Hey! LaserVision!

Door sebastius op zaterdag 19 maart 2016 22:09 - Reacties (29)
Categorie: -, Views: 5.627

Vandaag was intens! Extreem intens en ik ben blij dat het achter de rug is. Ik heb vandaag vrijwillig in een laser gekeken ;)

http://cdn.instructables.com/FQT/MNV9/I2KBQQ2E/FQTMNV9I2KBQQ2E.LARGE.jpg

Al jaren draag ik een bril, zeker een jaar of 20/25. En nooit heb ik het ding echt kunnen waarderen. De laatste jaren intensiveerde dat zich toch wel bijna tot haat voor het ding. Lenzen vond ik nog veel meer gedoe, géén correctie is geen optie. En de laatste optie, laseren, was duur en eng.

Was.

Want zoals je al in de inleiding en titel hebt gelezen heb ik de behandeling vandaag ondergaan. Ik ben ondertussen wat kalmer, hopelijk kan ik een zinnig verhaal opschrijven :)

Vooraf

Enkele maanden terug kwam een bevriende hacker de space binnen zonder bril. Hij had zijn ogen laten laseren en was erg positief gestemd over de behandeling en de kliniek waar hij naar toe was gegaan. Uiteraard heb ik niet meteen de knoop doorgehakt, dat heeft best wel even gesudderd. Uitgebreid gesproken met de ervaringsdeskundige, websites bezoeken en nadenken volgde.

Ik heb na een tijd, ook omdat m'n brilleglazen weer een keer finaal verpest waren (bijna matglas op diverse plekken), de stoute schoenen aangetrokken en een afspraak gemaakt bij Visus oogkliniek, vestiging Rotterdam voor een intakegesprek.

Soorten laserbehandelingen
Grofweg zijn er drie soorten behandelingen om te laseren.

Lasik

De meest bekende techniek. Er wordt een flapje gemaakt van het hoornvlies, dat flapje klapt men opzij, met een laser branden ze een dun laagje weg, het flapje komt weer terug en je bent klaar. Verschil zit hem per behandelaar in hoe het flapje gemaakt wordt, met een microkeratoom of met een femto-laser. Microkeratoom is een verouderde techniek (vraag na of ze dit gebruiken!) en is een soort mesje. De Femto-laser doet hetzelfde maar dan een stuk preciezer, sneller en netter. Ga je voor Lasik, zorg dan dat ze die flap met een laser maken.

Herstelproces is relatief snel en redelijk pijnloos (net zoals de behandeling). Zichtherstel/verbetering dezelfde dag nog en binnen 2 weken zie je beter dan ooit (en dat groeit nog door gedurende een paar maanden).


TransPRK

Geen flapje maar direct de toplaag weg'frezen' met een laser. Is ook geschikt voor mensen met dunne hoornvliezen. Voordeel is dat het oog niet aangeraakt wordt (vinden veel mensen spannend). Nadeel is dat het een pijnlijk herstel is dat ook best even duurt (een week), je kunt dus ook een paar dagen niet werken waarschijnlijk. Zichtherstel/verbetering duurt ook langer.Smile

Nieuwe techniek, geen flapje maar er wordt een soort zakje gesneden in het hoornvlies waarna een flubbertje hoornvlies eruit gepulkt wordt. Schijnt nog beter/mooier/sneller te zijn maar het is ook wel ruim 2x zo duur. Ik heb me vanwege de kosten niet verder in Smile verdiept.

Visus
Visus is een van een aantal klinieken in ons landje die een laserbehandeling aanbiedt. Wat ik heel prettig vond in het onderzoekstraject is dat Visus luidt en duidelijk op de site heeft staan welke exacte technieken en apparaten ze hebben staan. Ik heb wel naar andere toko's gekeken (oa Bergman) maar die waren duurder of hadden verouderde spullen staan.

Vooronderzoek
Daar zit je dan, in een zakelijke nette wachtkamer van een kliniek om naar je ogen te laten kijken. De dames achter de balie blijken niet alleen goed in het ontvangen, ze voeren ook diverse handelingen uit in de kliniek zoals een aantal oogmetingen en assisteren bij de operaties. Dat is weer fijn voor mij, want als ik ze bel weten ze waar ze het over hebben.

