Mmmmultifix! Random acts of kindness en Hackspace!

Door sebastius op woensdag 26 augustus 2015 22:32 - Reacties (16)
Categorie: Knutselen, Views: 6.375

Wow. Gewoon WOW. Ik neem even voor het gemak aan dat je mijn nieuwe rubriek op de frontpage al hebt gezien. Het aantal views ten opzicht van mijn Tweakblog posts is enorm. Heel veel positieve reacties, een paar constructieve tips en een handjevol bagger. Al met al: epic win.

Een blogpost met diverse facetten dit keer. Korte en krachtige fixes en nog wat leuke dingen! Een lange post dit keer en geen TLDR; samenvatting!

Random act of kindness
Een principe waar ik in geloof. Wie goed doet, wie goed ontmoet. Een paar uur na het live-gaan van het Frontpage artikel kreeg ik een DM. Of ik een oude (2008) Macbook kon gebruiken die niet meer okee was. Cadeautje.

Eeh... Wat?

Even later bleek het niet om 1 Macbook te gaan, maar om 2.

Eeh... Wat?

En de tweede was van 2010, met een 256gb SSD, 1tb HDD en een sloot RAM (8gb).

EEEEH WAT?

Ik heb dus van een tweaker 2 Macbook Pro's gekregen! Hij werd gek van die machines en wilde er van af. Ik heb nog voorzichtig nagevraagd of hij wist dat het gewoon geld waard was. Hij dacht dat ik wel iemand was die dit spul kon gebruiken. Wow! Dat maak je niet meer vaak mee.

Eentje komt hieronder in een quick-fix, de ander heb ik wat meer tijd voor nodig.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_IMG_9938_zpsunmmej2p.jpg http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/th_IMG_9933_zpsne04scrh.jpg

Dit soort aardigheid moet je natuurlijk in stand houden. De oudere macbook is voor heel, heel weinig doorgeschoven naar een vriend van me voor een project. Met de opbrengst knap ik de andere laptop op, die heeft nog wat nodig. De 2010 wordt mijn 'hackspace' laptop en gaat niet de verkoop in. Aardigheid moet je niet misbruiken. (en ik wil wel eens een Macbook met een lasercutter graveren, lijkt me tof!)

De tweaker in kwestie heb ik (hoewel hij dat helemaal niet wilde) toch een cadeautje terug gegeven. Een boek om met z'n zoon te lezen. Heb je kinderen of wil je gewoon een onwijs mooi boek lezen, kijk dan eens naar dit boek:

http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/large/FC/6/6/4/0/9200000030370466.jpg
Kodo is geschreven door Bert Kouwenberg, mijn mentor tijdens mijn afstudeerstage. Helaas is hij in mei dit jaar overleden. Zijn erfenis zit in dit boek, wat wat mij betreft echt z'n beste werk is (maar ik ben misschien wat emotioneel daarin).

Het boek heeft een bijzondere structuur. Het ene hoofdstuk is gewoon geschreven, leeswerk dus. Het andere hoofdstuk is een prent. Op 1 pagina laat illustrator Mark Janssen een schitterend tafereel zien en gaat het verhaal dus verder. Prachtig verhaal, mooie plottwist/ontwikkeling en het bezorgde mij bij het voorlezen in m'n klas een brok in de keel. Voor 30 euro kun je dit niet laten liggen (groot formaat, hardcover, kwaliteitpapier, erg mooi drukwerk). Ik hoop dat het nog lang in de boekenwinkels te krijgen is. Koop het nu alvast, mooiste sint of kerstcadeau dat je een kind kunt geven.

Ik heb het voorgelezen in groep 5, dus een jaar of 9 a 10. Eronder zou ik niet zo snel doen maar kan volgens de uitgever vanaf 6 jaar. Erboven kan zeker!

Quick Reflow Guide
Ik ben reflowen zat. Maar Sebastius, jij reflowt als een van de beste en hebt onwijs veel systemen gered! Ja, dat klopt maar het is stom, zinloos werk. Waarom? Omdat het probleem tegenwoordig in 99% van de gevallen NIET, ik herhaal NIET, in de balletjes onder de chip zit. En toch los je het op met hitte. Waarom?

