New Media Labs: Work in Progress!

Door sebastius op zondag 10 oktober 2010 12:09 - Reacties (6)
Categorieën: Afstuderen, Onderwijs, Views: 2.740

Mijn vorige post over mijn afstuderen is alweer een tijdje geleden. In de afgelopen maand is er best veel gebeurd. Het voorstel van de vorige keer is flink bijgeschaafd en beter passend in het budget.

Overwegingen

De aanpassingen zijn deels het gevolg van de volgende overwegingen:
Zelfstandigheid
De achterliggende gedachte bij het hele project is dat kinderen ZELF aan de slag gaan. Leerkrachten mogen niet/nauwelijks extra belast worden. Dit moet terug te vinden zijn in het materiaal en de software, het moet dus aanspreken en inspireren, maar ook in hoe stabiel alles draait met minimaal onderhoud (1x per jaar even 'doorlichten').
Olievlek principe (Child driven education)
In het verlengde van het bovenstaande punt, zelfstandigheid, willen we ook dat kinderen elkaar motiveren en leren. Er is helaas in het basisonderwijs weinig tijd voor leerkrachten om dit soort projecten te begeleiden. Handiger is om een paar 'stagairs', lees: een paar wizzkids uit de bovenbouw, in te zetten.

Hoe dit werkt? Kijk eens het volgende filmpje van Sugata Mitra: the child-driven education (met dank aan Gaming247):Dit filmpje kreeg ik bij de reacties op mijn vorige post toegespeeld en het dekt de lading super.

Vanuit het team verspreid ik dus de basiskennis onder een aantal kinderen. Deze gaan er zelf mee rommelen en leren zichzelf en anderen nieuwe dingen. Met projecten, opdrachten en wedstrijdjes motiveren we de kinderen te excelleren.
Klein starten
In vergelijking met het oorspronkelijke plan is mijn afstuderen in volume flink afgeslankt. Het aangevraagde budget van bijna 4000 euro was best fors, zeker voor een paar projecten die je beter als 'pilot' kunt benaderen.

Robotlab: 1 PC met Lego Wedo set (capaciteit 2 leerlingen)
Muziekstudio: oude Powermac G5 met Garageband (afkomstig uit filmlab), mengpaneel en keyboard
Filmlab: 1 nieuwe iMac voor filmbewerking en iTunes ter vervanging van de verouderde powerMac
iKlas: 2 iPod touches (ipv 4).

De gedachte achter het inkrimpen: Zodra er positieve resultaten zijn (vooral bij het iKlas project (digitale leerondersteuning dmv iPods)) dat er een innovatiebudget wordt aangevraagd om het project groot uit te kunnen voeren.

Lopende projecten

Muzieklab
Het muzieklab is op het hardwaregebied zo goed als klaar. De oude Powermac uit de filmstudio is fris opnieuw ingericht en schoongemaakt. Het USB muziek-keyboard is gevonden en getest en er blijkt ook nog een mengtafel op school te liggen die te gebruiken is. De komende weken wordt het 'hok' voor het muzieklab opgeruimd, geverfd en klaargemaakt. De software heb ik getest met een leerkracht die ontzettend van muziek is (maar niet van computers) en zij is helemaal enthousiast. Ook kinderen die zelf hun eigen muziekspel hebben opgenomen waren erg onder de indruk. We hebben ook al het eerste project/wedstrijd bedacht: Maak een soundtrack voor een scene uit het boek 'in naam van de Vrijheid', het vervolg op in het spoor van de Rode Leeuw

Todo: Instructiekaarten/filmpjes maken en werkplek inrichten.
Robotlab
De ICT stagair heeft een PC schoongeveegd en klaarstaan. Het Lego WeDo is besteld en deels binnen (de blokjes wel, de CD's met software nog niet...). De plek is uitgekozen, er moet nog wel een tafel komen.

Todo: Werkplek inrichten, Instructiekaarten maken
iKlas
iKlas is mijn 'pet project'. Hier heb ik echt nog meer zin in dan de overige projecten. Momenteel ben ik bezig met het opnemen van instructiefilmpjes van ongeveer anderhalve minuut per stuk.Dit blijkt echter best lastig te zijn. Je moet zeer efficient met de leerstof omgaan en ook nog eens consequent dezelfde benamingen gebruiken :P. Ach, het is een unieke ervaring :P

Ook ben ik al begonnen met de enquete en de starttoets op te stellen die na de herfstvakantie afgenomen gaan worden. De leerkracht van de 'proefklas' is erg geïnteresseerd in de resultaten en het project.

De insteek van iKlas is dat het een kleinschalig onderzoek is naar de meerwaarde van digitale hulpmiddelen in de klas: Als je kinderen informatie '24/7' tot hun beschikking stelt, wat kunnen ze dan bereiken?

Todo: Filmpjes afmaken, starttoets afnemen, begeleiden, eindtoets afnemen etc.

