetje een non argument.

toch nog even wat puntjes,

ten eerste vind ik dit een prettig stuk om te lezen de schijver houd het bij zichzelf en dat leest prettig het is een open stukje dat ik persoonlijk voor het eerst sinds tijden eens niet 'fanboyerig' vind een groot pluspunt dus.

toch heet ChojinZ, wel een punt ik gebruik voor het merendeel mijn ubuntu laptop en ik heb dorogaans heelmaal niet het gevoel ubuntu te moeten promoten. natuurlijk gebruik ik die 'kennis' om mensen erop te wijzen wat het is, of dat het in hun geval best wel eens de moeite zou kunnen zijn. maar ik kan mezelf er toch niet op betrappen uit mezelf er een stukje over te schrijven.

Door Tweakers user EasyBoarder, woensdag 3 november 2010 12:56

Als je een apple koopt verdiep je je daar van tevoren goed in. Persoonlijk heb ik veel opgezocht over hoe het onder de motorkap van OSX werkt.

Een aantal maanden geleden kreeg ik mijn MacBook pro dan eindelijk binnen. De truuc is inderdaad om alles wat je ooit van computers (en vooral Windows) wist, los te laten en opnieuw te beginnen. Wat verbazingwekkend makkelijk was.

Om te gamen heb ik nog steeds een stevige Windows bak die ik naar alle wensen aan kan passen, mocht dat nodig zijn. maar ook niet eerder.

Voor ik een Mac had, was ik absoluut niet tegen. ik koos geen kant o.i.d. Ik zag gewoon hoe het in elkaar zit en eerlijk is eerlijk.. Als je alleen al kijkt naar het installeren van applicaties en de werking van je systeem na maanden van software installeren, geef ik echt de kroon aan apple. Iedereen weet immers (veel mensen in elk geval) hoe een kriem het Windows register kan zijn.

Om maar een voorbeeldje te noemen :)

Door Tweakers user ChojinZ, woensdag 3 november 2010 14:20

easyboarder schreef op woensdag 03 november 2010 @ 12:56:
Als je alleen al kijkt naar het installeren van applicaties en de werking van je systeem na maanden van software installeren, geef ik echt de kroon aan apple.
Kheb niet zoveel ervaring met Apple dus misschien dat je dat kan uitleggen?
De installatie van software op windows vind ik persoonlijk ook een fluitje van een cent. Meestal is het niet meer dan 3 klikken. Wat maakt de Mac dan zoveel makkelijker?

Door Tweakers user AintNotMe, woensdag 3 november 2010 14:27

@i-chat

je zegt 'voor het eerst sinds tijden eens niet 'fanboyerig' '

Ik heb zelf geen problemen met iemand die gewoon enthousiast is over een product.
De persoon die dit artikel geschreven is klinkt enthousiast en zou alleen daarom al als fanboy omschreven kunnen worden.

De extra betekenis die hier meestal aan fanboy wordt gegeven is dat dit een minderwaardig persoon is, alleen enthousiast is om er bij te horen en geen technische kennis heeft.

Hierdoor heb ik moeite met mensen de fanboy op deze manier gebruiken.

Overigens zie ik op je tweakblog uitgebreide stukken over ubuntu en aanverwante zaken, wat je ook nog eens tot een leugenaar maakt.


Bedenk me ook dat mijn reactie niet meer gaat over het artikel, mijn excuses aan Sebastius, ik zal verder mijn mond houden

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 november 2010 14:29]


Door Tweakers user WeeJeWel, woensdag 3 november 2010 15:10

ChojinZ schreef op woensdag 03 november 2010 @ 14:20:
[...]


Kheb niet zoveel ervaring met Apple dus misschien dat je dat kan uitleggen?
De installatie van software op windows vind ik persoonlijk ook een fluitje van een cent. Meestal is het niet meer dan 3 klikken. Wat maakt de Mac dan zoveel makkelijker?
http://static.joost.com/r...oad/MacOSX_installer2.gif

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 november 2010 15:10]


Door Tweakers user Sgreehder, woensdag 3 november 2010 15:25

Ik zie het meer als de bijhorende visie. Achter OS X zit die van een OS voor de veeleisende thuisgebruiker of professional (denk aan artsen, artiesten, designers). Microsoft moet zich ook nog bezighouden met een zakelijke markt en bedrijfsomgevingen, Linux heeft die van open source (naar mijn mening een belabberde visie als het gaat om besturingsystemen).