Omdat je tijdelijk verbindingen tussen de die (de echte chip) en de carrier (dat groene plakje dat je daadwerkelijk ziet zitten) hersteld. Dan doet de chip het weer even voor een korte of langere tijd.

En reball dan?

Reball is de grootste oplichterij die er bestaat in GPU land. Je bereikt voor 95% hetzelfde als een reflow, voor meer geld. SOMS werkt het iets langer. Maar omdat het probleem IN de chip zit en niet eronder gaat het nooit echt helpen.

Bedenk nou zelf: fabrikanten NVIDIA en AMD hebben van de beruchte chips uiteindelijk nieuwe revisies uitgebracht. DIE zijn tijdens recalls op de print gezet.

Het enige wat zin heeft is de chip vervangen voor een nieuwe van een betere revisie. Kan ook goed, ze zijn gewoon te krijgen. Pas wel op met de chinese leveranciers, je krijgt met hetzelfde gemak een chip die ze van een ander board hebben afgebakken.

Mocht je toch willen reflowen, want laten we wel wezen: het helpt wel eventjes (en het is een goede test om te bepalen of het ECHT de GPU is) dan heb je het volgende nodig:

- Hot-air station zoals de Aoyue 852 (ik heb deze)
- BGA Nozzle http://www.eleshop.nl/noz...-hete-lucht-stations.html (vierkant - 39x39 oid)
- Ikea Forsa bureaulamp (niet lachen) http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/00146776/
- Plankje hout voor onder de print
- Flux, zoals FL88 van Edsyn
- Aluminium tape zoals http://www.eleshop.nl/aluminium-tape-20mm-40m.html

De bureaulamp is een hele goedkope manier om de hot-air-gun boven je print te hangen. Lamp uit het beugeltje, draad er uit en de Aoyue erin!

Met alu-tape dek je alles rondom de GPU af. Zorg dat er flink wat flux onder de chip loopt. De BGAnozzle monteer je op de 852 en je hangt de hele boel strak boven de chip. Eigenlijk er echt goed op, je maakt bijna een oventje.

Dan verhit je de boel met maximale airflow op de volgende tijden/temperaturen:

- 2 minuten 99 graden (minimum)
- 3 minuten 150 graden
- 1.5 minuten 230 graden
- 45 seconden 350 graden (piek)
- 1.5 minuten 230 graden
- 3 minuten 150 graden
- 2 minuten 99 graden

En dan rustig af laten koelen. Als in: een kwartier minimaal. Tape voorzichtig verwijderen en je board testen. Reflowen kun je soms een tweede keer doen. Een derde keer heeft nauwelijks zin.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_9951_zpsnxv0gszt.jpg

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_9940_zpsl6w3quhu.jpg

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_9944_zpsmw5bclpz.jpg

Voor:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_9937_zps8pzkk8hi.jpg

Na:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_9945_zpscxrrevua.jpg

Stiekem hoop ik dat dit mijn laatste Macbook Pro 2007/2008 was. Maar ach, zolang mensen er nog voor willen betalen doe ik het met liefde. Maar misschien kunnen we met z'n allen afspreken dat we de 2007/2008 nou maar eens een beetje gaan opgeven. Ze zijn 8 jaar oud jongens. Fijne dingen, doen nog steeds wel leuk mee met een SSD maar kom op.

Harddisk repair

Je weet al waar dit naar toe gaat: harddisk dood met alle foto's van alle kinderen etc etc bla bla bla. Niks nieuws onder de zon. Maar we kunnen het positief bekijken: weer heeft een huishouden geleerd dat 1 externe harddisk NIET een backupstrategie is.

Bij dit exemplaar was de verkeerde voeding aangesloten. Poef, magische rook er uit en sindsdien volle kortsluiting. Lacie heeft dus duidelijk GEEN ingangsbeveiliging op het voedingscircuit van zijn externe disks...