Het vooronderzoek bestaat uit twee delen: een aantal geautomatiseerde oogmetingen (met van alles zoals oogdruk etc) en een deel met een oogarts die heel gedetailleerd naar de netvliezen kijkt, nog een oogmeting uitvoert met verdovende druppels zodat je een échte meting hebt. Die druppels hebben als nadeel dat je daarna eruitziet als een stoner ;) Ook ben je behoorlijk lichtgevoelig en kun je de eerste paar uur niet meer scherpstellen op dichtbij. Zorg dus dat je de route weet en kom niet met de auto. Je mobiel kun je NIET lezen. Oh en neem overdag een zonnebril mee.

Tijdens en na de meting krijg je heel veel informatie over de opties die je hebt om te laseren. Ik kreeg zowel TransPRK als Femto Lasik aangeboden, met daarbij nog een optie voor WaveFront. Wavefront is een addon bij diverse laserbehandelingen dat ze het profiel nog beter aan laten sluiten op je oog. Uiteraard kost het wat extra maar je doet het toch want je gooit toch genoeg geld stuk en het zijn toch je ogen enzo. Op papier spreken ze over beter contrast-zicht in diverse situaties.

Je gaat uiteindelijk de deur uit met een map met informatie en een offerte en een kaartje met drie afspraken: de behandeldatum, de 1e controle 24 uur later en de 2e controle 2 weken later.

Spanning
Die voelde ik eigenlijk niet gedurende een lange tijd. Ik maakte er grapjes over, kon er prima over praten. Twee dagen voor de behandeling sloeg ik nog eens de papieren er op na. En je raad het al: paniek. Gewoon irreële angst.

Behandeldag

Uiteindelijk ben ik toch gegaan. Vanochtend zat ik in de wachtkamer. Een laatste oogmeting deed de arts beslissen dat in mijn geval het niet nodig was om beide ogen te laseren, maar één. Gek genoeg luchtte dat op.

Ik en een stuk of 6 anderen werden een speciale wachtkamer binnengeleid. Lotgenoten met vaak veel zwaardere brillen dan ik. Allemaal gespannen maar het voelde ook wel goed, juist omdat we samen zaten. Nog wat last-minute instructies, de mogelijkheid om vragen te stellen. We mochten scrubs aan, kregen verdovende druppels in en verdorie... ik mocht als eerste...

Laser 1, de FemtoLaser
In de gang kreeg ik een officiele Visus teddybeer in m'n handen gedrukt. Weer een slimme zet. Je kunt deze heerlijk fijnknijpen als het spannend/ongemakkelijk is en je gaat niet met je handen naar je ogen.

De OK in en plaats nemen op een bed bij een groot apparaat. Het was tijd voor het lastigste onderdeel, de zuignap op het oog. Ongemakkelijk, doodeng en... zo voorbij. Toen het ding eenmaal vast zat werd er direct begonnen met het maken van het flapje. De arts telde af (overigens vertellen alle medewerkers de hele tijd wat er gebeurt, gaat gebeuren, wat je ziet/voelt/ruikt. Ik vond dat heel prettig). Binnen 30 seonden, mogelijk zelfs korter, was het klaar. Tijdens het laseren meende ik iets te voelen maar dat kan ook inbeelding zijn geweest. Ook heb ik het vermoeden dat ik wat gezien heb maar wederom dat kan ook blinde paniek en mijn visuele cortex zijn. Even snel als ik lag mocht ik weer opstaan. Mijn rechteroog zag wat wazig maar verder had ik het gevoel 'is dit alles'? (ik had natuurlijk 50% mazzel omdat ik maar 1 oog liet behandelen).

https://www.visusoogkliniek.nl/cms_img/col_tech5_v2.jpg

En nu het slimste van heel het proces bij Visus. Ik werd terug de wachtruimte ingeleid. De anderen zagen mij, zagen mij ontladen, zuchten en ontspanden zelf ook een beetje. Een voor een werd iedereen behandeld en even later mocht ik naar de daadwerkelijke laserbehandeling (stel nou na het maken van het flapje raak je in paniek en je rent de tent uit dan groeit het vanzelf weer terug. Wel even antibiotica en kunsttranen meenemen als je wegrent...)

