De Rode Ring des DOODS

Door sebastius op donderdag 21 augustus 2014 17:09 - Reacties (19)
Categorie: Knutselen, Views: 7.980

Ik heb deze week meerdere blogs gepost. Houd je van knutselen en repareren, kijk dan ook rechts of er nog meer van je gading te lezen is

Ik hou op z'n tijd wel van een spelletje. Ik heb bij vlagen dan ook een ruime collectie spelcomputers. Zo heb ik ook twee maal een xbox 360 gehad die steeds weer door desinteresse en gebrek aan tijd weer de deur uit gaan.

Maar toch jeukt het soms om Geometry Wars, Splosion Man, Castle Crashers en vooral Ikaruga (beste shoot em up ooit!) te spelen. En tegenwoordig heb ik wat meer skills in huis, dus ik koop geen werkende 2e hands of nieuw. Ik scoor een defecte!

Ik heb van een tweaker voor de verzendkosten en een biertje op een terrasje (als ze zeeeeer goedkoop pils serveren daar) een kale, zeer defecte, xbox overgenomen. Ik kreeg ook de voeding, beeldkabel (composite video) en een harddisk 120gb mee. Ik was blij verrast dat de harddisk er bij zat.

De xbox had de over, over, overbekende fout, de befaamde RROD, Red Ring of DEATH:

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/rrod_zps65ee42b0.jpg

Volgens mij is indertijd 90% van de xboxen hieraan slachtoffer gevallen. Zoals altijd gaat het weer om de kwaliteit van het soldeerwerk onder de CPU/GPU en de koeling. De koeling is niet toereikend, de chip gaat 'werken' op de print en het loodvrije soldeer breekt af.

In de tijd dat dit probleem speelde werd er wild geklooid en geknutseld, zonder al te veel kennis van zaken. Xboxen werden in handdoeken gewikkeld of in de oven geflikkerd. Ook werden ze mishandeld met speciale klemmen of schroeven die de koeler harder op de chip drukken zodat hij mogelijk weer contact maakt, vaak met een krom mainboard tot gevolg.

Zo kwam deze ook aan, de vorige eigenaar had de X-clamps weggehaald en zelf boutjes en moertjes gebruikt om de boel aan te spannen, het bord was duidelijk vervormd. Uiteraard had dat niet mogen baten. Daarom kan ik je nu laten zien hoe het wél moet.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_7188_zps565bbaa5.jpg

Een eerste generatie xbox heeft ook echt te weinig koelingsmogelijkheden en stond in de eerste versies van de software echt niet goed afgesteld op koelen (maakt wel meer herrie). De latere modellen kregen een extra heatsink voor de GPU (de linker) er bij.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_7193_zpsa2521fb7.jpg

Links de CPU, rechts de GPU. Ik vind de 'snelweg' tussen die twee chips erg tof vormgegeven. De koelpasta heb ik hier al verwijderd.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_7192_zps1cdd0640.jpg

Na de chips behandeld te hebben met flux (vloeimiddel) heb ik ze 'gereflowd'. Volgens een bepaald proces (warmte, tijd etc) met een goed hetelucht-soldeerapparaat smelt dan de soldeer onder de chip weer vast. Idioten (ikzelf incluis, jaren geleden) proberen dit met een keuken-oven of met een verfbrander. Dat werkt dus NIET. Je hebt hier echt gereedschap en kennis voor nodig!

Een half uurtje later was alles weer mooi afgekoeld en kon ik de xbox provisorisch monteren, met verse koelpasta en de ORIGINELE x-clamps waar iedereen zo op liep te mopperen.