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_9947_zps3qiznuot.jpg

Een print. Als je goed kijkt zie je dat 2 dingen verdacht zijn. Linksboven is een vierkant zwart blok omringt door bruine bagger. En rechts is een spoeltje een beetje vreemd. Ik ben in een genereuze bui: ik wijs ze even aan voor je!

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/da6290db-3ee6-4592-bba9-678372abba23_zps1vvpxlej.jpg

Het zwarte handje wijst naar een diode bij de SATA-Power. Als je terugleest in m'n blogs: deze zijn altijd verdacht. Nameten (piep-stand van je multimeter) gaf aan dat hij volledig door was. Gelukkig kun je ze vaak weglaten. Even met de soldeerbout en hij was er af. (en de kortsluiting weg).

Het witte handje wijst naar een spoeltje. Spoeltje heeft op z'n donder gehad, maar werkte nog wel.

De kortsluiting was weg en ik kon een eigenaar blij maken met het volgende kalkwerk:
http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_9953_zpstokm0vhx.jpg
(en weer 1tb aan onvervangbare data... Will they ever learn?)

Bezoek eens een HackSpace
Ik krijg veel vragen van 'hoe weet je dat', 'hoe leer ik dat' en 'wat heb ik nodig'. Knutselen zit de Tweakers wel dicht aan het hart maar velen weten de weg nog niet. Ik kan je niet alles leren en heb echt geen tijd om alle DMs te beantwoorden. Doe twee dingen: open een topic op het forum en (nog veel leuker) bezoek eens een HackSpace!

Ik ben zelf nu net 3 weken lid van RevSpace, de Haagse Hackerspace. Een HackerSpace is een plek voor creatieve knutselaars (op zeer diverse manieren) om bij elkaar te komen. Er staat/is vaak veel gereedschap en kennis in huis. RevSpace heeft een 3dprinter en een lasersnijder, maar ook de grootste metaalbewerkings-mogelijkheden van alle hackspaces. Er zijn ondertussen vele spaces, bezoek er eens eentje:

https://hackerspaces.nl

En als je het leuk vind, wordt dan deelnemer. Hoe meer leden, hoe meer tools er kunnen komen, hoe meer ruimte er gehuurd kan worden en hoe meer toffe dingen je kunt doen en leren! Je hoeft niet meer al het gereedschap thuis te hebben (is je partner ook weer gelukkig mee! Ik heb nog steeds m'n eigen 'mancave' :P)

Slot
Wow wat een verhaal! Heb je wat geleerd? Staat het hetelucht-apparaat al in de bestelling? :P

Zoals altijd vraag ik je weer: vind je het leuk, heb je zinnige feedback? Laat het hieronder weten en maak reclame voor deze post in: Productreview van de Maand: nomineren augustus 2015 .

Volgende: Laser-graveren Macbook Pro: MY LAPTOP 08-'15 Laser-graveren Macbook Pro: MY LAPTOP
Volgende: Weer in balans (Wii Balance Board leaking battery) 08-'15 Weer in balans (Wii Balance Board leaking battery)

Reacties


Door Tweakers user wheez50, woensdag 26 augustus 2015 22:54

Heteluchtsoldeerapparaat en xbox staan klaar... Thanks voor je duidelijke guide! O+

Door Tweakers user sebastius, woensdag 26 augustus 2015 22:59

wheez50 schreef op woensdag 26 augustus 2015 @ 22:54:
Heteluchtsoldeerapparaat en xbox staan klaar... Thanks voor je duidelijke guide! O+
Bij de 360 die caps heel goed beschermen!

Door Tweakers user Joost_K, woensdag 26 augustus 2015 23:19

Leuke blog, ik ga 'm volgen. Ben hier zelf totaal niet mee bezig, maar heb een maand terug EEVblog ontdekt en leer er steeds weer wat van.

Heb je je dit zelf aangeleerd, oefenen baart kunst zegmaar, of een achtergrond als EE?

