Gezinsherinneringen gered door 5 cent aan onderdelen!

Door sebastius op woensdag 21 oktober 2015 23:17 - Reacties (27)
Categorie: Electronica, Views: 7.294

Een lekkere Telegraaftitel, ik hoop dat mensen hem gaan snappen.

Een harddisk zoals alle anderen. Een standaard kreng van FreeCom, uit 2009 (sowieso, waarom staat je data ALLEEN op een 6 jaar oude schijf?). Van de ene op de andere dag DOOD.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0556_zps9peumekx.jpg

Op het labeltje aan de onderkant staat nog 'Design Sylvain Willenz'. Het is letterlijk een rubber zak. Zo'n beetje de stomste verpakking voor een harddisk die je kunt bedenken. Sylvain: het spijt me, misschien kun je leuk schetsjes maken en pitchen, maar hier zou ik niet m'n naam op willen zetten. Naast dat ie lelijk is (sinds wanneer is een rubber zak 'design') is het thermisch ook gewoon stom.

Edit: voor de lol, Google dat bedrijfje eens? Je krijgt een melding van Google dat de site mogelijk gehackt is... Oh, hij heeft wel een prijs gewonnen met die zwarte rubberen zak.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0558_zpsacnhrtv3.jpg
Ik voel de ellende al aankomen. Het zal toch niet...

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0559_zpss6va0fx8.jpg
Ja hoor, een te goedkoop printje om de boel aan te sturen. Nauwelijks Geen beveiliging op de voedingslijnen en voor de rest niet veel meer dan een paar connectoren en een USB-SATA chipje. FreeCom? FreeLoader. Dit kun je niet verkopen! Verderop doe ik een uitleg waarom dit printje zo ontzettend stom is. We zijn hier immers om een heel gezin hun herinneringen terug te geven ondanks hun onzorgvuldige vertrouwen in een stuk ellende.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0560_zpstzej7tux.jpg
Meten met de 'piep' stand tussen de 12v en de GND lijn.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0561_zps0wbnwtgh.jpg
PIEEEEEEP. Kortsluiting. 12v en GND zitten letterlijjk aan elkaar vast. Waarom?

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0563_zpsjwtkcynv.jpg
Door deze twee jongens. Deze twee diodes beschermen de elektronica van ongewenste stromen. Deze twee jongens geven hun leven voor jouw data. 5 cent aan onderdelen heeft ervoor gezorgd dat jouw te goedkope externe harddisk niet meer werkt maar dat de data nog wel werkt!

Bij 99% van de defecte schijven die NIETS meer doen (geen biep klik of krak) is een van deze twee jongens kaput. Doorgeslagen zodat de rest niet stuk gaat. Alles wat je nodig hebt om deze fix toe te passen is een multimeter van 20 a 30 euro om de diagnose te stellen, een tangetje en een soldeerbout van redelijke kwaliteit.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0564_zpsclb4odlo.jpg
Het lijk is verwijderd.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0565_zps4hpqc63f.jpg
Wij herinneren hier onze lieve Diode, zonder wie wij al onze familiefoto's kwijt zouden zijn. Rust zacht, goede diode!

http://i.imgur.com/bbWAmhA.jpg

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0566_zps8o1o0bz4.jpg
De data is nu gered, maar de schijf is onveilig. Direct leeghalen en weggooien is de enige optie!

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_0573_zpsjfqakiut.jpg
Okee, terug naar het USB-SATA printje, wat is er nou precies mis mee. Nou ja, het USB-sata deel zal ongetwijfeld redelijk zijn. Fuses in de datalijnen van de USB en het is allemaal robuust genoeg (behalve bij een echte USB-powersurge, maar goed dan is de PC ook wel dood waarschijnlijk.).

Mijn probleem is met het voedingsgedeelte. Er zit namelijk 0 bescherming op. De 12 volt lijn is DIRECT aan de harddisk doorverbonden. Een verkeerde adapter (verkeerd gepolarisserd) of een adapter die raar gaat doen (wat met goedkope China-troep niet onvoorstelbaar is) en de schijf wordt geroosterd. Shame on you FreeCom, shame on you!