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_7194_zps2b7d54f9.jpg

En uiteraard testen op mijn piepkleine zwart-wit Tvtje! (sorry voor de refresh-bars, een iPhone snapt de 50hz niet).

http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_7196_zpsa1b4de7b.jpg

Raad het spel dat ik op de harddisk trof! (uiteraard wis ik die nog, ik kan prima veilig/betrouwbaar met andermans data omgaan, (en mijn eigen collectie is toch leuker! ;) ))

Ondertussen komt er uit China al een Xbox-VGA kabel (voor €4,- moet je niet zelf gaan rommelen maar gewoon 2 weken wachten). Nu mankeer ik nog een controller of twee, maar die zijn nieuw erg aan de prijs. Iemand een tip? Of twee versleten controllers nog op de plank?

Nu zijn de projectjes weer een beetje op. Als je het leuk vind om defecte hardware te doneren zodat ik er aan kan klooien ben je van harte welkom (stuur me een DM). Als het ECHT een leuk ding is vergoed ik de verzendkosten ook nog :D. In het 'ergste' geval maak ik er een muurdecoratie van of gebruik ik het als knutselmateriaal in de klas. Eventueel 'verkoopbare' hardware-winst gaat weer in de knutselpot zodat ik er weer andere toffe dingen van kan doen.

Tot slot even wat anders: ik heb een iMac die weg moet, want ik wil mijn knutselbudget aanvullen. Zoek je een oudere iMac voor een projectje of de kinderkamer? V&A aangeboden: Apple iMac late 2006, Core2Duo 2.0ghz, 2gb RAM, 17inch, 80gb.

En als allerlaatste: Als je deze maand mijn blog, of die van iemand anders, erg leuk hebt gevonden, zou je die dan willen nomineren? Productreview van de Maand: nomineren augustus 2014

Volgende: Sticks and Pics! (USB en TV repair) 09-'14 Sticks and Pics! (USB en TV repair)
Volgende: Rotte appelen maken appelmoes! 2 laptops herrezen! 08-'14 Rotte appelen maken appelmoes! 2 laptops herrezen!

Reacties


Door Tweakers user friggler, donderdag 21 augustus 2014 17:51

Tip wat betreft een controller: gewoon ook uit China halen, bijvoorbeeld deze: http://www.banggood.com/W...PC-Red-Blue-p-913404.html

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 21 augustus 2014 19:32

Wil je er nog 1? Met een controller (of 2)? Heb hier ergens nog zo een x-doos liggen (men 2°) . Men eerste is naar een collega gegaan die zelf ook aan de x-clamp heeft zitten prutsen en hem wel degelijk terug aan de praat heeft gekregen. Maar ook mijn tweede x-doos heeft niet mogen baten en heeft het na enkele jaren begeven, zit nu dus al aan mijn derde 360 :( .

Door Tweakers user jjust, donderdag 21 augustus 2014 20:58

Zou je misschien nog willen toelichten hoe je dat reflowen precies hebt gedaan? Is mij nog niet duidelijk. Verder toffe blogjes! Keep uo the good work.

Door Tweakers user Chaosstorm, donderdag 21 augustus 2014 21:10

"Na de chips behandeld te hebben met flux (vloeimiddel) heb ik ze 'gereflowd'. Volgens een bepaald proces (warmte, tijd etc) met een goed hetelucht-soldeerapparaat smelt dan de soldeer onder de chip weer vast. Idioten (ikzelf incluis, jaren geleden) proberen dit met een keuken-oven of met een verfbrander. Dat werkt dus NIET. Je hebt hier echt gereedschap en kennis voor nodig!"

Je mag er wel bij vertellen dat het reflowen met een oven wel werkt bij enkele nvidia kaarten (van de 7xxx en 8xxx generatie) Heb al meerdere malen gpu's tijdelijk werkend gekregen (1 van de 2 werkt nu nog steedst ;) .

Door Tweakers user lennart111, donderdag 21 augustus 2014 22:07

maar was het niet zo dat MS xboxen met RROD gewoon retour nam?
ik heb nooit een xbox gehad dus veel verstand heb ik er niet van.