Door Tweakers user sebastius, woensdag 26 augustus 2015 23:23

Joost_K schreef op woensdag 26 augustus 2015 @ 23:19:
Leuke blog, ik ga 'm volgen. Ben hier zelf totaal niet mee bezig, maar heb een maand terug EEVblog ontdekt en leer er steeds weer wat van.

Heb je je dit zelf aangeleerd, oefenen baart kunst zegmaar, of een achtergrond als EE?
Autodidact, veel lezen en een brein wat heel makkelijk zaken aan elkaar koppelt. Ben vanaf m'n 8e ongeveer bezig met knutselen aan electronica en computers, repareren doe ik nu een paar jaar.

Door Tweakers user GekkePrutser, donderdag 27 augustus 2015 09:32

En bedankt voor deze blog, dit is heel leerzaam! Ik heb hem ook via je frontpage artikel gevonden maar ik zal hem nu ook volgen.

Ik vind het een hele mooie oplossing, van die bureaulamp. Nooit aan gedacht!

Ik zit zelf trouwens ook nog niet zo lang bij een hackerspace (091labs in Galway, Ierland) en ik kan het ook erg aanbevelen. Ik ben op het moment bezig met wat eigen projectjes en het is altijd erg gezellig en handig dat mensen goede ideeen hebben over projecten waar je mee bezig bent. Je moet alleen wel zelf wat te doen vinden (ik zie wel eens dat er mensen langskomen die verwachten dat we ze wat te doen geven met instructies enz. :? , soms doen we inderdaad cursussen maar normaal moet je jezelf gewoon bezig houden).

Het is ook heel fijn dat ik nu een plaats heb om te solderen en te 3D printen want mijn vriendin kan niet zo tegen die geur daarvan en ook niet van de brandplekken in de keukentafel :P

[Reactie gewijzigd op donderdag 27 augustus 2015 09:33]


Door Tweakers user Salmon, donderdag 27 augustus 2015 11:55

Altijd leuk de knutselblog, keep up the good work :D

Door Tweakers user Noob_Saibot, donderdag 27 augustus 2015 13:45

Leuke blog! ga zo door :)

Door Tweakers user Danny.G, donderdag 27 augustus 2015 14:13

Super tof! Heel interessant allemaal.

Door Tweakers user sypie, donderdag 27 augustus 2015 17:07

sebastius schreef op woensdag 26 augustus 2015 @ 23:23:
[...]
Autodidact, veel lezen en een brein wat heel makkelijk zaken aan elkaar koppelt. Ben vanaf m'n 8e ongeveer bezig met knutselen aan electronica en computers, repareren doe ik nu een paar jaar.
En natuurlijk de houding niet vergeten die er bij hoort: "Het is toch al stuk dus het ergste wat er kan gebeuren is dat het helemaal niet meer te fixen is."

Door Tweakers user Breezers, donderdag 27 augustus 2015 20:55

Kijk ! Eindelijk pijltjes op de foto's ! Goed bezig :P

Door Tweakers user Detmer, donderdag 27 augustus 2015 22:01

Zowel namens mij als namens mijn kennissen ontzettend bedankt coor het fixen van hun hdd! Ze zullen er dolgelukkig mee zijn ;)

Door Tweakers user smittiehz, donderdag 27 augustus 2015 22:36

Goed verhaal, gelukkig niet kort.

Door Tweakers user rorie, vrijdag 28 augustus 2015 08:45

Super leuk en leerzaam om deze blog te volgen, keep up the gooed work!

Door Tweakers user Xantios, vrijdag 28 augustus 2015 11:18

Sebastius for president !
Heldenblog!

Door Tweakers user masaman, zaterdag 29 augustus 2015 07:59

Weer leuk om te lezen. Knap hoe je dit doet en het ook leuk kunt vertellen. Ga zo door!

Door Tweakers user computer1_up, vrijdag 4 september 2015 22:12

Goed dat ik je blog heb gelezen, ben vandaag eens voor de eerste keer bij ACKspace in Heerlen langsgeweest. Ik denk dat ik me daar helemaal thuis ga voelen :P

Reageren is niet meer mogelijk