Even voor de duidelijkheid, dit printje stuur ik ook niet mee terug maar wordt met enig gepast geweld hier aan mijn 'hall of fame/shame' genageld.

Lieve Tweakers, ik ga jullie tot evangelisten tegen de (externe) harddisks benoemen. Ze moeten weg uit onze samenleving. Iedereen plaatst er van alles op en schrikt dan als ze al hun data kwijt zijn. Backups snappen mensen niet terwijl het echt heel, heel makkelijk is. Voor de beginners zijn er diensten als DropBox, OneDrive, iCloud, Google Drive en nog veel meer. De enigszins gevorderden kunnen aan de slag met een NAS of met meerdere andere oplossingen. Laten we wel wezen, voor de meeste huis tuin en keukengebruikers zou een sync met DropBox al meer dan afdoende zijn.

Het kost een paar euro per maand en het kost 1 keer misschien 10 minuten om de boel in te stellen. En je bent klaar! Wat nou, mechanisch falen? Wat nou, huis brandt af. Mijn data is in orde (maar goed, je bent wel je huis kwijt...)!

Maak onderscheid in Onmisbaar, Misbaar en leuk om te hebben. De onmisbare data moet je echt minimaal op 2 plekken veilig stellen, bij voorkeur buitenshuis. Ook ligt de frequentie van deze backup vrij hoog. Een interne harddisk of een vast aangesloten externe disk (zoals bv een Time Capsule of een NAS, ja ik ben ook schuldig) is GEEN backup! Bliksem trekt dat ding zo naar de hemel toe ;)

Vind je het leuk, heb je aanvullingen, vragen of commentaar, meld het dan hieronder in een reactie. Vind je het echt een toffe blog, wil je dan een nominatie indienen voor Blog van de Maand?

tweakers - blog van de maand nominatie
plaats deze banner onder je eigen blog

Volgende: Liveblog: Sparkshack 2! (Hackerspace) 10-'15 Liveblog: Sparkshack 2! (Hackerspace)
Volgende: Crystalclear: USBstick repair 10-'15 Crystalclear: USBstick repair

Reacties


Door Tweakers user densoN, woensdag 21 oktober 2015 23:48

Kijk, lekker kort en krachtig. Heb je de diode moeten vervangen om het aan de praat te krijgen? of was verwijderen genoeg?

Door Tweakers user sebastius, woensdag 21 oktober 2015 23:51

densoN schreef op woensdag 21 oktober 2015 @ 23:48:
Kijk, lekker kort en krachtig. Heb je de diode moeten vervangen om het aan de praat te krijgen? of was verwijderen genoeg?
Deze diodes kun je zonder gewetenswroeging alleen maar weghalen. Je mist dan wel de fantastische bescherming die ze bieden.

(overigens klappen sommigen ook gewoon zonder reden).

Door Tweakers user RobinHood, woensdag 21 oktober 2015 23:53

Hee, precies dat ding ligt ook achter de PC van mijn moeder te liggen, met ook een stapel foto's.

Hmm.

[pluist aan zijn baard]

Misschien de belangrijke foto's eens op Onedrive stallen inderdaad, zijn er niet veel, kunnen dus prima op Onedrive. Veilig genoeg.

Mijn eigen "belangrijke" data staat in/op:
Onedrive: backup tegen vanalles en nogwat.
Op mijn SSD [met powerlosscaps en een erg goede staat van dienst] backup voor de HDD's
Op een HDD: backup voor de SSD
Op een HDD die doorgaans op mijn bureau ligt, niet verbonden met de PC: backup tegen bliksem, eventueel mee te nemen bij brand.

En mijn echt belangrijke dingen [materiële zaken] zitten in 2 kleine "kluisjes" die ik in geval van brand zo kan pakken. Daarin ook SD-kaartjes met een handjevol van de belangrijke data, die eens in de zoveel tijd opnieuw beschreven worden.