Laser 2!
De volgende OK. De volgende vriendelijke handdruk en uitleg wat er gebeurt. Liggen op een bed, je wordt onder de laser geschoven, de oogleden worden opengesperd met een klem, de arts vouwt het flapje uit de weg en je mag een paar tellen naar een prachtig rood en groen lampje kijken dat even later veranderd in een onwijs mooie lichtschow! Daarna flapje weer terug en je wordt naar de uitrustkamer gebracht.

https://www.visusoogkliniek.nl/cms_img/col_schwind_v3.jpg

Uitrusten en controle
Ogen dicht en lekker zitten. Dat mag je na al deze spanning. Niet heel lang, je krijgt vrij snel een druppel in de behandelde ogen en er volgt een controle om te kijken of alles zit zoals het moet zitten (het flapje is prima te verplaatsen nog als dat nodig is).

Je krijgt een broodje, instructie over het druppelschema, nog wat tips en je mag gaan. Eventueel kun je je bril ceremonieel weggooien in een grote vaas bij de receptie. Ik heb de mijne meegenomen voor een passender afscheid >:)

Thuis
Ondertussen zijn er wat uren verstreken. In het begin was het beeld nog wat mistig, dat is al veel minder. Straatverlichting hebben halo's maar ik functioneer nu prima zonder bril al! Het oog voelt regelmatig wat droog, prikt/zeurt een beetje maar niet echt iets geks. Het is wennen om zo structureel de boel te moeten druppelen (antibiotica en kunsttraan). Gelukkig bouwt dat ook weer af deze twee weken.

Daar zit ik dan. Zonder bril. Het ding is eindelijk weg. Nooit meer m'n bril omhoog duwen (mensen die mij nadoen deden dat als eerste, kennelijk deed ik dat HEEL vaak!), een 3d-bril normaal kunnen dragen, niet m'n vriendin haar ogen uitsteken bij het knuffelen, 's ochtends kunnen zien wat ik doe (nou ja zo erg was m'n afwijking ook niet), maar vooral: NOOIT MEER DAT KLEREDING POETSEN!

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/f58949a7317f89fa773c53b9f736fcdf_zps7bpp30kx.jpg
Met dank aan PolyFloyd

Volgende: Hackers! 03-'16 Hackers!
Volgende: Ik leef nog! En ja ik ga ook weer schrijven! 01-'16 Ik leef nog! En ja ik ga ook weer schrijven!

Reacties


Door Tweakers user Jogai, zaterdag 19 maart 2016 22:18

En wat is de resolutie?

Ik heb niets aan mijn ogen, maar volgens mij zou ik juist niet willen weten hoe het werkt en welke stappen ze doen. "Het zijn toch je ogen enzo..." Ik zou willen weten wat het meest precies / en de kans op complicaties is en meer niet.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 19 maart 2016 22:21]Door Tweakers user TheMazzter, zaterdag 19 maart 2016 22:24

Nooit meer even je bril af om iets kleins van heel dichtbij te kunnen bekijken...

Door Tweakers user sebastius, zaterdag 19 maart 2016 22:29

TheMazzter schreef op zaterdag 19 maart 2016 @ 22:24:
Nooit meer even je bril af om iets kleins van heel dichtbij te kunnen bekijken...
Wel verlies ik een stukje van dat heel dichtbij zien natuurlijk. Mijn rechteroog kon focussen tot op 5 a 10 cm, dit zal verschuiven naar een normale afstand :)

Door Tweakers user Damic, zaterdag 19 maart 2016 22:42

Hoe groot was je afwijking en tot hoeveel kunnen ze gaan? Ik zit op -7.25 :(

Door Tweakers user sebastius, zaterdag 19 maart 2016 22:45

Damic schreef op zaterdag 19 maart 2016 @ 22:42:
Hoe groot was je afwijking en tot hoeveel kunnen ze gaan? Ik zit op -7.25 :(
Ik zat op -1,75 oid.

Ze kunnen best ver gaan maar de resultaten bij hele grote afwijkingen schijnen minder blijvend te zijn. Je moet er denk ik gewoon een keer heen om je te laten informeren. Intakegesprek is vrijblijvend en gratis.

Door Tweakers user ljsquare, zondag 20 maart 2016 00:42

Damic schreef op zaterdag 19 maart 2016 @ 22:42:
Hoe groot was je afwijking en tot hoeveel kunnen ze gaan? Ik zit op -7.25 :(
Afhankelijk hoe dik je hoornvlies is, kan je deze sterkte met een laser behandelen. Als alternatief kan ook een implantlens worden geplaatst.

