NML: Promotiefilmpjes en Rekensommen

Door sebastius op maandag 1 november 2010 17:54 - Reacties (9)
Categorieën: Afstuderen, Onderwijs, Views: 2.720

Vandaag ben ik in de ochtenduren weer met mijn vier rekenaars bezig geweest. Ik heb ze (beter laat dan nooit) extra tips en uitleg gegeven hoe je de iPod bij het rekenwerk kunt gebruiken. Ze zitten overigens al flink op het goede spoor. Een dame die eerst echt niks bakte van sommen 'onder elkaar' lukt het nu WEL! Helaas kan ik haar feedback filmpje niet laten zien (moet nog even checken of zij op youtube mag), je moet me maar geloven. Het zelfvertrouwen van het kind is echt flink omhoog geschoten. Als het wel mag verschijnt het filmpje hier morgen.

De Lego WeDo club is ook flink begonnen. Vandaag mochten een tweetal dames met het pakket aan de slag. Om het leuk 'te adverteren' heb ik voor in de gang tv een paar promotie filmpjes gemaakt:
Ook voor het iPod in de klas project heb ik een filmpje gemaakt. Helaas weinig spectaculair, maar het gaat er om dat ouders zien dat er innovatie bezig is :PVoortaan kort ik New Media Labs in de blogpost titel af tot NML, ik hoop dat het nog steeds duidelijk is dat het bij het zelfde project hoort.

Eerdere posts over dit project:

De introductie van het New Media Labs idee
De eerste stappen in de uitwerking van het plan
Een experimentje met Lego Wedo
De rekenfilmpjes voor het iKlas project (voor op de iPods dus)
Resultaten iKlas starttoets
Lego WeDo in actie!

Volgende: Waarom ik Apple liefhebber ben geworden 11-'10 Waarom ik Apple liefhebber ben geworden
Volgende: New Media Labs: Lego WeDo in actie! 10-'10 New Media Labs: Lego WeDo in actie!

Reacties


Door Tweakers user MMaI, maandag 1 november 2010 19:35

leuk dat het vorm begint te krijgen, wat me wel erg opvalt is dat de lego filmpjes ook groepswerk promoten, en daarbij veel sociale interactie stimuleren.
Jouw iPod in de klas principe zorgt daarbij in contrast voor een sterk isolement, de oordopjes etc. staan daar garant voor, heb je daar ook al over nagedacht?

Ook valt me op dat de iPod meer als gadget/rekenmachine wordt gebruikt dan als methode, in het filmpje zit de jongen nog steeds met een drie! tal boeken om zich heen, plus nog de iPod.

Door Tweakers user sebastius, maandag 1 november 2010 19:58

@MMal:

Sociale activiteit bij Lego klopt, dat is ook de insteek.

De iPod als sociale isolator is eigenlijk helemaal niet een probleem. Het kind gebruikt de iPod gemiddeld 3 a 4 minuten per dag nu, dan mag je je best even afzonderen. De hoeveelheid boeken baal ik ook van, dat is de o zo fijne methode Pluspunt die werkt met een lesboek, werkboek, schrift en plusboek. Gelukkig gaat die oude methode er na de zomer uit en komt er wat hips. Overigens gebruikt de knul de iPod niet als rekenmachine hoor, maar puur voor de rekeninstructie die er op staat!

Door Tweakers user sypie, maandag 1 november 2010 20:03

Morgen ga ik een presentatie geven over speelgoed in het onderwijs. Dit ga ik doen voor medestudenten van de Pedagogisch Technische Hogeschool, aan de Windesheim te Zwolle. Is maar een kleine presentatie maar gaat wel over iets waar maar weinig docenten over na denken volgens mij.

De doelgroep waar ik voor presenteer zijn wel de aankomend docenten aan het VO, 1e en2e klas.

Door Tweakers user sebastius, maandag 1 november 2010 22:03

@Sypie, je mag best mijn filmpjes gebruiken :) Ook wil ik wel eens met je mailen/DMmen er over, ik kende heel die opleiding niet.

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 2 november 2010 11:49

over de technische uitvoering en de kosten daarvan valt te twisten (en dat hebben we al eens gedaan) maar ik moet echt zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk ben hiervan dit is naar mijn idee toch wel iets waar die paar kneuters (sorry no offence) bij edu-buntu een behoorlijk voorbeeld aan kunnen nemen.

ik ben best wel benieuwd wat er zou gebeuren als je kosten hiervan wat kon drukken en een firmware kon bouwen waar heel veel van dit soort filpjes en bijhorende aplicaties bijeen gebracht kunnen woorden.

nu ben ik helemaal geen apple deskundige, en ook niet in android of welk ander embedded os dan ook, maar ik kan me zo voorstellen dat je nu nog maar 1 stap verwijderd ben om naast die filmpjes ook in JS of een andere script-taal bijbehorende 'interactieve' tooltjes / spelletjes te integreren.

Door Tweakers user sypie, dinsdag 2 november 2010 17:02

Loop ik vandaag bij één van onze docenten het hok in (ja zo groot zijn hun kantoortjes niet) zie ik daar een CD liggen met die krokodil er op! Aha, het is dus spul wat uitgedacht is door Lego en waar het onderwijs gebruik van kan maken. Kijk, dat biedt perspectief.

Over 3 weken is er de VeDoTech conferentie ik ben benieuwd wat er dan aan technische kennis rondloopt om te gaan interviewen.

En ja, ik wil ook met de Sebastius wel eens van gedachten wisselen over dit soort dingetjes in het onderwijs. Ik ben alleen bezig om docent te worden voor het voortgezet onderwijs, zo te zien aan de leerlingen is bovenstaande uitgevoerd in het basisonderwijs.

Door Tweakers user sebastius, dinsdag 2 november 2010 18:36

Ach, principes zijn het zelfde dus dat zou niet uit mogen maken. WeDo is uiteindelijk wel wat simpel voor bovenbouw middelbare school, maar voor de bruggers is er zat mee te doen.

Mijn slogan is met alles: De uitdaging zit in de beperkingen van het materiaal.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 2 november 2010 19:28]


Door Tweakers user i-chat, dinsdag 2 november 2010 20:30

Mijn slogan is met alles: De uitdaging zit in de beperkingen van het materiaal.
en ik altijd maar denken dat de grootste beperkende factor je eigen fantasie (of het gebrek daaraan) was, hoe stom kon ik zijn om zoiets te denken 8)7

kom op man die: "beperking van het materiaal" is zooooo NIET tweakerachtig.

Door Tweakers user sebastius, dinsdag 2 november 2010 20:33

nee je snapt me niet: juist door de beperkingen van het materiaal moet je creatief denken :)

Reageren is niet meer mogelijk