Eerdere posts over dit project:

De introductie van het New Media Labs idee

Volgende: New Media Labs: Lego WeDo en Scratch 10-'10 New Media Labs: Lego WeDo en Scratch
Volgende: Afstuderen: New Media Labs op de basisschool 09-'10 Afstuderen: New Media Labs op de basisschool

Reacties


Door Tweakers user MMaI, zondag 10 oktober 2010 13:12

Leuke projecten als pilot. Ik deel niet je visie dat het docentloos / olievlekprincipe onderwijs een grote toekomst is beschoren, maar vind het desondanks toch interessant wat de gedachten hierover zijn.

Wat me wel opvalt, is dat je voor iKlas de gebruikelijke fout maakt bij het ontwikkelen vna digitaal lesmateriaal, je hebt nog steeds het pen-en-papier gedachtegoed, waar je dan een filpmje van maakt. Goed bekeken is dat gewoon hetzelfde als frontaal lesgeven (onderzoek freudenthal instituut). Voor digitaal lesmateriaal is het meer vna belang dat je de inhoud centraal stelt, op ene manier dat het alleen digitaal kan. (bijvoorbeeld directe feedback, digitale demonstratie door een avatarfiguur, etc.). Deze opzet is het gewoon een filpmje omdat het kan, ditzelfde kun je op een papier/krijtbord doen, en biedt dus ook geen meerwaarde tov bestaande methoden.

verder vind ik je keuze voor een mac-only platform ook wat vreemd, ik snap dat het misschien handig is omdat je ervaren bent met deze systemen, maar dit zal wel ten koste gaan van integratie met bestaande systemen, en dus door de school als complementair gezien worden, in plaats van de centrale rol binnen het onderwijs. Ik pleit niet om een volledig ander platform te gebruiken (lees: windows), maar wel om beter na te denken over mogelijkheden en doelstellingen, voordat je kiest voor een vendor-lock-in (wat Apple gewoon is). Verder beperk je op deze manier ook het principe van anywhere-anytime leren, leerlingen hebben thuis namelijk vaka geen toegang tot deze materialen, waardoor je het traditionele "schoolsysteem" in stand houd.

[Reactie gewijzigd op zondag 10 oktober 2010 13:15]


Door Tweakers user sebastius, zondag 10 oktober 2010 13:29

@MMal:

Docentloos onderwijs is NIET de toekomst. Het helpt echter wel. Ik ben nog steeds zeer van mening dat ik een noodzakelijk onderdeel van de klas en het leerproces ben :) Maar ik ben wel van mening dat extra dingen, zoals dit project, soms sneller opstarten als je het los laat in de groep.

iKlas is nu nog heel traditioneel ingezet. Dit is een bewuste keuze geweest:

1) Het oefeningetje wordt nu 'voorgedaan' op papier, zodat het kind direct deze instructie na kan doen.
2) Een app/avatar/feedback systeem is natuurlijk veel beter maar is in dit kleinschalige project niet haalbaar. Ik deel je mening wel dat de toekomst natuurlijk in apps zit.
3) De meerwaarde tov het krijtbord is het ten alle tijde beschikbaar staan van instructie. En of dat echt een meerwaarde is, onderzoek ik dus :)

Over de Mac keuze: ook dit is echt bewust gedaan. Ons filmlab werkt al met Mac/iMovie, de kinderen werken 50% van hun computertijd op Macs in het verhalenatelier. Integratie met bestaande systemen is via het netwerk gewoon mogelijk (exporteren als MP3/MP4 etc). De iPods zijn gewoon een logische keuze, dit zijn ideale spelers en ik ben nog geen goede concurrent tegen gekomen. Overigens heb ik niet algemeen een 'Mac' keuze gemaakt, maar bewust gekeken naar elke plaats en wat er voor nodig is. De robotplek krijgt géén Mac maar gewoon een Windows PCtje.

Overigens is een Mac veel onderhoudsarmer dan een Windows machine in mijn ervaring (en dat zegt iemand die tot 1 jaar geleden nooit met Mac heeft gewerkt). Ons Verhalenatelier heeft van 2004 tot 2010 gedraaid op oude iBook G4's met MacOSX. Nooit gelazer, nooit gedoe. De Windows machines daarentegen vereisen regelmatig onderhoud. Uiteraard zijn er prima oplossingen om ook Windows netjes en strak te houden, maar voor het basisonderwijs met een paar knutselaars als systeembeheerders is dat niet te doen.

Ik waardeer je scherpe blik en ik vermoed dat een deel komt omdat ik niet alle afwegingen in de blog gepost had.