Door Tweakers user Aionicus, zondag 20 maart 2016 01:03

Beste Sebastius,

Ik heb zelf al een aardige -3 , nu vroeg ik mij toch af van hoeveel je ongeveer totaal kwijt was voor je behandeling en in hoeverre dit gedekt was door de verzekering. het klinkt wel heel intressant zoals je het ziet. Ik heb namelijk precies hetzelfde met mijn bril!

als je het niet in een reactie wilt neerzetten. Kun je het dan misschien in een dm naar me sturen. ik heb namelijk geen idee van zulke kosten en ik zou er wel voor willen sparen :)

Door Tweakers user ljsquare, zondag 20 maart 2016 09:42

Aionicus schreef op zondag 20 maart 2016 @ 01:03:
Beste Sebastius,

Ik heb zelf al een aardige -3 , nu vroeg ik mij toch af van hoeveel je ongeveer totaal kwijt was voor je behandeling en in hoeverre dit gedekt was door de verzekering. het klinkt wel heel intressant zoals je het ziet. Ik heb namelijk precies hetzelfde met mijn bril!

als je het niet in een reactie wilt neerzetten. Kun je het dan misschien in een dm naar me sturen. ik heb namelijk geen idee van zulke kosten en ik zou er wel voor willen sparen :)
De kosten van een behandeling zijn afhankelijk waar je het laat doen en welke behandeling wordt geadviseerd. Prijzen lopen vanaf een €600 (incl reis naar Turkije) tot een €5000,-- bij een goede en betrouwbare kliniek.
De verzekering is afhankelijk van je aanvullende verzekering.

Door Tweakers user sebastius, zondag 20 maart 2016 09:48

Aionicus schreef op zondag 20 maart 2016 @ 01:03:
Beste Sebastius,

Ik heb zelf al een aardige -3 , nu vroeg ik mij toch af van hoeveel je ongeveer totaal kwijt was voor je behandeling en in hoeverre dit gedekt was door de verzekering. het klinkt wel heel intressant zoals je het ziet. Ik heb namelijk precies hetzelfde met mijn bril!

als je het niet in een reactie wilt neerzetten. Kun je het dan misschien in een dm naar me sturen. ik heb namelijk geen idee van zulke kosten en ik zou er wel voor willen sparen :)
bij visus femtolasik incl wavefront 1400 voor 1 oog en 2400 voor beiden. Geen verzekeringsbijdrage.

[Reactie gewijzigd op zondag 20 maart 2016 09:48]


Door Tweakers user Pietervs, zondag 20 maart 2016 11:49

Mijn broer heeft zijn ogen een jaar of 10 geleden laten laseren.
Laatste tijd heeft hij toch weer een bril nodig: een leesbril... :o

Een jaar of twee geleden ben ik eens bij een opticien binnen gestapt om te informeren naar het laseren. Die vertelde me, dat ik gezien mijn leeftijd (46 destijds) ik beter een paar jaar kon wachten: als ik over een jaar of 5 een leesbril nodig zou hebben, kunnen ze ook de hele lens vervangen en zou ik dus helemaal van brillen verlost zijn. En geen kans meer hebben op het ontwikkelen van staar (hoewel ik die claim met een korreltje zout neem).

Geen idee of ik het over een paar jaar aandurf. Ik weet wel dat ik stiekem toch bewondering heb voor mensen die hun ogen laten laseren: ik vind dat best dapper! :)

Door Tweakers user vanaalten, zondag 20 maart 2016 11:54

Een laatste oogmeting deed de arts beslissen dat in mijn geval het niet nodig was om beide ogen te laseren, maar één.
Waar hangt dat van af? Wanneer is het noodzakelijk om ze tegelijk te doen?

De verhalen die ik lang geleden hoorde was dat je nachtzicht er minder door wordt - is dat nog steeds, merk je daar iets van?

Door Tweakers user sebastius, zondag 20 maart 2016 12:23

vanaalten schreef op zondag 20 maart 2016 @ 11:54:
[...]

Waar hangt dat van af? Wanneer is het noodzakelijk om ze tegelijk te doen?

De verhalen die ik lang geleden hoorde was dat je nachtzicht er minder door wordt - is dat nog steeds, merk je daar iets van?
te kleine afwijking. Dat oog zit op -0.5 oid.

Nachtzicht kan ik nog niet beoordelen, maar tis wel waarom ik de wavefront optie heb genomen zodat er minder halo's en glare ontstaan.