Nu nog mijn ouders zover krijgen, mijn vader stalt volgens mij al veel op Onedrive, maar mijn moeder nauwelijks.

Leuk blogje zo weer, gelukkig zijn het vaak kleinigheden die stuk gaan, een HDD die een stuiter gekregen heeft lijkt mij een stuk lastiger te redden.

Door Tweakers user sebastius, woensdag 21 oktober 2015 23:54

RobinHood schreef op woensdag 21 oktober 2015 @ 23:53:

Nu nog mijn ouders zover krijgen, mijn vader stalt volgens mij al veel op Onedrive, maar mijn moeder nauwelijks.

Leuk blogje zo weer, gelukkig zijn het vaak kleinigheden die stuk gaan, een HDD die een stuiter gekregen heeft lijkt mij een stuk lastiger te redden.
De truc zit hem in het volledig transparant automatiseren.

En inderdaad, dit zijn nog goed op te lossen zaken.

Door Tweakers user sfranken, donderdag 22 oktober 2015 01:49

RAID + NAS + Offsite backup door Google Drive en Dropbox voor alles wat ik ECHT niet missen kan. Als je daar eenmaal mee bezig gaat blijkt dat niet eens zoveel te zijn. Bij mij valt ~60% onder "Leuk om te hebben". Bij een <insert ramp hier> download/koop ik dat wel opnieuw..

Door Tweakers user Derice, donderdag 22 oktober 2015 07:55

Cloud storage moet goedkoper, ik kan simpelweg nu nog niet (economisch gezien) ~1TB per jaar aan dat die ik verzamel tegen gunstige tarieven in de Cloud syncen als back up. Losse hdd's kopen is nog steeds voordeliger.

Door Tweakers user verm_pat, donderdag 22 oktober 2015 08:07

Ik heb Exact dezelfde externe schijf bij mij liggen, in de lelijke rubberen zak.
Kwaliteit van het printje laat erg te wensen over. Eens in de zoveel tijd weigert deze bij mij dienst, maar de schijf zelf doet het nog prima.
Ik werk met een lokaal servertje (Raspberry PI) met meerdere externe disken er aan vast. Een van die disken is de bovenstaande, maar dat is slechts een tijdelijke downloads disk. Alles wat ik wil bewaren staat op 2 schijven, met een wekelijkse sync naar een derde. Deze kan ik meepakken bij een ramp oid.
Daarnaast een offsite sync naar mijn schoonvader toe die ook wekelijks de kritieke data overpompt (en andersom ook).

Door Tweakers user bonus, donderdag 22 oktober 2015 08:57

Ik heb op het moment standard een (rechtstreeks van af me moederbord) een sata kabel en een sata power liggen voor HD's die weer eens gered moeten worden. Via USB gaat me te traag en altijd klooien met voiding voor 3,5 inch HD's. Dus voor het opstarten ff de boel aansluiten en dan redden wat er te redden valt want idd de HD doet het meestal gewoon.

Ook vaak met complete "overgelopen" HD's met verrotte windows die niet meer opstarten.

Moet ook te vaak dingen fixen, en het is dat het zo leuk is om te doen, anders ;)

Door Tweakers user MicGlou, donderdag 22 oktober 2015 09:32

Derice schreef op donderdag 22 oktober 2015 @ 07:55:
Cloud storage moet goedkoper, ik kan simpelweg nu nog niet (economisch gezien) ~1TB per jaar aan dat die ik verzamel tegen gunstige tarieven in de Cloud syncen als back up. Losse hdd's kopen is nog steeds voordeliger.
Bij OneDrive heb je 1TB voor 7 euro in de maand... dat past echt niet economisch gezien? Plus dat je daar dan ook nog eens Office365 bij krijgt, in het totaal volgens mij economisch juist een goede deal.

Dropbox biedt voor 12 euro zelfs onbeperkt, dat wordt afhankelijk van de hoeveelheid data zelfs als snel economisch voordelig.