[Reactie gewijzigd op zondag 10 oktober 2010 13:43]


Door Tweakers user i-chat, zondag 10 oktober 2010 13:59

ik denk dat ik ondanks enige tegenzin, mee ga met hmal's beweringen.

echter het pen en papier-like principe ben ik niet helemaal tegen, het idee van avatar's is naar mijn idee al genoeg keren beschikbaar gesteld en voegt bepaalde dingen niet toe. een van de belangrijkste is 'gevoel voor letters' er zal een tijd komen dat kinderen zo afhankelijk worden van qwerty dat ze niet eens weten wat een pen is en dat maakt me huiverig, tuurlijk is het belangrijk om al vroeg te leren typen, (dat gaat immers bijna 10x sneller dan schrijven, als je geoefend bent), maar op het moment dat je niet meer KUNT schrijven betekend dit dat je zonder je pc NIETS meer voorstelt.

wat betreft je vendor lock-in moet ik je gelijk geven, maar dat zelfde heb / krijg je ook als je windows gaat gebruiken.

het enige 'werkbare' alternatief is dan linux, niet omdat linux altijd zo geweldig is, maar omdat het 'gratis' is en voor iedereen te krijgen is, waardoor ouders met een mac en ouders met een pc het gewoonweg kunnen installeren ...

ik denk dan aan enkele verschillende opties:

1 een live cd - steek de cd erin, start de pc op en gaan met die banaan - gebruik desnoods een cloud omgeving om hun 'resultaten' op te slaan.

2 een virtual machine (virtualbox opstarten en het daar in draaien..
onder windows zou dat behalve virtualbox ook via wubi kunnen zijn).

3 en dat is voor mij minder favoriet (omdat je dan dezelfde lock-in krijgt) is een standaard installatie - ook al zou je dan kunnen aanbevelen om pappa's oude pc daarvoor in te richten met een nieuws soort edu-buntu (oid).

mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een van de bovenste 2...

juist omdat die behoorlijk portable zijn... bovendien zijn voor alle software die je noemt denk ik genoeg 'opensource alternatieven'

wat bedrijft je ipod ipad idinges. zou ik aanraden om eens te kijken naar die goedkope android namaak zooi, die dingen zijn namelijk een stuk goedkoper. en als je een goede importeur weet te vinden zul je wat betreft garantie en correcte features ook wel goed zitten. - dit soort systeemen in het 'basis' onderweis vallen en staan vooral bij de gratie van het uiteindelijke kostenplaatje.

zo'n a-pad versie met wifi enkele gb's geheuge, en de mogelijkheid om je eigen firmware erop te zetten met die tools en spelletjes die voor hen nuttig zijn lijkt me dan een stuk goedkoper als een ipod. bovendien als een kind er dan een kwijt raakt is het vervangen gelijk een stuk goedkoper... apads vind je in bulk waarschijnlijk al voor minder dan 80 dollar per stuk... en misschien voor education nog wel goedkoper....

Door Tweakers user sebastius, zondag 10 oktober 2010 16:17

@i-chat:

ik ga niet over PC/Mac/Linux beslissingen. Heb ik ook nu in dit project helemaal geen zin in. Ik heb gewoon de spullen besteld waar ik het idee van heb dat ze het beste werken met het minste onderhoud :)

iPods vervangen voor Android lijkt heel nuttig maar valt eigenlijk tegen als je kijkt naar beheer(s)baarheid, beschikbare apps en communicatie met de library pc. Dit is nu heel makkelijk te doen met iTunes en twee muisklikken. Instellen van een nieuwe iPod kan met iPhone Configuration Utility in 5 seconden klaar zijn. Kan iedere idioot. Ikzelf heb een jaar lang een Android (telefoon) toestel gehad en echt alles getest, maar op apps gebied en syncen loopt het zwaar achter op wat Apple in zijn portfolio heeft. Vendor lock is dan iets dat ik voor lief neem.

Door Tweakers user Ahrnuld, maandag 11 oktober 2010 10:57

Fantastisch initiatief, ook al kan ik zelf je rekenfilmpje niet volgen ;)

Ik denk ook niet dat docentloos onderwijs de toekomst is, maar dat veel kinderen er ongelooflijk veel van zullen profiteren als zij buiten de klassituatie in staat worden gesteld om kennis op te nemen en hier samen aan te werken.

Voor veel aspecten van leren zie ik in de toekomst de docent meer als de persoon die aangeeft wat er geleerd kan of moet worden, en die eventueel de kennistoepassing faciliteert.

Dat leren met het gebruik van multimedia effectiever is dan een docent voor de klas is op universitair niveau onderzocht (met positieve uitkomst!) en ik kan me goed voorstellen dat het in de primair en middelbaar onderwijs net zo goed werkt.

Ik kan nu al niet meer wachten op de resultaten! :9

[Reactie gewijzigd op maandag 11 oktober 2010 10:57]


Door Tweakers user sebastius, maandag 11 oktober 2010 15:02

@BerendBoon: De rekenfilmpjes worden nog flink op de schop genomen. Verder bedankt voor je steun!

Reageren is niet meer mogelijk