Door Tweakers user PricewatchJunk, zondag 20 maart 2016 16:38

Vandaag was intens! Extreem intens en ik ben blij dat het achter de rug is. Ik heb vandaag vrijwillig in een laser gekeken ;)

Al jaren draag ik een bril, zeker een jaar of 20/25. En nooit heb ik het ding echt kunnen waarderen. De laatste jaren intensiveerde dat zich toch wel bijna tot haat voor het ding. Lenzen vond ik nog veel meer gedoe, géén correctie is geen optie. En de laatste optie, laseren, was duur en eng.
Na het lezen van dit stuk verwachte ik eigenlijk dat je een machine gebouwd had om je eigen ogen te laseren. Ik weet niet of ik nu blij of teleurgesteld moet zijn. :P In ieder geval gefeliciteerd met het slagen van de correctie!

Door Tweakers user Haas_nl, zondag 20 maart 2016 16:48

@ iedereen die bij opticiens advies gaan vragen, de opticien is geen beschermd beroep. Dit mag elke idioot doen, en ze zijn er ook voornamelijk uit om geld te verdienen, niet om jou te helpen. (al weten ze zelf ook als ze beide kunnen doen het beter is)
2400 euro is wel nice, even jaartje sparen dan ga ik het ook doen denk ik.

Door Tweakers user Aionicus, zondag 20 maart 2016 18:30

Ik zit ook te denken eraan ja , 2400 euro is misschien nog wel te doen om voor altijd van dit gedrocht verlost te zijn.

Het enige waar ik me dan nog even zorgen over maak is het berichtje hierboven over leeftijd en na 10 jaar weer een leesbril , ik ben ook pas 30 :P

Door Tweakers user BlackMonkey, zondag 20 maart 2016 18:32

Interessant om te horen hoe dat allemaal werkt, en dat er nog wel aardig wat verschillen in kunnen zitten. Nu niet je veiligheidsbril vergeten bij het knutselen he :X ;)

[Reactie gewijzigd op zondag 20 maart 2016 18:32]


Door Tweakers user shejaidon, zondag 20 maart 2016 21:05

heb zelf ook een laserbehandeling gehad. en net als de TS kan ik het iedereen aanraden. enige aparte vind ik dat LASEK in zijn geheel niet aangeboden wordt. dat is toch de manier waarop mensen met fysieke beroepen zich het best kunnen laten behandelen (denk aan militairen, brandweer etc..). een vrij pijnlijke behandeling met lange hersteltijd maar geeft een iets stootvaster oog terug.

Door Tweakers user sebastius, zondag 20 maart 2016 21:09

shejaidon schreef op zondag 20 maart 2016 @ 21:05:
heb zelf ook een laserbehandeling gehad. en net als de TS kan ik het iedereen aanraden. enige aparte vind ik dat LASEK in zijn geheel niet aangeboden wordt. dat is toch de manier waarop mensen met fysieke beroepen zich het best kunnen laten behandelen (denk aan militairen, brandweer etc..). een vrij pijnlijke behandeling met lange hersteltijd maar geeft een iets stootvaster oog terug.
FemtoLasik heeft eigenlijk geen issues meer met flapjes die los gaan na 3 maanden genezing.

Door Tweakers user shejaidon, zondag 20 maart 2016 21:12

sebastius schreef op zondag 20 maart 2016 @ 21:09:
[...]
FemtoLasik heeft eigenlijk geen issues meer met flapjes die los gaan na 3 maanden genezing.
ahaa.. is voor mij ook alweer 2 jaar terug :p.
heb het vooral moeten ondergaan vanwege de wens nog naar defensie te gaan.

Door Tweakers user mgizmo, zondag 20 maart 2016 21:16

Ik was er paar jaar geleden ook mee bezig (inlezen) maar ik las ook veel verhalen dat mensen droge ogen hebben door de operatie en dus andere problemen hebben dan een bril opzetten/schoon moeten maken. Ik ben benieuwd hoe jouw ervaring is over een tijdje.

[Reactie gewijzigd op zondag 20 maart 2016 21:17]


Door Tweakers user sebastius, zondag 20 maart 2016 21:33

mgizmo schreef op zondag 20 maart 2016 @ 21:16:
Ik was er paar jaar geleden ook mee bezig (inlezen) maar ik las ook veel verhalen dat mensen droge ogen hebben door de operatie en dus andere problemen hebben dan een bril opzetten/schoon moeten maken. Ik ben benieuwd hoe jouw ervaring is over een tijdje.
Wat ik me heb laten vertellen is dat het een tijdje na de operatie wel zo is, maar dat het daarna over zou moeten zijn.