Het valt allemaal vast nog wat mooier te definieren (ik denk dat je het zelfs kunt terugvinden in de architectuur van deze software), maar ik vind dat je op deze wijze redelijk goed kunt aanwijzen waarom besturingsystemen uitblinken of laten afweten.

Door Tweakers user tomvonk, woensdag 3 november 2010 18:39

@Choijn
Het is misschien ook zo dat Windows mensen niet echt de behoefte hebben om te zeggen hoe het met windows zit omdat al veel mensen dat gebruiken, en linux word heel weinig gebruikt. Dus Mac heeft precies het goede marktaandeel.
Denk ik.

Door Tweakers user EasyBoarder, woensdag 3 november 2010 20:11

ChojinZ schreef op woensdag 03 november 2010 @ 14:20:
[...]


Kheb niet zoveel ervaring met Apple dus misschien dat je dat kan uitleggen?
De installatie van software op windows vind ik persoonlijk ook een fluitje van een cent. Meestal is het niet meer dan 3 klikken. Wat maakt de Mac dan zoveel makkelijker?
Onder Windows een applicatie installeren is inderdaad een fluitje van een cent. maar het kan simpeler en beter om 2 redenen:

1. In Windows loop je een (soms) erg uitgebreid installatie proces door, wat in OSX zo kort mogelijk gehouden wordt. Soms sleep je zelfs alleen het programma icoon naar je bibliotheek en DONE!

2. Tijdens een installatie onder Windows worden er ook register strings aangemaakt. Niet gek, als je bedenkt dat dat de manier is waarop Windows werkt. Helaas is dit een nadeel op lange termijn, want het kan een pc flink traag maken naarmate je meer installeert. Veel 3rd party applicaties verwijderen de register string niet eens na een uninstall (waardoor die string bij het opstarten van je pc toch nog geladen wordt. OSX (of algemeen Mac) werkt niet met een register. Je kunt zelfs een programma verplaatsen terwijl je het open hebt. Als je in OSX een programma wil verwijderen, delete je gewoon het desbetreffende icoon, en weg is het. OSX hoeft ook geen register te laden. alleen de bibliotheek met de uitvoerbare programma bestanden, wat in feite gewoon een map is. Een soort map met snelkoppelingen zoals in Windows, maar in OSX blijft het hierbij. 1 map, 1 uitvoerbaar bestand, geen register, geen restjes van programma's die achterblijven na een uninstall.

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 november 2010 20:14]


Door Tweakers user ieperlingetje, donderdag 4 november 2010 14:51

easyboarder schreef op woensdag 03 november 2010 @ 20:11:
[...]
Tijdens een installatie onder Windows worden er ook register strings aangemaakt. Niet gek, als je bedenkt dat dat de manier is waarop Windows werkt. Helaas is dit een nadeel op lange termijn, want het kan een pc flink traag maken naarmate je meer installeert. Veel 3rd party applicaties verwijderen de register string niet eens na een uninstall (waardoor die string bij het opstarten van je pc toch nog geladen wordt. OSX (of algemeen Mac) werkt niet met een register. Je kunt zelfs een programma verplaatsen terwijl je het open hebt. Als je in OSX een programma wil verwijderen, delete je gewoon het desbetreffende icoon, en weg is het. OSX hoeft ook geen register te laden. alleen de bibliotheek met de uitvoerbare programma bestanden, wat in feite gewoon een map is. Een soort map met snelkoppelingen zoals in Windows, maar in OSX blijft het hierbij. 1 map, 1 uitvoerbaar bestand, geen register, geen restjes van programma's die achterblijven na een uninstall.
Niet helemaal waar, een applicatie maakt ook .plist bestanden aan (een soort van register maar dan enkel voor die app). Voordeel is wanneer instellingen geladen moeten worden, enkel dat ene bestand(je - meer dan een XML bestand is het meestal toch niet) gelezen wordt, terwijl bij het register dat 1 groot bestand is NTuser.dat en nog een paar bestanden)

Nadeel natuurlijk is dat na verloop van tijd je met een ganse hoop .plist bestanden zit, en meeste programma's verwijderen die niet na het deïnstalleren.

Door Tweakers user lemaclemac, donderdag 4 november 2010 17:30

Welkom in de rustige relaxte wereld van een MAC gebruiker.

We can now make things done and before the deadline.

Door Tweakers user alwinuzz, woensdag 8 december 2010 05:30

Dit is het allereerste Apple bericht dat ik ooit gelezen heb, wat me ook echt de kriebels geeft om verder naar Apple te kijken. Goed gedaan :)

Reageren is niet meer mogelijk