Door Tweakers user sebastius, donderdag 21 augustus 2014 22:09

jjust schreef op donderdag 21 augustus 2014 @ 20:58:
Zou je misschien nog willen toelichten hoe je dat reflowen precies hebt gedaan? Is mij nog niet duidelijk. Verder toffe blogjes! Keep uo the good work.
Geheim van de chef ;) Zonder gekheid: het is niet zomaar uit te leggen. Je mag er zelf op googlen, ik en een vriend hebben maanden research gedaan om het goed te krijgen :)
Chaosstorm schreef op donderdag 21 augustus 2014 @ 21:10:
"Na de chips behandeld te hebben met flux (vloeimiddel) heb ik ze 'gereflowd'. Volgens een bepaald proces (warmte, tijd etc) met een goed hetelucht-soldeerapparaat smelt dan de soldeer onder de chip weer vast. Idioten (ikzelf incluis, jaren geleden) proberen dit met een keuken-oven of met een verfbrander. Dat werkt dus NIET. Je hebt hier echt gereedschap en kennis voor nodig!"

Je mag er wel bij vertellen dat het reflowen met een oven wel werkt bij enkele nvidia kaarten (van de 7xxx en 8xxx generatie) Heb al meerdere malen gpu's tijdelijk werkend gekregen (1 van de 2 werkt nu nog steedst ;) .
Het is gewoon ronduit slecht voor de meeste hardware :) bij een xbox mol je alle caps, ik kan me voorstellen dat videokaarten ook de caps op knallen staan na een ovenronde.
lennart111 schreef op donderdag 21 augustus 2014 @ 22:07:
maar was het niet zo dat MS xboxen met RROD gewoon retour nam?
ik heb nooit een xbox gehad dus veel verstand heb ik er niet van.
Jazeker maar velen hadden al gerommeld voor de recall :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 augustus 2014 15:49]


Door Tweakers user FireAge, donderdag 21 augustus 2014 22:50

Oven gebruiken kan prima, maar dan wel een reflow-oven!

De hebben wij gelukkig op het werk staan, en daar gaat menig reparatiegeval doorheen. Goed profiel instellen met een korte reflowpiek, en de boel zit weer goed.

Echter de root-cause los je er niet mee op, dus een jaar later mag je weer :)

Door Tweakers user sebastius, donderdag 21 augustus 2014 23:02

FireAge schreef op donderdag 21 augustus 2014 @ 22:50:
Oven gebruiken kan prima, maar dan wel een reflow-oven!

De hebben wij gelukkig op het werk staan, en daar gaat menig reparatiegeval doorheen. Goed profiel instellen met een korte reflowpiek, en de boel zit weer goed.

Echter de root-cause los je er niet mee op, dus een jaar later mag je weer :)
Precies, een echte reflow-oven kan het wel :)

Door Tweakers user Pataar, vrijdag 22 augustus 2014 00:58

Leuk om te zien hoe je een red ring of death oplost. Wel spel staat aan op de tv?

Door Tweakers user SomerenV, vrijdag 22 augustus 2014 03:30

Pataar schreef op vrijdag 22 augustus 2014 @ 00:58:
Leuk om te zien hoe je een red ring of death oplost. Wel spel staat aan op de tv?
Castlecrashers! :D

Door Tweakers user Veda88, vrijdag 22 augustus 2014 08:32

sebastius schreef op donderdag 21 augustus 2014 @ 22:09:
[...]
Geheim van de chef ;) Je mag er zelf op googlen, ik en een vriend hebben maanden research gedaan om het goed te krijgen :)
Toch maar een keer proberen dan. Ik heb zelf de goede tools hier wel voor, maar heb nog nooit geprobeerd om er daadwerkelijk iets mee te repareren.
Als je googlet vind je er wel een hoop over trouwens.

Ook leuk trouwens dat je van allerlei vrienden/kennissen kapotte hardware krijgt. Ik krijg vrijwel nooit kapotte hardware in handen, maakt het oefenen wat lastiger.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 augustus 2014 10:55]


Door Tweakers user Schlumpie, vrijdag 22 augustus 2014 09:08

Leuk om te lezen!