Door Tweakers user ljsquare, zondag 20 maart 2016 23:15

Pietervs schreef op zondag 20 maart 2016 @ 11:49:
Mijn broer heeft zijn ogen een jaar of 10 geleden laten laseren.
Laatste tijd heeft hij toch weer een bril nodig: een leesbril... :o

Een jaar of twee geleden ben ik eens bij een opticien binnen gestapt om te informeren naar het laseren. Die vertelde me, dat ik gezien mijn leeftijd (46 destijds) ik beter een paar jaar kon wachten: als ik over een jaar of 5 een leesbril nodig zou hebben, kunnen ze ook de hele lens vervangen en zou ik dus helemaal van brillen verlost zijn. En geen kans meer hebben op het ontwikkelen van staar (hoewel ik die claim met een korreltje zout neem).

Geen idee of ik het over een paar jaar aandurf. Ik weet wel dat ik stiekem toch bewondering heb voor mensen die hun ogen laten laseren: ik vind dat best dapper! :)
het klopt, tussen de 40-50/55 wordt een laserbehandeling afgeraden ivm de leesbril. Vanaf 50/55 wordt een lensvervang operatie geadviseerd. Eigenlijk is dat een staar operatie zonder staar. Omdat de natuurlijke ooglens wordt vervangen, ontstaat er geen staar meer.
Haas_nl schreef op zondag 20 maart 2016 @ 16:48:
@ iedereen die bij opticiens advies gaan vragen, de opticien is geen beschermd beroep. Dit mag elke idioot doen, en ze zijn er ook voornamelijk uit om geld te verdienen, niet om jou te helpen. (al weten ze zelf ook als ze beide kunnen doen het beter is)
2400 euro is wel nice, even jaartje sparen dan ga ik het ook doen denk ik.
Klopt, opticien is geen beschermd beroep. Iedereen mag zich opticien noemen. Als je onafhankelijke advies wil, ben je beter af bij een optometrist.

Door Tweakers user Kraziey, maandag 21 maart 2016 08:22

Erg interessant om jouw ervaringen te lezen! Zelf zit ik nu ook al steeds meer aan te denken om het te doen, maar heb toch altijd een soort "angst" ontwikkeld voor laserbehandelingen (totaal nergens op gebaseerd, weet niet waar het vandaan komt).

Mag ik vragen op welke locatie jouw ervaringen zijn gebaseerd?
edit: Eroverheen gelezen, Rotterdam dus :)

[Reactie gewijzigd op maandag 21 maart 2016 08:22]


Door Tweakers user TIGER79, maandag 21 maart 2016 08:59

Microkeratoom is dus blijkbaar ondertussen een verouderde techniek maar zeker niets om bang voor te zijn hoor ! Ik heb dat zelf ondergaan in 2004 toen Lasik nog erg nieuw was, sterker nog heb dat toen in Milaan gedaan omdat ze ver voorliepen tov hier...
Wat me opvalt is dat het toen allemaal in een enkele zitting gebeurde, dus niet eerst het flapje en dan laseren maar alles in een keer... Qua duur meen ik me te herrineren dat het snijden van het flapje een seconde of 30 per oog was en het daadwerkelijke laseren een minuut of twee per oog...
Nu zijn we dus 12 jaar verder en ik denk dat ik toch binnen een paar jaar iets van een bril moet gaan dragen aangezien ik iets minder scherp zie in een oog dus de verwachting van nooit meer een bril zul je een beetje moeten bijstellen aangezien je ogen simpelweg met leeftijd gaan verslechteren....
Desalniettemin raadt ik laseren ook nog steeds iedereen aan...

[Reactie gewijzigd op maandag 21 maart 2016 09:00]


Door Tweakers user hans_debruin, maandag 21 maart 2016 09:45

Bij mij is het ook alweer 11 jaar geleden. Beste investering die ik ooit gedaan heb. Nog steeds perfect zicht ook van heel dichtbij. Vooral als ik het wel eens vergelijk met andere mensen die blijken dan toch minder scherp zien. Bij mij gebeurde alles in 1 zitting. Wat ik me vooral herinner is de geur van verbrand vlees toen die laser aan ging. Beetje wat je ruikt als je een mug verbrand met zo'n elektrische vliegenmepper. :)

Zeker een aanrader!