Buiten dat is het denk ik ook niet helemaal verstandig om alleen naar het economische aspect te kijken, je hebt bij een cloudstorage toch ook wel wat meer zekerheid en het gemak dat je het altijd en overal kan bereiken.

Door Tweakers user swtimmer, donderdag 22 oktober 2015 09:34

Derice schreef op donderdag 22 oktober 2015 @ 07:55:
Cloud storage moet goedkoper, ik kan simpelweg nu nog niet (economisch gezien) ~1TB per jaar aan dat die ik verzamel tegen gunstige tarieven in de Cloud syncen als back up. Losse hdd's kopen is nog steeds voordeliger.
Er zijn zo nu en dan O365 aanbiedingen waar standaard 1 TB aan OneDrive bij zit. Daarnaast hebben sommige chomebookjes ook een voucher voor vrij veel storage. Hoe goedkoop moet het voor jou zijn om nut te hebben?

Door Tweakers user O88088, donderdag 22 oktober 2015 10:33

Ik heb de mini-versie van die harddisk :) Ook met de mooie rubberen hoes ontworpen door Sylvain Willenz, maar dan een stukje kleiner en deze krijgt z'n stroom van de usbkabel zelf. Is deze net zo gevaarlijk of valt het door het gebrek aan een aparte voeding wel mee?

Door Tweakers user Rhitik, donderdag 22 oktober 2015 11:50

Leuk blog, goed geschreven, duidelijk verhaal.

Je adviseert online back-ups; maar hoe denk jij over privacy (bijv vakantiefoto's van de kids en het vrouwtje, zeker als deze gemaakt zijn in de badkamer tijdens een lollige badsessie)?

Een NAS heb (ken) ik niet. En is de externe harddisk vooralsnog de enige back-up (naast de gewone HD in de laptop)

Door Tweakers user DiehardRick, donderdag 22 oktober 2015 11:56

Laten we wel wezen, voor de meeste huis tuin en keukengebruikers zou een sync met DropBox al meer dan afdoende zijn.
Totdat de gebruiker het cryptovirus binnenhaald en de geencrypte bestanden gewoon gesynchroniseerd worden. Of als de gebruiker (per ongeluk) dingen verwijderd en dat doodleuk gesyncd word. Dag backup :(

Een sync is geen backup. Nooit.

Door Tweakers user Hopjesvla79, donderdag 22 oktober 2015 12:22

klopt dat een continue sync absoluut geen backup is..Maar gebrui z lf een sync programma wat daar, imho, een beveiliging voor heeft: Allwaysync kan je bv zo instellen dat na het syncen, de 'oude' data niet meteen gedelete wordt, maar in een verborgen folder wordt gezet voor een x aantal tijd of x aantal syncs (wat je maar instelt) en pas daarna gedelete wordt. Mocht het dus zo zijn dat mijn sync fout gaat, dan kan ik dus altijd de voorlaatste sync terug halen. cryptovirussen hou je daar natuurlijk niet mee tegen.

Door Tweakers user Peetz0r, donderdag 22 oktober 2015 16:41

Een sync is geen 'echte' backup in die zin, maar beschermt weldegelijk tegen hardware falen. Dat is al heel wat.

Door Tweakers user desert spider, donderdag 22 oktober 2015 16:46

Wat voor beveiliging had de print designer moeten toepassing om de HDD te beveiligen tegen omdraaien Plus/min en te hoge voltages?

Door Tweakers user peterpv, donderdag 22 oktober 2015 19:36

Er zijn verschillende mogelijkheden, de simpelste is een zenerdiode (zoals gelukkig wel aanwezig op deze harddisk), iets luxer is een zenerdiode en een zekering (dan gaat de zekering door maar de zenerdiode niet). Eventueel een poly-fuse die zekering gaat door bij overbelasting maar hersteld na een paar uur weer. Maar ja dat kost allemaal geld. Ze hadden mijn inziens beter geen extra adapter aansluiting op de print kunnen zetten en dan een USB kabeltje meeleveren met 2 USB stekkers. Eentje voor de data en eentje voor extra 5V voeding.