Als je wil heb ik hier nog wel een heatsink voor de GPU liggen, zo eentje met een heatpipe en een extra heatsinkje er aan geknoopt.

Door Tweakers user Mr.Jingles, vrijdag 22 augustus 2014 11:37

Leuk om te lezen , ik heb ook veel gereflowed. Vaak lukte het, maar vaak ook niet. Mijn ervaring met verfbranders/(keuken)oven is 50/50. Ik ben wel nieuwsgierig wat voor model soldeerbout jij gebruikt. Hetelucht-soldeerapparaat is best prijzig of niet?

Enne wat is jou succesrate? 8)7

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 augustus 2014 11:37]


Door Tweakers user sebastius, vrijdag 22 augustus 2014 11:46

Mr.Jingles schreef op vrijdag 22 augustus 2014 @ 11:37:
Leuk om te lezen , ik heb ook veel gereflowed. Vaak lukte het, maar vaak ook niet. Mijn ervaring met verfbranders/(keuken)oven is 50/50. Ik ben wel nieuwsgierig wat voor model soldeerbout jij gebruikt. Hetelucht-soldeerapparaat is best prijzig of niet?

Enne wat is jou succesrate? 8)7
succesrate is 99% momenteel, alleen de reflowers die stuk gaan krijg ik niet altijd nogmaals gereflowd.

Door Tweakers user TweakingRens, vrijdag 22 augustus 2014 14:19

Wat een rare kleine heatsink voor de GPU. Heeft die dan zo weinig heat output?

Door Tweakers user copywizard, vrijdag 22 augustus 2014 14:20

verfbrander werkt wel perfect alleen moet je een digitaal regelbare kopen kost een tientje meer ik de/soldeer er alles mee :) is wel wat groter en logger maar ik kan hem digitaal met increments van 10 graden op schroeven:)

maar netjes gedaan altijd leuk dit te doen vroeger ook bundels met rrod/ylod devices gekocht en dan van 5 defecte 3 werkende maken zo ben ik aan mijn eigen x360 gekomen
werkt nogsteeds

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 augustus 2014 14:21]


Door Tweakers user Richh, vrijdag 22 augustus 2014 18:50

Grappig om dit te lezen! Je hebt een bod geplaatst op mijn 360 die ik op V&A had staan, leuk om dit nu te zien! Btw, ook ik heb zo'n VGA uit China gehaald. Prima stuff voor weinig :)

En netjes gedaan hoor!

Door Tweakers user L-royke, maandag 25 augustus 2014 14:09

Kei cool! Mijn Xbox! (Castel crashers is zo awesome!)

Was mijn*

[Reactie gewijzigd op maandag 25 augustus 2014 14:53]


Door Tweakers user RadioKies, woensdag 27 augustus 2014 13:29

Dit soort knutselblogs vind ik altijd zo mooi om te lezen, maar aan de andere kant ook totaal niet. *iets met jaloers zijn op de getoonde technische vaardigheden die ik ook wel zou willen hebben*


Trials evolution op de xbox 360 is nog altijd mijn nummer 1 spel op de doos.

Was de RROD crisis al verholpen met de komst van de 360elite? Ik heb er 1 en die heeft daar nooit last van gehad, ondanks dat het ding zelfs op mijn veel te warme studentenkamer heeft gestaan in veel te warme zomers waarin mijn pc het te heet kreeg en de 360 als alternatief gamingplatform werdt gebruikt. Een 360->VGA kabel met sp-dif erop heb ik toenertijd voor 20euro direct aangeschaft. Was beste koop ooit. Lekker in 1680x1050 gamen op mn tft met optisch surround over mn Z5500. Was toen wel het baasje van mn huis waar iedereen incl ikzelf nog een beeldbuis tv had.

Reageren is niet meer mogelijk