New Media Labs: Rekenen met iPods!

Door sebastius op woensdag 13 oktober 2010 11:31 - Reacties (11)
Categorieën: Afstuderen, Onderwijs, Views: 3.784

Voor het iKlas project (extra ondersteuning in de klas dmv iPods met Rekeninstructies) ben ik de afgelopen dagen flink bezig geweest om filmpjes te schieten.

Degenen die niet (meer) bekend zijn met baisschool rekenen: We leren de kinderen drie manieren aan om een standaard optelsom uit te voeren: Met de getallenlijn, tussen streepjes en onder elkaar. Waarom drie? Zodat een kind niet een kunstje kan, maar inzicht gaat krijgen in getalrelaties. Uiteindelijk kan het kind zelf kiezen voor een dominante strategie. Het probleem is momenteel dat zeer weinig kinderen de drie strategieën correct beheersen. Vaak kennen ze er maar ééntje en die wordt niet correct uitgevoerd.

Onderstaande filmpjes (de drie strategieën en een extraatje met het telraam voor de écht zwakke leerlingen) komen dus op de iPods. Ik heb gisteren elk kind geïnterviewd over hun rekenkennis en aan de hand daarvan selecteer ik een viertal kinderen die de komende maand dus de iPods mogen gebruiken. Aan het eind van de maand interview ik wéér alle kinderen om te kijken of de iPodders ten opzichte van hun klasgenoten significant verbeterd zijn.


Eerdere posts over dit project:

De introductie van het New Media Labs idee
De eerste stappen in de uitwerking van het plan
Een experimentje met Lego Wedo

Volgende: New Media Labs: Resultaten iKlas starttoets 10-'10 New Media Labs: Resultaten iKlas starttoets
Volgende: New Media Labs: Lego WeDo en Scratch 10-'10 New Media Labs: Lego WeDo en Scratch

Reacties


Door Tweakers user mcdronkz, woensdag 13 oktober 2010 11:51

Leer die kinderen rekenen met geld. Hoofdrekenen kan ik niet, behalve als er geld bij aan te pas komt.

Door Tweakers user Precision, woensdag 13 oktober 2010 12:14

mcdronkz schreef op woensdag 13 oktober 2010 @ 11:51:
Leer die kinderen rekenen met geld. Hoofdrekenen kan ik niet, behalve als er geld bij aan te pas komt.
Leren rekenen met geld, naja je kunt niets verdienen of verliezen dus het zou mij weinig kunnen schelen. Dan zou ik het liever op de normale leren :)

Door Tweakers user Hadron, woensdag 13 oktober 2010 12:15

Zou het dan niet eerder handig zijn om niet alleen te leren rekenen als er geld in het spel is?
Ik bedoel, het is leuk dat je drie peren voor een euro koopt, en dat drie peren voor twee euro waarschijnlijk duurder zijn, maar ik zou toch ook appels met peren willen kunnen vergelijken ;)

Door Tweakers user Snowmiss, woensdag 13 oktober 2010 13:28

Ik wist niet eens dat er zoveel manieren waren om te leren rekenen (met grote getallen) ;)

Door Tweakers user Thy King, woensdag 13 oktober 2010 13:43

Is 'plus' te moeilijk voor de kinderen?

Ik volg niet waarom kinderen 3 of 4 verschillende manieren moeten hebben om hetzelfde sommetje uit te rekenen? Wordt het daardoor niet alleen maar onduidelijker? Zelf zou ik voor manier 3 gaan, aangezien die het meest duidelijk is, met nummer 2 als 2e favoriet. Fouten komen vaker voor uit het verkeerd combineren van wanneer een getal meer dan '9' wordt.

Manier 3 is daarnaast ook toepasbaar voor overzichtelijk vermenigvuldigen (met 1 enkele uitbreiding).

Door Tweakers user Rowdy.nl, woensdag 13 oktober 2010 14:15

Thy King schreef op woensdag 13 oktober 2010 @ 13:43:
Is 'plus' te moeilijk voor de kinderen?

Ik volg niet waarom kinderen 3 of 4 verschillende manieren moeten hebben om hetzelfde sommetje uit te rekenen? Wordt het daardoor niet alleen maar onduidelijker? Zelf zou ik voor manier 3 gaan, aangezien die het meest duidelijk is, met nummer 2 als 2e favoriet. Fouten komen vaker voor uit het verkeerd combineren van wanneer een getal meer dan '9' wordt.