Door Tweakers user Sissors, donderdag 22 oktober 2015 21:18

DiehardRick schreef op donderdag 22 oktober 2015 @ 11:56:
[...]

Totdat de gebruiker het cryptovirus binnenhaald en de geencrypte bestanden gewoon gesynchroniseerd worden. Of als de gebruiker (per ongeluk) dingen verwijderd en dat doodleuk gesyncd word. Dag backup :(

Een sync is geen backup. Nooit.
Dropbox houdt ook gewoon oude versies bij. Net als Windows zelf overigens tegenwoordig als je het op de juiste locaties opslaat.

Door Tweakers user kidde, donderdag 22 oktober 2015 23:43

MicGlou schreef op donderdag 22 oktober 2015 @ 09:32:
[...]


Bij OneDrive heb je 1TB voor 7 euro in de maand..
Amateur :P Bij Tencent (professionele - want wel al jarenlang winstmakende variant van FB/Whatsapp) heeft 10TB Gratis!!!

http://www.1mtb.com/how-t...rage-from-tencent-weiyun/

Disclaimer: Op dit moment heb ik geen positie meer in Tencent Holdings Ltd. nog ben ik deze van plan komende 48h te nemen

Het enige wat mist is een Fuse-bestandssysteem om rdiff-backup (omgekeerde incrementele backup) te kunnen gebruiken.

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 oktober 2015 23:49]


Door Tweakers user johncheese002, donderdag 22 oktober 2015 23:54

DiehardRick schreef op donderdag 22 oktober 2015 @ 11:56:
[...]

Totdat de gebruiker het cryptovirus binnenhaald en de geencrypte bestanden gewoon gesynchroniseerd worden. Of als de gebruiker (per ongeluk) dingen verwijderd en dat doodleuk gesyncd word. Dag backup :(

Een sync is geen backup. Nooit.
Beetje syncer diffed zijn files en stuurt de changes naar een archive, net als bij CCC (carbon copy cloner/Rsync) crypted files van ransomware hebben toch ook andere extensies, las ik ergens? Maar goede opmerking verder! :)

Door Tweakers user Villean, vrijdag 23 oktober 2015 09:26

MicGlou schreef op donderdag 22 oktober 2015 @ 09:32:
[...]


Bij OneDrive heb je 1TB voor 7 euro in de maand... dat past echt niet economisch gezien? Plus dat je daar dan ook nog eens Office365 bij krijgt, in het totaal volgens mij economisch juist een goede deal.

Dropbox biedt voor 12 euro zelfs onbeperkt, dat wordt afhankelijk van de hoeveelheid data zelfs als snel economisch voordelig.

Buiten dat is het denk ik ook niet helemaal verstandig om alleen naar het economische aspect te kijken, je hebt bij een cloudstorage toch ook wel wat meer zekerheid en het gemak dat je het altijd en overal kan bereiken.
https://blogs.office.com/...e-office-365-subscribers/
Of gewoon unlimited storage. Gewoon even aanvragen. Was voor mij de rede om voor one drive te kiezen zit nu op 6TB.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 23 oktober 2015 09:26]


Door Tweakers user rorie, vrijdag 23 oktober 2015 09:39

Je hebt het hier over een soldeerbout van redelijke kwaliteit, kan je een voorbeeld hiervan geven? Heb zelf al een paar keer wat gesoldeerd aan mijn pilight home domotica projectje alleen word dit nooit echt netjes. Misschien kan je hier eens wat over schrijven / tips geven over solderen.

Door Tweakers user DiehardRick, vrijdag 23 oktober 2015 12:51

Peetz0r schreef op donderdag 22 oktober 2015 @ 16:41:
Een sync is geen 'echte' backup in die zin, maar beschermt weldegelijk tegen hardware falen. Dat is al heel wat.
Daar heb je zeker gelijk in, en ik ben meestal erg blij met de klanten die hun bestanden syncen.
Sissors schreef op donderdag 22 oktober 2015 @ 21:18:
[...]