Door Tweakers user _ferry_, maandag 21 maart 2016 15:47

Draag al jaren lenzen, en eigenlijk probleemloos, maar af en toe als ik weer zon verhaal hoor/lees van iemand die het heeft laten doen denk ik er ook over na.
In feite is het niet duurder dan lenzen, daar betaal ik elke maand +/-1/100e van van de laserbehandeling.
Maarja, toch dat friemelen en laseren in mijn ogen.... Misschien even wennen aan het idee.

Door Tweakers user johncheese002, maandag 21 maart 2016 15:48

Respect hoor. Toch wel creepy, mensen die aan je oog pielen. Ik zou er toch wel zenuwachtig van worden...je hoort ook zo vaak dat het fout gaat, of maar een tijdelijke verbetering geeft met daarna nog slechtere ogen dan voor de behandeling.

Schijnt dat bij iederen >50 jaar de ogen zodanig achteruit gaan, dat ook kleuren fletser worden etc. en dat laseren dan ook helpt bij het terugkrijgen van een goede visus met correcte kleurweergave. Scary shit, maar blij voor je resultaat! :)

Door Tweakers user Chocochaos, maandag 21 maart 2016 15:58

Ik heb ongeveer een jaar geleden ook een laserbehandeling ondergaan. Bij mij geen Lasik maar PRK Wavefront.

Bij PRK hoef je maar één keer onder de laser. Vantevoren wordt het oog verdoofd met druppels en wordt het epitheel (toplaag van het hoornvlies) losgeweekt met alcohol, waarna het er letterlijk afgehaald wordt. Daarna komt de laserbehandeling zelf, die duurt ongeveer een halve minuut per oog. Je ziet de laser wel beginnen, maar daarna verdwijnt je zicht helemaal, om kort na de behandeling alweer terug te keren. Het laseren zelf is totaal niet pijnlijk, het voelt alleen een beetje warm, en het kortstondig blind worden is wat creepy. Het meest nare vond ik zelf nog de klem die op je oog gezet wordt om te voorkomen dat je gaat knipperen.

Na de behandeling krijg je een bandagelens in en een heleboel druppels mee naar huis. Kort na de operatie moet je ontzettend veel (en veel verschillende) druppels gebruiken (het is dus belangrijk om een duidelijk druppelschema bij te houden). Druppelen blijft tot enkele maanden na de operatie nodig, maar steeds minder, en het went snel.

Het herstel verloopt verder wat anders dan bij Lasik: direct na de operatie heb je uitstekend en scherp zicht, maar in de dagen en weken erna wordt het wat minder. Het epitheel groeit dan (langzaam) terug, en dat leidt tot veel dubbelzien en soms best maffe optische effecten (alle autolampen en lantaarnpalen hebben er voor mij een paar dagen uitgezien als met ledstrips-verlichte fietsframes, erg amusant).
Er wordt bij PRK en Lasek altijd voor gewaarschuwd dat het herstel pijnlijk kan zijn, ik heb dit zelf niet ondervonden. Wel af en toe last van een prikkend oog, en met name de tweede dag na de operatie kon ik mijn ogen met geen mogelijkheid openhouden. Maar pijn heeft het nooit gedaan.

Ik ben vijf dagen na de behandeling weer aan het werk gegaan (de behandeling was op donderdag, dus uiteindelijk maar twee werkdagen gemist) en heb daar de DPI-instellingen op "standje opa" gegooid om alles een beetje te kunnen lezen.

Na een paar weken (lijkt best lang, maar er is prima mee te werken/leven) trekt het zicht weer bij en zie je alles scherp.
Ik heb helaas nog wel een restcilinder in mijn rechteroog, dit najaar dus waarschijnlijk nog een tweede behandeling om dat te corrigeren. Maar dat valt gelukkig onder de garantie van de kliniek, dus het kost (op wat oogdruppels na) niet meer geld.

Ik ben er in ieder geval ontzettend blij mee. Ik had geen hekel aan mijn bril, maar het is vaak gewoon ontzettend onhandig (3d-bril in de bioscoop, met skiën een sneeuwbril vinden die er overheen past, etc).

[Reactie gewijzigd op maandag 21 maart 2016 16:23]


Reageren is niet meer mogelijk