Manier 3 is daarnaast ook toepasbaar voor overzichtelijk vermenigvuldigen (met 1 enkele uitbreiding).
Ik stelde laatst na de vorige blog deze vraag aan mijn vriendin (lerares). Haar antwoord was dat omdat (jonge) kinderen kinderen het woord 'erbij' duidelijker vinden dan 'plus'.

En waarom meerdere manieren, dat heeft de poster troch al uitgelegd?
Waarom drie? Zodat een kind niet een kunstje kan, maar inzicht gaat krijgen in getalrelaties. Uiteindelijk kan het kind zelf kiezen voor een dominante strategie.
Ik gebruik om de verkenner in Windows te openen de toetsencombinatie WINDOWS + E. Een ander zal liever op 'Start' en vervolgens 'Deze computer' klikken. Iedereen heeft zijn haar voorkeur die men prettiger of makkelijker vindt. zoa is het voor kinderen offcourse ook... :)

Door Tweakers user wheez50, woensdag 13 oktober 2010 14:48

Erg leuk om te lezen en zien! Succes ermee. En @ hierboven, is het een spelvaud of express? "off-course" :*)

Door Tweakers user hopsa, woensdag 13 oktober 2010 16:53

4 kinderen krijgen een ipod met daarop de filmpjes.
Hoe wordt deze informatie aan de andere leerlingen aangereikt?
Aan het eind van de maand interview ik wéér alle kinderen om te kijken of de iPodders ten opzichte van hun klasgenoten significant verbeterd zijn.
Als je doel is om aan te tonen dat het gebruik van media bijdraagt aan begripsvorming, hoe voorkom je dan dat vriendjes/vriendinnetjes samen de ipods gaan gebruiken. Of dat de hele klas de op youtube beschikbare filmpjes gaat bekijken?

[Reactie gewijzigd op woensdag 13 oktober 2010 16:57]


Door Tweakers user Vizzie, woensdag 13 oktober 2010 16:57

Grappig om te zien hoe je dat soort dingen kunt leren, terwijl de meesten van ons dat waarschijnlijk al jaren blindelings en zonder erbij na te denken doen (behalve die ene tweaker hierboven die elke keer z'n portemonnee moet trekken als ie iets uit wil rekenen).

Maar hoe gebruik je de iPods nou precies? Daar zet je de filmpjes op zodat ze die kunnen kijken terwijl ze bezig zijn met hun rekenwerk? Of zitten er een soort leer-rekenen-apps op?

Door Tweakers user sebastius, woensdag 13 oktober 2010 17:24

@mcdronkz: Formeel rekenen is ook belangrijk. Geld ook wel, maar dat is weer een abstractielaag er bovenop.

@Thy King: Sommige scholen gebruiken erbij, sommigen plus. Mijn school gebruikt eigenlijk Plus, maar ik ben een beetje besmet door de vorige scholen en gebruik erbij. Hetzelfde heb je met 'eentjes' en 'losse'. De versc hillende manieren blijkt heel goed te zijn om kinderen vertrouwd te maken met de getallen. De getallenlijn is goed voor het denken in getalrelaties. Wat is groter dan wat (het is een hele ontdekking dat 11 meer is dan 10 etc). De streepjesmanier is handig om te kijken naar het verkorten (sneller uitvoeren van de handeling). Onder elkaar is handig voor formele afspraken, als het overschrijden van het 10tal.

@hopsa: Deze filmpjes zijn 'extra' materiaal voor die vier kinderen. De kinderen zijn nog niet computervaardig genoeg om stiekem te gaan youtuben. En de iPod is echt specifiek voor de aangewezen kinderen en dat spreken we ook met ze af (inclusief uitleg voor de klas)

@Vizzie: de iPods krijgen deze vier films er op. Tijdens het rekenwerk mag een kind er gebruik van maken als extra ondersteuning (naast de normale ondersteuning van de leerkracht). Het kind volgt dus wel de reguliere instructies etc etc.

[Reactie gewijzigd op woensdag 13 oktober 2010 17:26]


Door Tweakers user Pouwiel, woensdag 13 oktober 2010 20:50

Leuk opgezet en idee om zo uit te werken.

Ben benieuwd naar de resultaten...

Reageren is niet meer mogelijk