Dropbox houdt ook gewoon oude versies bij. Net als Windows zelf overigens tegenwoordig als je het op de juiste locaties opslaat.
Jammer genoeg staat vorige bestandsversies niet op elke Windowsversie standaard aan, want vaak is dat de enige manier om nog wat bestanden terug te halen. Dat Dropbox ook vorige versies bijhoud wist ik niet, dat maakt het wel een backup ipv alleen een sync :)
crypted files van ransomware hebben toch ook andere extensies, las ik ergens?
Dat is dan een oude of ieg domme variant geweest. De slimmere variant(en) laten de extensies intact en encrypten ook bestanden op netwerkschijven (NAS / Server) waar ook vaak de backup staat...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 23 oktober 2015 12:52]


Door Tweakers user Xanaroth, vrijdag 23 oktober 2015 15:33

Heb ouders en grootouders met liefde voor foto's en films maken en bewaren. Hele plakboeken (en tegenwoordig dvd's) vol.
Alleen als puntje bij paaltje komt, ben ik nu richting de 30 aan het gaan en nog nooit is een van die krengen gebruikt. Enkel de dvd's, exact 1 keer, en dat was alleen omdat gechecked werd of het goed erop was gezet.


Dus ik doe het simpeler: maak uberhaupt gewoon geen foto's en films. Want uiteindelijk worden ze niet gemist als je ze niet hebt.

Dan heb je ineens aan 256GB SSD genoeg, scheelt enorm veel kopzorgen en geld.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 23 oktober 2015 15:34]


Door Tweakers user Fairy, donderdag 29 oktober 2015 10:22

peterpv schreef op donderdag 22 oktober 2015 @ 19:36:
Er zijn verschillende mogelijkheden, de simpelste is een zenerdiode (zoals gelukkig wel aanwezig op deze harddisk), iets luxer is een zenerdiode en een zekering (dan gaat de zekering door maar de zenerdiode niet). Eventueel een poly-fuse die zekering gaat door bij overbelasting maar hersteld na een paar uur weer. Maar ja dat kost allemaal geld. Ze hadden mijn inziens beter geen extra adapter aansluiting op de print kunnen zetten en dan een USB kabeltje meeleveren met 2 USB stekkers. Eentje voor de data en eentje voor extra 5V voeding.
Dat gaat niet met een 3½" disk, die heeft 12V nodig.

Door Tweakers user Speeddragon, woensdag 4 november 2015 17:21

als je de diode weghaald, zul je hem wel moeten overbruggen toch?

Wat ik me wel afvraag: je zegt dat het nadeel van het printje de beveiliging is van de voeding.
Maar mocht je nou een verkeerde adapter aansluiten/ verkeerd gepolariseerd. Frituur je dan echt de hardeschijf, of frituur je dan juist die diodes die er nu uitlagen?

Door Tweakers user computer1_up, zaterdag 7 november 2015 23:37

Moet zeggen dat ik het best met je eens ben over dat backups maken best simpel is. Onedrive of Dropbox gebruik ik al meerdere jaren voor deze doeleindes (schoolwerk en foto's, de rest is toch allemaal gedownloade zooi). Maar vertrouw ook hier niet volledig op! Ben hierdoor al regelmatig files kwijtgeraakt, of dat bijvoorbeeld dat ene boekverslag dat je af gemaakt had, waar doordatOnedrive doodleuk fileversies door elkaar heeft gehaald, de helft van het verslag weg was. Het zal je eindverslag van je studie maar zijn. Tuurlijk, alleen een USB stickje waar dit opstaat is nog veel onveiliger, maar please, zet niet al je belangrijke data ALLEEN op Onedrive oid.

Zoals noodzakelijk met iedere vorm van belangrijke data, zorg dat het minimaal op twee plaatsen staat. Ik heb wel al eens horen zeggen, "Als je data niet op drie plaatsen tegelijk staat, staat het er niet!".

[Reactie gewijzigd op zaterdag 7 november 2015 23:38]


Reageren is niet meer mogelijk